Najtraženiji sezonski poslovi u Beogradu

Najtraženiji sezonski poslovi u Beogradu

Sezonski poslovi su i u Beogradu, kao i u ostatku zemlje aktuelni od početka maja pa sve do sredine oktobra, a potrebu za njima najčešće iskazuju srednjoškolci, studenti ali i nezaposleni. Ukoliko i vi spadate u navedenu grupu i primamljiva vam je mogućnost brze zarade tokom sezone, pročitajte tekst koji govori o najčešćim izborima sezonskih zaposlenja naših sugrađana.

Poslovi u poljoprivredi u okolini Beograda

Ako vas ne plaši nešto zahtevniji sezonski posao poljoprivreda ima najprofitabilnija sezonska zanimanja, koja vam u jednoj sezoni mogu napuniti novčanik većom količinom novca. Među sezonskim ubiračima je, i pored trnja i ogrebotina, najzanimljivije branje bobičastih plodova pa se najzanimljivije berba malina, i duplo plaćenija, berba borovnica.

Vlasnici voćnjaka za branje malina, kupina, jabuka, breskvi nude dnevnice od 1.800 do 2.300 dinara, a sredinom jula kreće berba borovnica koja je dnevno plaćena i do 4.000 dinara. Za berače je obezbeđen smeštaj, koji dele s kolegama, i hrana. Ovih poslova najviše ima u Arilju, Ivanjici, Guči, Kosjeriću, dok je za branje jabuka i breskvi popularan Boleč.

Rad u hladnjačama za najizdržljivije

U periodu dok su aktuelni poslovi branja sezonskog voća, otvara se i potreba za radnicima u hladnjačama, na preradi svežeg i zamrznutog voća. Radnici vrše utovar i prebiranje voća i vrše poslove magacionera u hladnjači gotovih proizvoda, skladišteći gajbice i pakujući voće u pakete. 

Za rad u hladnjačama obično se odlučuju muškarci ili izdržljivije žene. Za celodnevno stajanje na nogama, udobne patike su osnovna oprema, a u hladnjaču nećete moći ni bez jakne i kape.

Korpa sa voćem

Pomoćni radnici na građevini

U radna mesta na građevini koja su preko leta otvorena za prijem dodatnih članova spadaju putari, pružni radnici, radnici za mašinsko malterisanje, zidari, tesari, armirači, fasaderi, montažeri skela i instalateri

Pošto građevinska sezona traje relativno dugo, posla u ovoj oblasti ima dovoljno ali je za obavljanje ovako zahtevnih fizičkih poslova potrebna odgovarajuća zdravstvena sposobnost, dok se kvalifikacije manje dovode u pitanje. Dnevnice za fizički rad na gradilištu iznose 2.000 ili 3.000 dinara.

Konobari, šankeri i kuvari u deficitu

Konobari i kuvari postali su najtraženija zanimanja tamo gde ugostiteljstvo u Srbiji ostvaruje i najveće prihode, gde spada i Beograd. Sezonski poslovi za konobare, šankere i kuvare u Beogradu funkcionišu tako što sezonci treba da popune mesta regularnih radnika restorana koji su tokom sezone otišli da rade u inostranstvo. Čak i inače, van sezone, na vratima lokala često se mogu pronaći oglasi o potrebnim radnicima.

Plate konobara u restoranima kreću se od 30.000 do 50.000 dinara, uz to treba dodati i bakšiš koji zna da bude i veći od plate. S druge strane, dobar deo restoranskog osoblja, a pre svega konobara nije prijavljen i radi na crno, što obeshrabruje ljude da se bave ovim poslom.

Spasioci prolaze posebne obuke

Sezonski spasilac je poslednju deceniju postalo prilično popularno zanimanje među mladima, zahvaljujući serijam i filmovima. Da bi postao spasilac na bazenima ili na Adi, može se prijaviti svako stariji od 16 godina. Pre nego što započnu obuku, kandidati moraju proći lekarski pregled i test iz dve plivačke discipline, ronjenja, načine spasavanja, pravila ponašanja, etiku.

Prsluk za spašavanje pored bazena

Recepcioneri sa poznavanjem engleskog

Sezonski poslovi recepcionera podrazumevaju ispomoć stalnom osoblju tokom sezone kada je turista u gradu mnogo više. Osim motela, hotela i restorana, pozicije na recepcijama otvorene su i u nekim teretanama, a za obavljanje tog posla obično se traži i tečno poznavanje nekog stranog jezika, najpre engleskog.

Operateri u call centru, kladionici, slot klubu

Operateri na računarskim sistemima ili telefonu u call centru i u kladionici plaćeni su u proseku 350 dinara po satu. Call cetri često rade na procenat pa vam savetujemo da proverite da li je plata fiksna ili i vas čeka muka sa deset uzastopnih zalupljenih slušalica, bez dinara zarade. 

Posao u kladionicama i slot klubovima je u zavisnosti od radnog mesta i nivoa odgovornosti, u današnjim uslovima dobro i redovno plaćen. Zbog prirode posla, postoji mogućnost brzog napredovanja ukoliko ste vredni, pouzdani, tačni, svestrani i imate dobru komunikaciju sa klijentima.

Promoteri, hostese i anketari

Promocije i dešavanja se održavaju po celom gradu, sa nebrojeno brendova i u velikom broju najatraktivnijih lokala, pa je potreba za radnicima u ovoj vrsti posla relativno uvek aktuelna. Promoterski angažmani su studentima često zanimljivi i zato što na taj način mogu dobro da zarade, a da izbegnu radno vreme od punih osam sati.

U Beogradu, satnica promotera ili hostese se kreće od 200 do 600 dinara. Anketari recimo, zarađuju oko 150 dinara na sat, a toliko zarade i sezonci koji lepe deklaracije u maloprodajnim radnjama.

Posao bebisiterke za odgovorne devojke

Zarada jedne devojke koja brine o mališanima po satu iznosi oko 300 dinara, radnim danima. Vikendom, ili za brigu o više dece – tarifa raste. Iako se devojke najčešće odlučuju da za svoj rad naplaćuju po satu, ima i onih koje se odlučuju da angažovanje naplate  na mesečnom nivou. Osoba koja bi radila kao dadilja detetu treba da bude odgovorna, organizovana, dobra sa decom i strpljiva.
Sezonski poslovi su idealna prilika da tokom letnjih (ili zimskih) raspusta i odmora od ispita zaradimo neki novac i idealna su prilika za mlade da osete kako izgleda život odraslih. Tako sezonski poslovi, osim novčanih pogodnosti, imaju i, mnogo bitniju, vaspitnu funkciju.

Back to Top