Osvežite zidove uz pomoć gipsanih ploča!

Osvežite zidove uz pomoć gipsanih ploča!

Gipsane ploče su deo suve gradnje i imaju brojne prednosti pri renoviranju svakog prostora. Modeli su razni, a izvođači radova ih vole jer se lako postavljaju, posao brzo napreduje i sve to uz najniže troškove.

Šta su to gipsane ploče? Koje vrste postoje? Koji se radovi mogu izvoditi sa njima?

Građevinski stručnjaci već znaju sve prednosti, a vreme je da i vi saznate kako upotreba ovakvih sistema gradnje unapređuje prostor.

Nastavite sa čitanjem!

Gipsane ploče – sve popularniji način zidanja

Gipsane ploče su kod nas poznate i kao Rigips i Knauf ploče, a taj naziv su dobile po kompanijama koje ih proizvode. Reč je o gips-karton pločama različite debljine i performansi pa se mogu postaviti u gotovo sve prostorije jednog doma.

Primarna uloga je izrada pregradnih zidova, ali i oblaganje neravnih zidova i sakrivanje oštećenih plafonskih površina. Zahvaljujući svom sastavu gipsane ploče odolevaju velikim temperaturama pa ne izazivaju požar, ali služe i kao zvučna i toplotna izolacija.

Ono što im mnogi zameraju jeste mekoća, ali i nemogućnost nošenja velikih masa koje se kače na zid.

Za prvu zamerku ne postoji realno uporište jer iako su podložne oštećenju usled udara, i svaki drugi zid će imati isti problem samo će oštećenje biti manje ili veće.

Ni druga teza o nosivosti nije potkrepljena realnim zamerkama jer se zid od gipsanih ploča može ojačati različitim sistemima i tako postati dovoljno jak za nošenje čak i visećih kuhinjskih elemenata bez ikakvih problema.

Majstori znaju i koji se nosači koriste i kako se postavljaju pa je važno da sarađujete sa stručnim osobama pri preuređenju prostora.

Koje vrste postoje?

  • Standardne gips ploče su debljine od 9,5 do 18 mm
  • Vodootporne gipsane ploče koje imaju istu debljinu kao standardne, a postavljaju se u kupatilima i kuhinjama
  • Vodootporne gips ploče veće debljine od 12,5 do 15 mm (za spoljno oblaganje, za zidove sauna i prostora gde su bazeni)
  • Modeli koji imaju veću otpornost od požara a debljine su do 25 mm
  • Gipsane ploče sa većom gustinom za bolju akustiku
  • Perforirane ploče za apsorpciju zvuka
  • Fleksibilne gipsane ploče debljine 6,5 mm koje su pogodne za izradu lukova

Dakle, veliki izbor obezbeđuje mogućnost montiranja u svakoj prostoriji i za svako opterećenje. Važno je odabrati pravi model u skladu sa izazovima koje zid ili plafon očekuju. Za više informacija oko izbora gipsanih ploča i ostalog pratećeg materijala pogledajte ovde.

Gipsane ploče se mogu koristiti i kao sistem dekoracije pa se sa njima rade ukrasni spušteni plafoni, paneli za sakrivanje kablova… nalaze dobru primenu svuda i u svakom mestu.

Šta kada se gipsana ploča ošteti?

Klasična rigips ploča je podložna upijanju vlage i ubrzanom propadanju. Ako se dogodi da iz tog ili nekog drugog razloga treba njena zamena, proces je lak i brz. Skalpelom se iseče oštećeni panel, postavi se nova ploča, spojevi se obrade, a kada se završi gletovanje razlika je nevidljiva.Ovakav sistem zidanja unutrašnjih zidova je brz, efikasan i jeftiniji od klasičnog. Donosi energetske uštede, pruža veću zvučnu izolaciju, a dozvoljava lakše promene rasporeda prostorija onda kada to poželite. Izvrsne su i za oblaganje postojećih zidova i plafona da bi se prikrile nepravilnosti, a oni dekorisali. Zbog svega ovoga gipsane ploče čine jedan od najtraženijih materijala za gradnju.

Back to Top