Otkrijte Zemun – Gardoš kula, Zemunski kej, plaža Lido…

Otkrijte Zemun – Gardoš kula, Zemunski kej, plaža Lido…

Zemun je jedan od najlepših delova Beograda, a njegova posebnost leži u autentičnom stilu, arhitekturi i znamenitostima koje ga izdvajaju iz svega što se može videti u srpskoj prestonici. Duga tradicija i zanimljiva istorija ga svrstavaju u red najstarijih evropskih naselja, a njegovi stanovnici ga čine jednom od najvoljenijih beogradskih opština.

Vrlo često smo svedoci velikog poštovanja koje se “čuje” u pričama Zemunaca o ovom kraju, a često se između redova tih priča naslućuje i želja da se Zemun tretira kao zaseban grad, što nije neobično budući da njegove ulice zaista odaju potpuno drugačiji utisak u odnosu na sve čime ionako lep Beograd može da se pohvali. U nastavku vam predlažemo zemunsku rutu koja će vam predstaviti ono najlepše što ovaj deo grada nudi, i priuštiti lep i kvalitetno ispunjen dan u jedinom “gradu u Beogradu”.

crkva u zemunu

Zemun – večiti “grad u Beogradu”?

Zemun ima vrlo burnu i dugu istoriju koja seže do ranog neolita. Tadašnji ljudi su videli u ovom području dobru priliku za naseljavanje, pa su formirali zemunice – jame u kojim su živeli, a za koje se smatra da su kumovale današnjem, slovenskom nazivu ove opštine koji u sličnom varijetetu, postoji od 9. veka. Sve dotada, naselje je nosilo naziv Taurunum, koji su mu dali Kelti naseljeni na području današnjeg Gardoša.  

Danas Zemun naseljava više od 150 000 stanovnika i predstavlja drugu po veličini beogradsku opštinu, smeštenu u jugoistočnom delu Srema, na obali Dunava. U sastavu Beograda se nalazi od 1934. godine, a do danas se razvio u važan industrijski i kulturno-istorijski deo, bez čijeg obilaska poseta Beogradu ne bi bila potpuna.

kula gardos u zemunu

Gardoš kula – Zemun na dlanu

Oni koji po prvi put posete Zemun, odlučuju se da ga prvo vide iz ptičije perspektive, pa se upućuju na čuveni Gardoš – zemunsko naselje iz koje se odvažno izdiže kula visoka 36 metara. Sa ove kule koju lokalci nazivaju po naselju Gardoš, a koja zvanično nosi naziv Milenijumska kula, pruža se jedan od najlepših pogleda koje Beograd može da pruži.

Ukoliko budete imali sreće sa vremenskim prilikama, videćete Zemun u njegovom najlepšem izdanju pored reke koja, gledajući sa kule, izgleda kao malo beogradsko more. Slikom dominiraju žućkaste fasade i naradžasti krovovi, pa osunčan Zemun ostavlja utisak toplog, prijatnog naselja koje sa Milenijumske kule vidite kao na dlanu. Ono što se izdvaja među narandžastim krovovima je Bogorodičina crkva u Zemunu, koja daje interesantno obeležje fotografijama koje nastaju na kuli.

Mesto na kome je sve počelo

Naselje koje važi za najstarije u Evropi nastalo je na brdu Gardoš, koje predstavlja staro zemunsko jezgro. Iako u počecima nastanjivanja Zemuna nije postojala, Gardoš kula je danas vizuelni i istorijski simbol naselja,  jer obeležava mesto na kome je nastala zemunska istorija prepuna kultura i naroda, “nanesenih” u Zemun seobama, ratovima i raznim pohodima.

Iako je podignuta na mestu gde je sve počelo, Gardoš kula ili Milenijumska tvrđava nije sagrađena kako bi podsećala na početke razvoja naselja, nego kako bi uveličala moć Ugara koji su podizanjem kule želeli da proslave hiljadugodišnjicu svog dolaska u Panonsku niziju. Gardoš kula u Zemunu je jedini preostali spomenik Ugarske kraljevine koji je opstao van teritorije današnje Mađarske.

Poznavaoci Zemuna, istoričari i istraživači tvrde da se na Gardošu nalaze razgranati podzemni lagumi koji vode čak do Kalemegdana, pa ako je verovati tvrdnjama, Zemun je mnogo zanimljiviji i misteriozniji nego što se to na prvi pogled čini.

Gardoš kula – obilazak i predah uz kafu sa pogledom na Zemun

Kada dođete do Milenijumske kule, već na njenom ulazu ćete imati priliku da pogledate ponudu suvenirnice. Na istom mestu možete kupiti i ulaznicu za vidikovac, koja ujedno predstavlja i mali vodič kroz značaj i istoriju kule i naselja.

