Noć muzeja u Beogradu – sve informacije o ovoj manifestaciji

Noć muzeja u Beogradu – sve informacije o ovoj manifestaciji

Maj je mesec tokom kojeg možete da zaplovite putanjama umetnosti, istorije, prirode i nauke, jer pored toga što se Međunarodni dan muzeja tradicionalno obeležava 18. maja već više od četrdeset godina, jedna od najzanimljivijih i najposećeniji manifestacija u Beogradu “Noć muzeja” se već više od deset godina dešava u maju, mesecu posvećenom muzejima.

Noć muzeja je manifestacija koja se pod različitim temama, u različitim terminima, ponegde i više puta godišnje, održava u više zemalja Evrope. Srbija i njen glavni grad su tu čast da se Noć muzeja organizuje i u Beogradu dobili 2005. godine, kada se održala prva Noć muzeja u Beogradu, u pet beogradskih muzeja i galerija.

Ovaj jedinstveni kulturni spektakl se dešava u više od sto dvadeset zemalja Evrope, a Noć muzeja je od svoje prve godine u Beogradu broj posetilaca uvećala za više od sto puta.  U daljem tekstu saznajte zašto je Noć muzeja toliko interesantan i posećen događaj, šta je Noć muzeja u Beogradu, kao i sve informacije o Noći muzeja koje su od koristi svakom zainteresovanom posetiocu.

Šta je zapravo Noć muzeja?

Prva Noć muzeja je održana u Berlinu, davne 1997. godine pod nazivom “Duga noć muzeja”. Vrlo brzo nakon prvog događaja, ova manifestacije je postala veoma popularna u mnogim državama Evrope.

Noć muzeja se velikom brzinom proširila u mnogre evropske zemlje, tako da se počela organizovati masovno kao nacionalno, regionalno ili lokalno programsko dešavanje, u različitim terminima i sa različitim krovnim temama.

Ideja i težnja koju manifestacija Noć muzeja ima je da svim ljudima, a posebno mladima, omogući posetu muzejima van redovnog muzejskog radnog vremena, po veoma povoljnoj ceni ili potpuno besplatno, u zavisnosti od države do države.

U cilju popularizacije, pored otvaranja vrata brojnih muzeja i stalnih, kao i povremenih tematskih postavki, Noć muzeja za svoju publiku organizuje i raznovrsni, edukativni i kulturni program, tako da sama manifestacija postaje prava dečja avantura u Noći muzeja za sve generacije.

Zbog svoje popularnosti, 2004. godine je, na inicijativu Francuske, potekla ideja da se organizuje “Evropska noć muzeja” uvek u isto vreme – u subotu koja je najbliža Međunarodnom danu muzeja, 18. maju. U organizaciju Evropske noći muzeja se 2011. godine uključilo preko dve hiljade muzeja iz četrdest i dve zemlje.

Noć muzeja u Beogradu i širom Srbije – duga noć za umetnost

Kada je u pitanju Beograd Noć muzeja se prvi put održala 2005. godine kao samostalna manifestacija, uz dodatne promotivne aktivnosti. Prve godine dešavanja, ova manifestacija je animirala oko četiri hiljada posetilaca, dok je nakon četrnaest godina taj broj narastao na neverovatnih petsto hiljada gostiju u preko šezdeset gradova i mesta širom Srbije.

Nakon dve godine, po ugledu na prvu Noć muzeja u Berlinu, nastala je Noć muzeja u Beogradu kao deo Evropske Noći muzeja. Prva Evropska Noć muzeja u Srbiji je održana 19. maja 2007. godine i bila je veoma značajna jer se proširila i van glavnog grada.

Ministarstvo kulture Srbije i Francuska su zajedničkim snagama podržali Noć muzeja u Srbiji, pa je prva manifestacija održana u još devet gradova, u osamdeset različitih prostora, sa posetom od oko trista dvadeset hiljada gostiju. Sam broj gradova koji su učestvovali u Evropskoj Noći muzeja se iz godine u godinu povećavao.

