Najbolji dezerti koje možete probati u Beogradu

Najbolji dezerti koje možete probati u Beogradu

Beograd je pravi raj za gurmane, i po tome je poznat u celom svetu. I da, iako su ono po čemu je srpska kuhinja najpopularnija svakako tradicionalna jela, mnogo mesa na različite načine, kao i pikantna kuvana jela, i dezerti u prestonici i te kako su vredni isprobavanja! Naravno, pod uslovom da znate gde i šta da isprobate!

TOB vas u ovom članku upoznaje sa zanimljivim, autentičnim dezertima i krem-de-la-kremom prestoničkog poslastičarstva! Ostanite sa nama.

#1 Neobične torte u Beogradu

Iako je većina recepata za torte u srpskoj kuhinji pozajmljena iz austrougarske tradicije poslastičarstva, a svakako i turske – moderni beogradski poslastičari pronašli su način da i naizgled tradicionalne recepture za torte učine zanimljivijim!

Torte u Beogradu danas su dostupne u najneobičnijim izdanjima, ukusnim, a pritom izuzetno estetski prijemčivim! Slatkoteka se ističe po originalnom dizajnu poslastica, pa nije izneverila svoje obožavaoce ni na ovom polju. Cheesecake zahvaljujući Slatkoteki u sebi može da krije razna iznenađenja, a torta markiza izgleda reprezentativnije nego ikada!

Kada fenomenalnom dizajnu dodamo i zanimljive kombinacije ukusa, poput kombinacije maline i pistaća, ili provereno dobre čokolade i višnje – dobijamo savršen i jedinstveni dezert, koji prosto morate isprobati!

#2 Sladoled italijanskog kvaliteta

Da, govorimo o onim sladoledima kojima ne može da odoli svako ko prođe ulicom Kralja Petra!

Na stotine ukusa, vrhunski kvalitet sastojaka i fenomenalna usluga izdvojili su sladolede iz Crne Ovce na tržištu i učinili ih vrednim drugog mesta na ovoj listi! Kako i sama Crna Ovca o sebi kaže: “Misija je sladoled učiniti dezertom koji nije samo za letnju sezonu” – i u tome su i uspeli. Obavezno ih isprobajte!

#3 Originalni Moskva šnit

Da li ste znali da čuvena torta Moskva šnit nije nastala u Moskvi, prestonici Rusije, nego u Moskvi, hotelu u Beogradu?

I dalje je prave po recepturi koja je nastala pre više od 40 godina!

A da li ste znali da je toliko popularna, da kafe Moskva pravi oko 20 tona Moskva šnit torte godišnje? 

Iako je danas ovaj recept izašao i izvan Srbije, a Moskva šnit je dostupna i u svim poslastičarnicama u Beogradu, ipak je najbolje u njoj uživati u upečatljivom enterijeru hotela Moskva, uz kvalitetan proseko u ruci i zvuk klavira u pozadini! 

Napravite retrospektivu u romantičnija vremena i saznajte kako je nekada izgledalo “dejtovanje” u Beogradu. Izlazak na Moskva šnit je bilo pravi klasik! Pa, šta čekate? 

#4 Sutlijaš na 100 načina

Sutlijaš je još jedan od nasleđenih recepata iz doba vladavine Otomanskog carstva. Ipak, neko je pronašao način da ovaj jednostavan i prilično tradicionalan recept učini zanimljivijim, ukusnijim, a i – dopadljivijim!

Rice Kings su sledeća destinacija koju treba da posetite na putu ka otkrivanju najboljih dezerata u Beogradu. Ovde vas čeka sutlijaš u preko 20 različitih ukusa! Tu su klasične kombinacije poput čokolada-višnje, ili meda i oraha, ali i vrlo autentični kao što je kombinacija mocart kugli i pistaća ili sutlijaša sa ukusom karamele. Isprobajte!

#5 Knedle raznovrsnih ukusa

Ako volite knedle – Ferdinand knedle. Guglajte, vidite, isprobajte, uživajte. Toliko. 

#6 Palačinke zbog kojih je uvek potrebno “mesto više” 

Već čujemo pobunu među zastupnicima tradicionalnih beogradskih mesta i vrednosti.

Ne brinite, pa naravno da ćemo pomenuti i Glumca!

Kome je bliži centar grada – Glumac je palačinkarnica u kojoj mora da proba palačinke i da ne žali kalorije! Kome je bliži Zemun – imamo za vas jednu reč: Pinokio

Ove dve palačinkarnice su se toliko istakle po neštedljivosti prilikom punjenja palačinki, da su stekle i svojevrstan kultni status među beogradskim slatkoljupcima. Obavezno probajate.

#7 Krofne koje osvajaju nepca, ali i društvene mreže

Malo vraćanje na mesto početka – u Slatkoteku

Iako su torte fenomenalne, valja pomenuti ono što je Slatkoteku proslavilo. Njihovo veličanstvo – krofne. Izuzetno fotogenične, a besprekorno ukusne, savršene su za sve one trenutke kada prosto “moramo da pojedemo nešto slatko”, a izgledom tako zanimljive da će retko ko ostati ravnodušan i ukoliko ih dobije na poklon. 

Vrlo je moguće da ste ih već videli na Instagramu, jer da – preplavljuju društvene mreže! Svratite, slikajte i uživajte u fantastičnom ukusu!

Čokolada sa malinom

#8 Ekskluzivne čokolade savršene za poklanjanje

Scena ručno pravljenih čokolada i u Beogradu polako cveta.

Ove čokolade su uglavnom dosta kvalitetnije od klasičnih, iz obližnjeg marketa, a svojim ukusom intenzivnije. Kako majstori pravljenja čokolade uživaju da otkrivaju nove kombinacije ukusa, ručno pravljene čokolade su često i vrlo neobične. 

Danas su u Beogradu dostupne roze čokolade, čokolade sa čili papričicama, čokolade sa sušenim cvećem.. Ma, nema šta ne možete da pronađete! Pogledajte ponude brendova Premier, Eugen, Casachok.. Uživajte u ekskluzivnim ukusima sami ili ih podarite nekome. Na ovakav poklon niko neće imati primedbe!

Koji su vaši omiljeni dezerti u Beogradu? Volite li da ih isprobavate? Od čega sa naše liste ćete prvo početi? Uživajte u otkrivanju slatke strane Beograda i prenesite nam utiske. TOB je tu da vas prati na putu otkrivanja prestonice!

Back to Top