Novi Beograd – posebno mesto na poslovnoj mapi grada

Novi Beograd – posebno mesto na poslovnoj mapi grada

Kao prestonički grad, Beograd je epicentar svih važnijih poslovnih događaja u zemlji. Ovde se organizuju najznačajniji seminari, kongresi i sajmovi u Srbiji. Posebno mesto na poslovnoj mapi grada pripada Novom Beogradu – delu grada koji je poslednjih godina sa pravom poneo epitet biznis kvarta srpske prestonice.

Na Novom Beogradu se nalaze veliki poslovni kompleksi, sedišta i poslovnice brojnih kompanija. Iz godine u godinu u ovoj beogradskoj opštini se povećava broj poslovnih kancelarija, ali i atraktivnih lokacija ne samo za poslovni prostor već i za stanovanje. 

Zbog čega je Novi Beograd prva asocijacija na poslovne ljude, koji su poznati biznis centri u ovom delu grada i na koje prednosti možete da računate ako odlučite da ovde živite i radite? 

Posao i stanovanje na Novom Beogradu

Novi Beograd je idealna lokacija za kompanije koje žele da budu prisutne i vidljive u urbanom jezgru prestonice. U ovom kvartu se nalaze neki od najmodernijih poslovnih objekata, savremene kancelarije i coworking prostori dizajnirani po ugledu na svetske trendove.

Mnoge firme biraju da zakupe poslovni prostor u novim biznis kompleksima i tako budu u središtu svih poslovnih zbivanja u glavnom gradu – advokatske kancelarije, IT i marketing kompanije, banke i uopšte uspešne firme iz svih biznis sfera. Atraktivnosti lokacije doprinosi i blizina otmenih restorana i barova, gde se stalno održavaju neformalni poslovni sastanci, sklapaju nova partnerstva i proslavljaju poslovne saradnje i uspesi.

Ipak, jedna od specifičnosti novobeogradskih blokova koja poslednjih godina izbija u prvi plan jesu stambeno-poslovni kompleksi. U pitanju su zgrade sa poslovnim i apartmanskim prostorom, urađene po savremenom konceptu gradnje, sa velikim brojem parking mesta i osmišljenim zelenim površinama. 

Naravno, za sve koji rade u ovom delu grada, a žele da žive blizu kancelarije, stambeno-poslovni kompleksi nisu jedina raspoloživa opcija. Broj novoizgrađenih objekata raste iz godine u godinu, pa su na svim lokacijama dostupne zgrade na Novom Beogradu u kojima se prodaju stanovi. Neke od poželjnijih lokacija za stanovanje su blokovi koji čine centralnu poslovnu zonu, naročito deo oko Beogradske arene, kao i sve otmeniji kvart Bežanijska kosa. 

Koliko košta život na Novom Beogradu?

Ukoliko odlučite da kupite ili iznajmite stan na Novom Beogradu, onda treba da znate da je ovo jedna od prestižnijih beogradskih opština za život. Cene nekretnina su među višim u prestonici i zemlji i u proseku iznose oko 1.900 evra po metru kvadratnom. Najskuplji stanovi nalaze se u Bloku 65 i 21, gde je prosečna cena 2.600 evra po kvadratu. Slede nekretnine u bloku 30, sa prosečnom cenom oko 2.300 evra, kao i kod Pariske komune i regiji oko Gazele – 2.200 evra. 

Stambene jedinice na Savskom keju, kod Fontane i Ušća koštaju oko 2.000 evra po kvadratu, dok su stanovi na Bežanijskoj kosi malo jeftiniji – 1.700 evra. Nekretnine na Savi, odnosno u Blokovima 44 i 45 mogu da se kupe za 1.800 evra po kvadratu, a to je cena kvadratnog metra stambenog prostora u Blokovima 63 i 64. 

Zakup stana na Novom Beogradu takođe zahteva malo veći budžet. U otmenom A Bloku i naselju Belvil iznajmljivanje jednosobnog stana košta više od 500 evra mesečno. Od 350 evra do 450 evra, u zavisnosti od kvadrature i opremljenosti stambene jedinice, kreću se kirije za stanove kod Starog Merkatora, Fontane i na Bežaniji. Za one koji žele da stanuju na Novom Beogradu, ali po nižoj ceni – na Ledinama i Surčinu moguće je iznajmiti stan i za 250 evra mesečno. 

Koje su cene poslovnog prostora na Novom Beogradu?

Kada je reč o zakupu i prodaji poslovnog prostora, cene su znatno više i potvrđuju da je ovaj deo grada zaista poslovna prestonica zemlje. Primera radi, u A bloku, Belvilu i kod Arene moguće je iznajmiti poslovne kancelarije do 100m2 po ceni od 700 evra do 1.000 evra mesečno. Za kancelarijski prostor veće kvadrature na više nivoa potrebno je izdvojiti i više od 5.000 evra.

Ako želite da kupite poslovni prostor, na lokacijama kod Starog Merkatora i kod Arene, na primer, cene objekata se kreću od 2.000 evra i naviše po kvadratu. 

Poslovni kompleksi i biznis centri 

Najznačajnija dešavanja u svetu ekonomije, marketinga i poslovanja uopšte, seminari i sajmovi događaju se u nekom od modernih poslovnih centara u ovom delu prestonice.

Za sve koji žele da rade u funkcionalnom i visokokvalitetnom radnom prostoru na Novom Beogradu postoje velike mogućnosti. Od Genex kule kao jedne od najviših i najpoznatijih zgrada u Beogradu do Belgrade Business centra, na novobeogradskoj mapi nalazi se na desetine savremenih poslovnih centara. B23 Office Park, Navigator Business Centar, West 65 Mall samo su neki od primera savremenih poslovnih zgrada. Ovi kompleksi nude sve što je potrebno modernom biznismenu koji gradi karijeru. 

Open space koncept, standardne kancelarije, coworking prostori – u zavisnosti od prirode poslovanja, politike i misije kompanije, izbor je raznovrstan. Jedno je izvesno, svaka od ovih modernih i elitnih zgrada može da bude prestižna poslovna adresa za vašu firmu. 

Centralna zona Novog Beograda – status kulturnog dobra 

Od januara 2021. godine “Centralna zona Novog Beograda” nosi status kulturnog dobra – prostorno kulturno-istorijske celine. Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Vlada Srbije donela je odluku da se Centralna zona, koju čini devet simetrično raspoređenih blokova, blok 21, 22, 23, 24, 25, 26, 28, 29 i blok 30, proglasi zonom od posebnog značaja.

Centralna poslovna zona na površini od 192 hektara najveća je zaštićena modernistička celina u Srbiji. Kao urbana struktura i primer moderne arhitekture ima nemerljiv doprinos u povezivanju Beograda i Zemuna. Zbog toga se s punim pravom može reći da Novi Beograd ima poseban položaj ne samo na poslovnoj, već i na kulturnoj i turističkoj mapi grada i da predstavlja važan deo nacionalne baštine.

Back to Top