Najlepša priroda na 3 do 4 sata vožnje od Beograda

Najlepša priroda na 3 do 4 sata vožnje od Beograda

Da li ste se ikada zapitali koliko netaknute prirode postoji nadomak Beograda? Predivne planine, jezera i šume, svojom očaravajućom lepotom gotovo svakog vikenda privlače veliki broj beograđana koji jedva čekaju da, bar na jedan dan, pobegnu od užurbanog načina života i svakodnevice.

Ukoliko ste se pitali koja su to mesta u Srbiji koja se nalaze na samo 3 do 4 sata vožnje od Beograda, a koja će vas sigurno oduševiti sa predelima koji oduzimaju dah, evo nekoliko zanimljivih predloga.

#1 Mokra Gora – autentična lepota prirode 

Mokra Gora je mesto koje se nalazi na samoj granici između Tare i Zlatibora, u Zlatiborskom okrugu, na 197 kilometara od Beograda. Ako planirate da odete na put na Mokru Goru pripremite se da uživate u fenomenalnoj prirodi, jedinstvenoj atmosferi, domaćoj hrani i živopisnim atrakcijama koje ono nudi.

Park prirode Mokra Gora se graniči sa Nacionalnim parkom “Tara”, bogat biljnim i životinjskim svetom, predstavlja pravu oazu za sve ljubitelje nestvarno lepe prirode. Neka od najlepših delova ovog parka su: Hajdučka pećina, krečnjačko brdo Vao, vodopad Veliki skakavac na Kamešini, kanjon Belog Rzava. 

Pored fenomenalne prirode koja okružuje ovo mesto, turisti mogu da prošetaju do lekovitih izvora kojih imaju visok sadržaj rastvorenih jona, a najpoznatiji je izvor pod nazivom Bele vode. 

Ovo mesto je, takođe, čuveno po Drvengradu, etno selu na Mećavniku koje je napravio čuveni filmski reditelj Emir Kusturica i po Šarganskoj Osmici, koja je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija gde danas saobraća stari parni voz “Ćira”. 

#2 Sokobanja – lekovito mesto za dušu i telo 

Na samo 2 i po sata od Beograda nalazi se Sokobanja, čuvena banja i naselje u Zaječarskom okrugu. Smeštena između balkanskih i karpatskih planina, Ozrena i Rtnja, na 400 metara nadmorske visine, ova banja je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji.

Jedna od najpoznatijih atrakcija je vodopad Ripaljka, visine skoro 18 metara, koji se nalazi na reci Gradašnici, okružen predivnom prirodom. Bovansko jezero, koje se nalazi na 7 kilometara od Sokobanje, bogato je raznovrsnim ribama i ima nekoliko uređenih plaža.

Planina Rtanj, koju drugačije nazivaju “zelenim srcem Srbije” nalazi se nadomak Sokobanje, a pogled sa njenog vrha na visini od 1565 metara je jedan od najlepših pejzaža koji ćete imati prilike da vidite.

U Sokobanji možete da se popnete do čuvenog Soko grada, impozantne tvrđave sa koje se, takođe, pruža neverovatno lep pogled na beskrajno zelenilo i mnoge predele netaknute prirode.

 #3 Park Prirode Palić – predivna jezera i zoološki vrt

U severnoj Srbiji, na 7 kilometara od Subotice, nalazi se Park prirode Palić koji obuhvata Veliki park, Palićko i Krvavo jezero, kao i veliki Zoološki vrt. On je zaštićeno područje koje je od velikog značaja za biljni i životinjski svet, pogotovo za ptice kojih ima oko 200 vrsta.

Palićko jezero je udaljeno 189 kilometara od Beograda kopnenim putem i jedno od najromantičnijih turističkih atrakcija u zemlji. Predstavlja najveće prirodno jezero Srbije i izuzetno je bogato ribom.

Zoološki vrt na Paliću se prostire na 10 hektara površine i ima preko 65 životinjskih vrsta, kao što su: krupni sisari, mnogobrojne vrste prica, majmuna, zmija, tarantula, itd. Krvavo jezero je povezan otokom Begom sa Palićkim jezerom. Poznato je po crvenim algama koje pokrivaju dno udubljenja jezera tokom letnjeg perioda.

Pogled na brda sa litice na kojoj sede ljudi

#4 Nacionalni park Fruška gora – dragulj Vojvodine

Nacinalni park Fruška gora se nalazi u okviru planine Fruške gore, koja je od Beograda udaljena svega 103 kilometara kopnenim putem i predstavlja jednu od najlepših planina u zemlji. 

Ovaj park se prostire duž obala Dunava, i sadrži preko 1500 vrsta biljaka, od čega je 50 pod posebnom zaštitom. Pored toga što je bogata šumama lipe, bukve i hrasta, ovo mesto je poznato po više arheoloških nalazišta iz bakarnog, bronzanog i rimskog doba.

Najviši vrh Fruške Gore je Crveni Čot, sa 539 metara nadmorske visine, odakle puca nestvaran pogled na Panonsku niziju.

#5 Kosmaj – šumovita planina u Šumadiji

Nadomak Mladenovca i Sopota, nalazi se planina Kosmaj, u niskom delu Šumadije, iznad rečnih dolina i valovitog pobrđa. Visoka 626 metara, ova šumadijska planina ima tri vrha sa koga se pruža fenomenalan pogled, a to su: Rutavi, Mali i Goli vrh.

Strme strane planine su obrasle bukovom, četinarskom i hrastovom šumom, dok su travnate površine vidljive svuda gde su blage padine. Ova planina je bogata raznom divljači, i često se mogu videti fazani, lisice, prepelice, srne i zečevi.

U podnožju Kosmaja nalaze se njive, proplanci i voćnjaci. Kosmaj je udaljen svega 57,9 kilometara kopnenim putem, zbog čega je idealna destinacija za jednodnevni izlet.

Uživanje u prirodnim lepotama – omiljena aktivnost Beograđana

Zbog mnogobrojnih mesta nadomak Beograda koje odlikuje impozantna priroda, nije ni čudo zbog čega sve više Beograđana jedva čeka vikende i godišnje odmore kako bi proveli nekoliko dana van grada.

Koje god mesto da odaberete za boravak u prirodi, sigurno nećete pogrešiti. Isplanirajte svoj put i uživajte u svim prirodnim blagodetima koje Srbija ima da ponudi!

Back to Top