U Beogradu postoji ogroman broj restorana koji nude brojne gurmanluke i specijalitete sa različitih podneblja, kojima možemo utoliti glad ali i nagraditi svoja nepca i srce, uživajući u omiljenim ukusima. Ako nam je brzo vreme donelo i brz način ishrane- zašto da ne iskoristimo priliku da ponekad uživamo u “nevaljalim” porcijama “hrane za dušu”.
Međutim, brza hrana Beograd (a i Srbiju) čini drugačijim u odnosu na ostale svetske prestonice.Ono što beogradski fast food izdvaja jesu dosta svežije i, uglavom, lokalno uzgajane namirnice za proizvode.
Palačinke – od malih američkih do slatkih i slanih “krepa”
Mnogo Beograđana je naučilo i naviklo da se ponekad tokom nedelje časti domaćim palačinkama u okruženju prijatelja ili porodice. Palačinke su omiljeni slatkiš velikom broju ljudi, a kako i da ne budu kada su generacije odrastale na toplim i mekanim zavijucima sa domaćim džemom ili kremom, tako da je njihovo pravljenje postala svojevrsna tradicija i zadovoljstvo.
Međutim, kako se obično niko ne javi kao dobrovoljac da satima stoji pored vrele ringle i bira tiganj za palačinke za koji se neće lepiti testo – prvi naredni izbor su lokalni restorani, picerije i palačinkarnice iz kojih se šire mirisi svežih, slatkih i slanih palačinki, na tanjiru ili u karakterističnom fišeku za porciju.
Fino, mekano testo punjeno slatkim filom od Euro krema ili Nutele, posuto Plazmom ili kakvim koštunjavim voćem, Beograđani vole da začine i dodatkom voća – najpre bananama ili višanjama, postalo je omiljena poslastica “s nogu”.
Možete se odlučiti i za selekciju suhomesnatih odrezaka, fino kombinovanih sa pavlakom, sirevima i salatama ukoliko vam se prijede nešto slano. Palačinke “Glumac” već deceniju važe za najbolje u gradu, a obimne i izvrsne palačinke su definitivno glavni “krivac” za taj status.
Jedna jedina i neprevaziđena – njeno veličanstvo Pica
Pojesti parče pice sa kečapom (za neke i majonezom) je verovatno najpoznatiji “fast food” užitak i najpopulanrija brza hrana na svetu. Pice u Beogradu ima na svakom koraku, ali postoje naročito popularna mesta u grau gde će vas ona oduševiti. Treba imati na umu da je pica posebno kvalitetna i ukusna u ovim krajevima, čak i više nego u Evropi – mnogo ukusnija nego sa nekog kioska u svojoj domovini, Italiji.
Za menkano testo, napoletansko ili nešto tanje, savršen odnos nadeva i topinga, treba posetiti mesta u Beogradu gde se prodaje najbolja pica, po mišljenju većine njenih ljubitelja. Budite slobodni pa u narednoj poseti prestonici, uvrstite i picerije kao što su:
- Bucko – Postoji još od 1997. godine, na dve lokacije. U Francuskaoj ulici broj 8 i u Beogradskoj 56, a za parče pice sa nadaleo čuvenom pilećom ili goveđom salatom možete otići čak do 2 sata posle ponoći.
- Picerija Trg, na Trgu Republike – Pored poznate kaprićoze i kulena, ili palačinki u svim kombinacijama, još jedna od brojnih pozitivnih karakteristika ove picerije jesu veoma niske cene ali odličan kvalitet.
Hamburger ili pljeskavica? Miris ćevabdžinica po celom gradu
Još jedna dobra karakteristika Beograda je i ta što su u njega došli ljudi i mastori kulinarskog zanata iz raznih krajeva naše zemlji i komšijskih zemalja. Sa njima su došli i specifični specijaliteti od mlevenog mesa, čije opojne mirise sa skara možete osetiti na svakom ćošku.
Bilo da ste ljubitelj sarajevskog ili leskovačkog roštilja, gurmanske ili punjene pljeskavice – informacije o najboljim ćevabdžinicama u Beogradu ili gurmanske vodiče ćete teško naći u brošurama, a njihovi kultni prozivodi imaju status nacionalne hrane među Beograđanima, i stvarno su vredni i novca i vremena koje ćete za njih odvojiti.
Apsolutne kraljeve brze hrane – roštilj na 100 načina – sa bezbroj priloga, možete isprobati na omiljenim mestima u Beogradu a to su:
- Restoran “Walter” – sarajevska tradicija pravljenja najboljih ćevapa i sudžuka.
- Prava pljeskavica, kod čika Mileta – dva veka uspešnog poslovanja sa Beograđanima. Sasvim dovoljan razlog za posetu.
Kada je u pitanju brza hrana Beograd je zaista prepun restorana i uličnih kisoska na kojima se mogu kupiti obroci izvrsnog kvaliteta, ali treba biti umeren u njihovoj konzumaciji. Sa Meksičkog podneblja – i Burito Madre zavijutka koji je oduševio Beograđane, do sasvim poznatih azijskih restorana ili poznatih, američkih lanaca kao što su KFC ili Mek.U Beogradu niko nije ostao gladan, a jedini razlog dužem krčanju creva može da bude samo potencijalna neodlučnost čime bismo se prvo počastili. Okruženi ste morem ukusne hrane koju do sada sigurno niste probali – poseta Beogradu je idealno vreme da se taj status i promeni.