Pored Beograda, tradicionalno u maju, vrata muzeja otvaraju i: Novi Sad, Šabac, Kragujevac, Niš, Pančevo, Zrenjanin, Jagodina, Kikinda, Čačak, Subotica, Požarevac, Užice, Vršac, Sombor i mnogi drugi gradovi širom zemlje.

Noć muzeja je duga noć u kojoj posetioci mogu u više od 60 gradova Srbije i oko 200 lokacija da se upoznaju sa svetskom umetnošću i budu deo atrakcije za sve generacije.

Noć muzeja karte – ulaznica u svet umetnosti

Karte za Noć muzeja u Beogradu su veoma povoljne i cena im je zaista simbolična. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedna ulazak na sve lokacije u Beogradu koje su deo manifestacije. Deca do pet godina u pratnji roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Kada je u pitanju Noć muzeja karte za ovu manifestaciju donose veliki broj pogodnosti, kao što su brojni popusti i pića dobrodošlice na organizovanim i unapred utvrđenim lokacijama. Ulaznice je moguće kupiti pre samog dana održavanja ili na sam dan manifestacije, na većini lokacija, ali po nešto većoj ceni.

Noć muzeja program i sve informacije o Noći muzeja

Kada je u pitanju Noć muzeja početak manifestacije je zakazan za 16 časova, sa trajanjem sve do ponoći. Ovaj veoma popularan događaj ima raznovrstan program za svačiji ukus i za sve uzraste, od 7 do 107 godina. Pored mogućnosti obilaska brojnih muzeja, Noć muzeja za svoje posetioce organizuje i brojne druge zanimljivosti i aktivnosti.

Predstave, radionice, koncerti, performansi i projekcije deo su Noći muzeja, i uveličavaju svaku manifestaciju. Ako se u obzir uzme manifestacija kao što je Noć muzeja informacije koje su od velikog značaja možete veoma lako i brzo pronaći. Kako bi se posetioci lakše snašli i kako bi obišli sve što ih zanima, beogradska Noć muzeja je omogućila svim zainteresovanim ljudima da preuzmu program online.

Kada je u pitanju Noć muzeja Beograd se moće pohvaliti velikom i raznovrsnom ponudom. U sklopu manifestacije kao što je Noć muzeja u Beogradu, mnoge značajne institucije grada će biti otvorene za posetioce.

Narodni muzej, kao i konak kneginje Ljubice otvaraju vrata svim zainteresovanim ljubiteljima umetnosti. Izazov za sva ljudska čula i velika zanimacija za najmlađe predstavljaće Muzej iluzija, koji u 2019. postaje deo Noći muzeja u Beogradu po prvi put.

Noć muzeja u drugim zemljama Evrope – zanimljivosti

Posle nastanka u Berlinu, Noć muzeja se vrlo brzo proširio na veliki deo Evrope. U različitim terminima i od strane različitih organizatora, ova manifestacija se organizuje uz različite varijacije osnovnog naziva, kao što je duga noć muzeja, kratka noć muzeja, plava noć muzeja, noć muzejskog iznenađenja, muzejska noćna groznica…

Takođe, Noć muzeja u Hrvatskoj se uglavnom održava krajem januara, dok se u Briselu ovakva dešavanja organizuju više puta godišnje. Pojedine država praktikuju Noć muzeja u više gradova, dok se u pojedinim zemljama dešava samo u jednom gradu.

Karte za ovu manifestaciju su uglavnom veoma povoljne, ali postoje i one države koje ne naplaćuju taj dan ulaz u veliki broj muzeja.

Maj mesec je svakako mesec u kome slavimo muzeje i sigurno je da nećete pogrešiti ako se odlučite da budete deo manifestacije kao što je Noć muzeja u Beogradu, jer vam ona upravo omogućava da u velikom broju muzeja i drugim institucijama kulture vidite, saznate i doživite nešto novo, posebno, značajno i drugačije!

Back to Top