Neobične ture u Beogradu – glavni grad iz tri perspektive

Neobične ture u Beogradu – glavni grad iz tri perspektive

Glavni grad naše zemlje odlikuje se bogatom istorijom, tradicijom i kulturno-umetničkom baštinom koja prevazilazi bilo koju epohu, a opet se savršeno uklapa u svaki trenutak. U gradu postoje brojne ture koje prikazuju sve ono što je Beograd napravilo modernim, kosmoplitskim gradom na dve reke.

Ipak, postoje i one ture koje vam izlože grad pod drugačijim svetlima i pomognu da u većoj meri sagledate gigantske obrise Beograda. Bilo da je u pitanju spuštanje na reke grada, poseta tvrđavi oko koje je kasnije podignut savremeni Beograd ili pogled sa najviše tačke u okolini, postoje mesta koja mogu da se okarakterišu kao prave “identitetske ture” našeg glavnog grada. 

Kroz istoriju, nasleđe Beograda je poraslo okvire naše zemlje, pa i celog kontinenta. Posetioci širom sveta dolaze u naš glavni grad kako bi se izbliza upoznali sa raznovrsnim lepotama koje Beograd nesumnjivo nudi. U nastavku teksta predstavljamo neobične ture u Beogradu koje nude drugačiju perspektivu glavnog grada

#1 Krstarenje Savom i Dunavom kao jedinstveno iskustvo 

Krstarenje rekama koje kod Beograda formiraju ušće i čine jedan od glavnih simobla grada, predstavlja zanimljiv način da se upoznate sa gradom preko reka. Pre nego što iskusite krstarenje Mediteranom ili se otisnete na neko od prekookeanskih putovanja kruzerom, upoznajte se sa lepotama “belog” grada putem prelepih reka Dunava i Save.

Krstarenje je odlična prilika da upoznate reke na kojima se nalazi 16 ostrva, da stari deo grada vidite iz potpuno nove perspektive, dok je doživljaj još izraženiji ukoliko se odlučite za noćno krstarenje. 

Bajkovito osvetljen most na Adi, Kalemegdanska tvrđava koja prkosno stoji vekovima, Nebojšina kula kao ponos Dunava i “jato” splavova koji svetle poput svitaca u letnjoj noći neki su od prizora koje ćete zateći prilikom krstarenja Savom i Dunavom.

#2 Tura Kalemegdanom – Beograd ispod Beograda

Gradske tajne koje krije Kalemegdan nadilaze ono mistično i ispredaju priču o Beogradu ispod Beograda. Istorijska utroba glavnog grada krije Rimski bunar, građevinu nastalu za vreme austrijske opsade nad gradom, o kojoj kruže brojne priče i predanja. Tura podzemnim katakombama i lagumima Kalemegdana predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje istorije i misterije.

Pored Rimskog bunara, podzemni prolazi kriju vojni bunker, kazamate vojnog muzeja i veliki Barutni magacin. Vojni bunker je građen po naređenju Josipa Broza TIta, kao poslednja odstupnica u slučaju eventualnog nuklearnog napada od strane Sovjetskog Saveza, a gradnja je završena u oktobru 1953. godine.

Veliki Barutni magacin predstavlja veštačku pećinu koja je stara oko tri stotine godina, a u njoj se danas nalaze rimski spomenici nastali u periodu od prvog do četvrtog veka. Tura Kalemegdanom posetiocima nudi i priliku da degustiraju vina u Vinskim lagumima, a šarmantni, boemski duh cele ture, poprskan istorijom i legendama o ovom mestu definitivno se kvalifikuje kao neobična tura vredna pomena.

Kalemegdan u Beogradu

#3 Poseta Avalskom tornju i pogled sa najviše tačke u gradu

Avalski toranj je još jedan od simbola Beograda. Mesto koje je tokom srednjeg veka bilo etalon rudarske ekspanzije i eksploatacije prirodnih metala, danas je izletište koje svakog vikenda poseti ogroman broj Beograđana. Nestvarno zelenilo, pogled sa Avalskog tornja koji dopire do srca Šumadije i Spomenik Neznanom junaku, samo su neke od stvari koje vredi videti ukoliko želite da posetite Avalu.

Avalski toranj se “ponovo rodio” u aprilu 2010. godine, nakon perioda obnove i od tada je jedno od omiljenih mesta svih ljubitelja prirode koji mogu da popiju kafu sa pogledom na čitav Beograd. Pored toga, stari toranj na Avali je bio jedan od kulturoloških simbola Beograda, kao jedan od najlepših TV predajnika u Evropi.

Bilo da je u pitanju razgledanje Beograda sa reka, pogled sa Avalskog tornja kojim se obuhvata čitav grad, sa okolinom, ali i dobar deo cele Srbije, ili je to, pak, podzemna perspektiva našeg glavnog grada, kroz lagume i katakombe Kalemegdanske tvrđave, neobične ture u Beogradu kao glavni cilj imaju bliže upoznavanje grada sa njegovim stanovnicima i posetiocima. Savetujemo vam da ih ne propustite!

Back to Top