Terasa Gardoš kule je mesto na kome nastaju najlepše fotografije Zemuna, a mnoge od njih su poznate i onima koji nikada nisu posetili Beograd, zahvaljujući turističkim brošurama, katalozima, i reklamama koje prikazuju najlepšte što srpska prestonica nudi. Nakon što se spustite niz kulu, možete se smestiti u kafić koji se nalazi odmah pored nje, a koji pruža jednako lep pogled u kome možete uživati uz kafu ili neko osveženje.

Otkada je Gardoš kula postala turistička atrakcija Zemuna i Beograda, vodi se polemika oko toga da li je pogled sa nje lepši danju kada se vide sve boje Zemuna, ili predveče kada se popale beogradska svetla. Na ovo pitanje ne možemo da odgovorimo, budući da oba prizora ostavljaju bez daha, pa je najbolje da sami procenite kakav pogled bi vas više fascinirao. Verujemo da se nećete razočarati koju god varijantu da izaberete.

reka sa labudovima

Zemunski kej – najlepše beogradsko šetalište

Nakon što se spustite niz Gardoš, obilazak Zemuna možete nastaviti odlaskom na Zemunski kej, koji počinje od brda Gardoš i vodi ka Novom Beogradu. Poznat je kao jedno od najlepših beogradskih šetališta, o čemu svedoče Beograđani svih generacija koji svoje vikende, ali i svaki sunčan trenutak koriste za relaksaciju i zabavu na Zemunskom keju.

Zvaničan naziv šetališta je Kej oslobođenja, a budući da se pruža uz Dunav, lepote reke su ono što ga dominantno odlikuje. Duž keja se nalaze brojni apartmani, kao i ugostiteljski objekti, koji nude raznovrsne specijalitete i osveženja uz fenomenalan pogled na reku i brodove koji njom plove.

Plaža Lido – provedite leto u Zemunu i upoznajte Veliko ratno ostrvo

Zemunski kej gleda na Veliko ratno ostrvo koje je zaštićeno kao prirodni rezervat, zbog velikog broja ptičijih vrsta. Osim što mogu da uživaju u pogledu na njega, posetioci Zemuna mogu i da istraže Veliko ratno ostrvo budući da je na njegovom severnom delu smeštena plaža Lido, jedna od najatraktivnijih letnjih lokacija u Beogradu. Peščana plaža nudi zanimljivo letnje uživanje sa plažama, suncobranima, kafićima i lepom prirodom, a po svom sadržaju i kvalitetu može da paprira Adi Ciganliji, koja je zaštitni znak Beograda kada su letnje gradske lokacije u pitanju.

Pozorište Madlenianum – doživite kulturnu stranu Zemuna

Pozorište Madlenianum je jedna od najvažnijih kulturnih ustanova u Beogradu, i svakako najlepša građevina u Zemunu koja pleni elegancijom i raskošom karakterističnim za operu i teatar. Reč je o prvoj privatnoj operi i pozorišnoj kompaniji u jugoistočnoj Evropi, osnovanoj od strane Madlene Cepter, po kojoj je pozorište i dobilo ime.

Možda i najlepše beogradsko pozorište Madlenianum, smešteno je u Glavnoj ulici u Zemunu, pa je nemoguće ne primetiti ovu velelepnu zgradu.

Posetu Zemunu biste mogli završiti upravo ovde, pa ukoliko uživate u baletu, operi i dramskom programu, ne zaboravite da kupite karte za neki od brojnih komada koji se izvode na sceni Madlenianuma. Zahvaljujući pozorištu Madlenianum Zemun je često tema mnogih razgovora u umetničkim krugovima, jer na scenu ovog pozorišta dovodi značajna imena iz sveta glume, opere i drugih umetnosti iz celog sveta.

Ukoliko ispratite predloženu rutu kroz Zemun, nema sumnje da ćete svoj dan završiti prepuni pozitivnih utisaka o beogradskoj opštini koja može toliko toga da ponudi. Naravno, ukoliko vam vreme dozvoljava prođite i kroz uske ulice i zemunske kaldrme koje će vam pružiti još malo autentičnog zemunskog duha, i kupite poneki suvenir na Gardošu ili Zemunskom keju. Kada je u pitanju Zemun restorani su jedan od njegovih najjačih aduta, pa pauzu za ručak iskoristite za isprobavanje i ocenjivanje zemunske kuhinje, koja, sudeći po utiscima turista, obećava zaista mnogo.

Back to Top