Najbolje lokacije za fotografisanje u Beogradu

Najbolje lokacije za fotografisanje u Beogradu

Beograd je prestonica koju turisti širom sveta smatraju jednom od najboljih destinacija za kratki gradski odmor, što govori o tome koliko su specifične ambijentalne celine koje poseduje – primamljive oku.

Beograd je grad pun mesta na kojima možete da se opustite i koje će vas inspirisati da razvijate vašu kreativnost. Zato je za ljubitelje fotografije Beograd idealno mesto, pa po čitavom gradu možete sretati ljude kako poziraju ispred fotoaparata.

Ako nemate ideju na koju mesto bi trebalo da se uputite kako biste stvorili sjajne kadrove kao iz filma, za vas smo pripremili nekoliko predloga najboljih lokacija za fotografisanje u Beogradu.

#1 Trg Republike i omiljena ulica Beograđana – Knez Mihailova

Kada govorimo o najboljim lokacijama za fotografisanje u Beogradu, neophodno je da se Trg Republike i Knez Mihailova ulica – kao glavna pešačka zona grada, nađu na prvom mestu. 

Reč je o živopisnom mestu kojem se tokom cele godine proteže pozitivna energija, što ga čini idealnom lokacijom za stvaranje najrazličitijih fotografija tokom čijeg stvaranja ćete se sigurno osećati prijatno i inspirisano.

Tako, na primer, kada se približava Nova godina Beograd obuzima praznična euforija, a Trg Republike i Knez Mihailovu krase montažne kućice sa zanatskim domaćim proizvodima – poput onih iz porodičnih božićnih filmova.

Iako Trg Republike uživa status kulturnog dobra kao delo celine “Stari Beograd”, nedavno je renoviran po ugledu na moderne metropole. Tako ga danas karakteriše široki plato koji je i dalje rezervisan kao mesto sastanka poznatije pod imenom “kod konja”.

#2 Kalemegdan – “srce Beograda” i nezaobilazni pogled na ušće 

Tvrđava stara vekovima, u centru Beograda, je kao najprepoznatljiviji simbol grada – jedno od nezaobilasnih mesta za fotografisanje. Šetalište bogato zelenilom i okruženo zidinama i stepeništima, zadržava netaknutim autentični stari duh. 

Iako će neki reći da je prevaziđen kao lokacija za fotografisanje, Kalemegdan je, usled raznolikog sadržaja, nepresušan izvor originalnih kadrova fotografija. Pogled na panoramu grada je jedan od najlepših prizora u Beogradu.

Za posebno originalne fotke, pored mnogobrojnih spomenika, na raspolaganju vam je i nekoliko sportskih terena. Na istočnom delu tvrđave se nalazi beogradski Zoološki vrt, a usput ćete pronaći i nekoliko popularnih ugostiteljskih lokala specifične estetike.

devojka i dečko se slikaju

#3 Botanička bašta “Jevremovac” – Oaza prirode u centru grada

U sred gradske gužve, nalazi se botanička bašta “Jevremovac” – na uglu Takovske i Dalmatinske ulice. U njoj nema mnogo prolaznika, a svaki njen kutak čini prelepu pozadinu ispred koje možete da se fotografišete.

Japanski vrt i staklena bašta su sjajno mesto za stvaranje nesvakidašnjih i bajkovitih kadrova. Staklena bašta je veoma dobro osvetljena, ali imajte u vidu da ulazak pri visokim letnjim temperaturama nije najprijatniji.

U botaničkoj bašti je, nažalost, od početka 2021. godine, fotografisanje dozvoljeno isključivo mobilnim telefonom na otvorenom. Naravno, to vas neće sprečiti da usnimite savršene fotografije baš na ovoj lokaciji.

#4 Rečno ostrvo Ada Međica – Skriveni raj netaknute prirode

Ada Međica je rečno ostrvo na Savi, dugačko tačno jedan kilometar. Nalazi se nadomak centra Beograda, pozicionirano između Ade Ciganlije i Novog Beograda. U pitanju je manje popularna zelena oaza koju karakteriše netaknuta priroda – idealna za odmor sa prijateljima, daleko od gradske buke.

Leti je prozračna voda pogodna za kupanje pored bezobasnih životinjica kojima je ovaj prostor stanište, dok je i samo ostrvo veoma čisto – zbog redovnih akcija čišćenja koje vlasnici splavova i sojenica organizuju. 

Ada Međica je krajnje nesvakidašnje mesto za fotografisanje, za koje vam niko neće verovatni da ste mesto nalik tom, pronašli baš u sred urbanog Beograda.

#5 Topčiderski park – Central park Beograda

Topčiderski park jedno od najlepših izletišta, pa samim tim i jedno od najpopularnijih mesta za beg u prirodu. Udaljen je svega petnaestak minuta od centra grada, a čini jednu od najvećih zelenih oaza Beograda. 

Ljubitelji prirode redovno dolaze radi vremena za odmor i opuštanje na otvorenom ili sportskih aktivnosti poput vožnje bicikla ili rolera. Ako želite da se posebno zabavite tokom fotografisanja, spontane fotke tokom vožnje rolera mogu biti pun pogodak.

Kroz Topčiderski park protiče potok koji pravi šarenoliki pejzaž malim jezerima. To ga čini idealnom lokacijom za stvaranje romantičnih kadrova, pa je Topćiderski park često izbor mesta za fotografisanje mladenaca.

#6 Skadarlija – Ulica večitih boema

Skadarlija je jedna od najprepoznatljivijih ulica Beograda, simbol uživanja u tradicionalnom provodu uz starogradsku muziku. Karakterističnog ambijenta, smatra se jednom od najlepših ulica Beograda.

Skadarlija je jedno od prvih mesta koje Beograđani preporučuju posetiocima koji prvi put dolaze u njihov grad, što vam je dovoljan dokaz da je ovaj spomenik kulture – odlična lokacija za vaše nove retro fotografije.

Za odličnu fotografiju vam nisu neophodne daleke i egzotične destinacije. Čak i kada mislite da ste sva mesta u gradu već obišli, Beograd će vam ponuditi novo skriveno mesto koje će vas oduševiti.

U gradu, prepunom atrakcijama i najrazličitijim sadržajima, možete naći kutak baš po vašoj meri. Nadamo se da će vas naši predlozi lokacija za fotografisanje inspirisati da na njima kreirate originalne fotografije.

Back to Top