Najpopularniji “fast food” zalogaji Beograda

Najpopularniji “fast food” zalogaji Beograda

U Beogradu postoji ogroman broj restorana koji nude brojne gurmanluke i specijalitete sa različitih podneblja, kojima možemo utoliti glad ali i nagraditi svoja nepca i srce, uživajući u omiljenim ukusima. Ako nam je brzo vreme donelo i brz način ishrane- zašto da ne iskoristimo priliku da ponekad uživamo u “nevaljalim” porcijama “hrane za dušu”.

Međutim, brza hrana Beograd (a i Srbiju) čini drugačijim u odnosu na ostale svetske prestonice.Ono što beogradski fast food izdvaja jesu dosta svežije i, uglavom, lokalno uzgajane namirnice za proizvode.

Palačinke – od malih američkih do slatkih i slanih “krepa”

Mnogo Beograđana je naučilo i naviklo da se ponekad tokom nedelje časti domaćim palačinkama u okruženju prijatelja ili porodice. Palačinke su omiljeni slatkiš velikom broju ljudi, a kako i da ne budu kada su generacije odrastale na toplim i mekanim zavijucima sa domaćim džemom ili kremom, tako da je njihovo pravljenje postala svojevrsna tradicija i zadovoljstvo.

Međutim, kako se obično niko ne javi kao dobrovoljac da satima stoji pored vrele ringle i bira tiganj za palačinke za koji se neće lepiti testo – prvi naredni izbor su lokalni restorani, picerije i palačinkarnice iz kojih se šire mirisi svežih, slatkih i slanih palačinki, na tanjiru ili u karakterističnom fišeku za porciju.

Fino, mekano testo punjeno slatkim filom od Euro krema ili Nutele, posuto Plazmom ili kakvim koštunjavim voćem, Beograđani vole da začine i dodatkom voća – najpre bananama ili višanjama, postalo je omiljena poslastica “s nogu”. 

Možete se odlučiti i za selekciju suhomesnatih odrezaka, fino kombinovanih sa pavlakom, sirevima i salatama ukoliko vam se prijede nešto slano. Palačinke “Glumac” već deceniju važe za najbolje u gradu, a obimne i izvrsne palačinke su definitivno glavni “krivac” za taj status.

Jedna jedina i neprevaziđena – njeno veličanstvo Pica

Pojesti parče pice sa kečapom (za neke i majonezom) je verovatno najpoznatiji “fast food” užitak i najpopulanrija brza hrana na svetu. Pice u Beogradu ima na svakom koraku, ali postoje naročito popularna mesta u grau gde će vas ona oduševiti. Treba imati na umu da je pica posebno kvalitetna i ukusna u ovim krajevima, čak i više nego u Evropi – mnogo ukusnija nego sa nekog kioska u svojoj domovini, Italiji.

Za menkano testo, napoletansko ili nešto tanje, savršen odnos nadeva i topinga, treba posetiti mesta u Beogradu gde se prodaje najbolja pica, po mišljenju većine njenih ljubitelja. Budite slobodni pa u narednoj poseti prestonici, uvrstite i picerije kao što su:

  • Bucko – Postoji još od 1997. godine, na dve lokacije. U Francuskaoj ulici broj 8 i u Beogradskoj 56, a za parče pice sa nadaleo čuvenom pilećom ili goveđom salatom možete otići čak do 2 sata posle ponoći.
  • Picerija Trg, na Trgu Republike – Pored poznate kaprićoze i kulena, ili palačinki u svim kombinacijama, još jedna od brojnih pozitivnih karakteristika ove picerije jesu veoma niske cene ali odličan kvalitet.
Palačinke sa jagodama i šlagom

Hamburger ili pljeskavica? Miris ćevabdžinica po celom gradu

Još jedna dobra karakteristika Beograda je i ta što su u njega došli ljudi i mastori kulinarskog zanata iz raznih krajeva naše zemlji i komšijskih zemalja. Sa njima su došli i specifični specijaliteti od mlevenog mesa, čije opojne mirise sa skara možete osetiti na svakom ćošku.

Bilo da ste ljubitelj sarajevskog ili leskovačkog roštilja, gurmanske ili punjene pljeskavice – informacije o najboljim ćevabdžinicama u Beogradu ili gurmanske vodiče ćete teško naći u brošurama, a njihovi kultni prozivodi imaju status nacionalne hrane među Beograđanima, i stvarno su vredni i novca i vremena koje ćete za njih odvojiti.

Apsolutne kraljeve brze hrane – roštilj na 100 načina – sa bezbroj priloga, možete isprobati na omiljenim mestima u Beogradu a to su:

  • Restoran “Walter” – sarajevska tradicija pravljenja najboljih ćevapa i sudžuka.
  • Prava pljeskavica, kod čika Mileta – dva veka uspešnog poslovanja sa Beograđanima. Sasvim dovoljan razlog za posetu.

Kada je u pitanju brza hrana Beograd je zaista prepun restorana i uličnih kisoska na kojima se mogu kupiti obroci izvrsnog kvaliteta, ali treba biti umeren u njihovoj konzumaciji. Sa Meksičkog podneblja – i Burito Madre zavijutka koji je oduševio Beograđane, do sasvim poznatih azijskih restorana ili poznatih, američkih lanaca kao što su KFC ili Mek.U Beogradu niko nije ostao gladan, a jedini razlog dužem krčanju creva može da bude samo potencijalna neodlučnost čime bismo se prvo počastili. Okruženi ste morem ukusne hrane koju do sada sigurno niste probali – poseta Beogradu je idealno vreme da se taj status i promeni.

Back to Top