Park Tašmajdan u Beogradu – istorija i značaj poznatog parka

Park Tašmajdan u Beogradu – istorija i značaj poznatog parka

Park Tašmajdan je nezaobilazan deo Beograda, bez obzira na to odakle ste krenuli i kuda ste pošli. Beograđani kažu da svi putevi vode ka Tašu, a čini se da ni turisti ne misle drugačije, barem ako sudimo prema stranim posetiocima koji u ovaj park dolaze da bi osetili onu chill notu Beograda, i napravili nekoliko kvalitetnih fotografija pored tašmajdanskih znamenitosti. 

Reč je o jednom od najvećih beogradskih parkova, koji je “ušuškan” između Bulevara kralja Aleksandra, Ilije Garašanina, Beogradske i Takovske ulice. Smešten u samom srcu Beograda, park Tašmajdan pruža mogućnosti za razne vrste rekreacije i zabave, a posebno je omiljen deci koje ovde uvek ima u velikom broju. 

Lep je leti, a neki bi rekli da je još privlačniji zimi, zbog lepo okićenih staza koje uveče izgledaju potpuno bajkovito. Ako tražite mesto za šetnju, odmor, prvi sastanak ili pak neki novi susret, toplo preporučujemo Tašmajdan park, koji je dom mnogih kulturnih znamenitosti, uspomena i sećanja na velikane naše istorije. Evo i kako je sve počelo…

Istorija Tašmajdana – od kamenoloma do prelepe oaze

Istorija Tašmajdana počinje još u doba Rimljana, koji su na ovom mestu vadili kamen. Veliki kamenolom su koristili i kasniji osvajači, mada su najjači pečat na danas najpoznatiji beogradski park ostavili upravo Turci. 

Svoj sadašnji naziv, Tašmajdan je dobio od kombinacije turskih reči taš (kamen) i majdan (rudnik), a upravo u vreme njihovog prisustva na Balkanu, Tašmajdan je postajao važno istorijsko mesto. Naime, u vreme Prvog srpskog ustanka, Karađorđe i drugi ustanici su upravo u lagumima rudnika nalazili svoje utočište, pa je Tašmajdan čak poslužio i kao ustanički štab. 

Pećine Tašmajdana 

O prošlosti Tašmajdana svedoče njegove pećine, čiji zidovi jasno upućuju na to da se ovde vekovima nalazio kameni rudnik. Dokozi postoje u vidu iskopina pravih linija koje su i danas vrlo uočljive. 

Pećine su se koristile i u vreme svetskih ratova, a naročito dolaskom nacista koji su podzemlje Tašmajdana proširili i iskorištavali u svrhe planiranja raznih nacističkih akcija. Neki izvori tvrde da je jedan od tunela vodio direktno do zgrade Gestapoa koja se nalazila na Trgu Nikole Pašića.  

Mnogi prolazi su danas zatvoreni, a neki i minirani, što je objašnjeno sigurnosnim razlozima. Ipak, veliki deo podzemlja je pristupačan i danas, što neprekidno podseća na turistički i arheološki potencijal koji ove pećine poseduju. 

Za mnoge tunele se ne zna kuda vode, pa Tašmajdan park u svoj svojoj lepoti može da deluje i misteriozno nekom ko se zapita o njegovoj istoriji, tunelima i potencijalnim mestima na kojima se završavaju. 

Tašmajdansko groblje

Tašmajdansko groblje je deo prošlosti mesta na kome se nalazi današnji park. Ono više ne postoji, a u pričama i sećanjima se naziva Tašmajdansko samo zbog svoje lokacije. Mnogo pre nego što je park dobio današnji naziv i uopšte postao park, na njegovom mestu je bilo Novo groblje, koje je kasnije premešteno kod Ruzveltove ulice. 

Ono što danas predstavlja upečatljiv simbol Tašmajdana svakako nije groblje, već mnogo lepši motiv koji se viđa na razglednicama, turističkim flajerima Beograda i drugim materijala koji prestonicu predstavljaju u najlepšem svetlu. Naravno, u pitanju je dobro poznata crkva Svetog Marka. 

Crkva Svetog Marka – najlepši simbol i čuvar Tašmajdana

Ne postoji neko ko je prošao kroz Beograd, a da nije barem na nekoliko sekundi zastao ispred velelepne crkve koja se ponosno izdiže iz Tašmajdanskog parka. Crkva Svetog Marka nadgleda park od 1940. godine kada je završena njena izgradnja, a podignuta je na više nego simboličnom mestu. 

Pored svih istorijskih okolnosti koje se vezuju za Tašmajdan, jedna od najvažnijih se odnosi na činjenicu da je sultanov hatišerif o priznavanju autonomiju Srbije unutar turske carevine pročitan upravo na mestu gde je danas ova raskošna crkva. 

Kako je Tašmajdan postao najlepši beogradski park?

Tašmajdan park je, baš kao i celi Beograd pretrpeo mnoga razaranja, razne okolnosti i druge nepogode, da bi polovinom prošlog veka konačno počelo uređenje parka. Već tada je predviđeno da Tašmajdan postane mesto za rekreaciju i sport, a do današnjeg dana je i ostalo glavni centar gradskih zbivanja. 

Generacije su odrastale uz Tašmajdan, pa je ovaj park mnogo više od obične gradske atrakcije koja privlači turiste. Iako Tašmajdan posećuje mnogo stranaca, ipak su Beograđani oni koji čine njegovu srž, pa ovde uvek možete sresti bake i deke sa unucima, školarce sa roditeljima ili studente sa obližnjih fakulteta.  

park i zelenilo

Sportski centar Tašmajdan – sport, rekreacija i zabava

Tašmajdan je sinonim za sport i rekreaciju, pa u okviru njega možete uživati u rekreativnom plivanju, profesionalnim treninzima, fitnesu, pilatesu i svim drugim aktivnostima koje jedan ovakav centar podrazumeva. 

Bazen Tašmajdan 

Zatvoreni bazen Tašmajdan je dostupan tokom cele godine, dok je leti moguće uživanje na otvorenom i odlično opremljenom bazenu koji je takođe smešten u okviru kompleksa. Zatvoreni bazen služi kao baza školama sportskog plivanja, vaterpola i rekreaciji, dok je bazen na otvorenom namenjen isključivo relaksaciji. 

Stadion Tašmajdan

Stadion Tašmajdan je zvanično otvoren 1954. godine, a služio je kao teren za hokej na ledu, budući da se upravo tu nekoliko puta održalo održalo Jugoslovensko prvenstvo u hokeju na ledu. Osim toga, stadion je bio i domaći teren za Partizan, Crvenu Zvezdu i druge beogradske klubove. 

Danas je stadion Tašmajdan mesto održavanja različitih događaja, pretežno letnjih koncerata koji okupljaju sve generacije već više od pet decenija. Ako vas neko pita za najbolje rok svirke u gradu, uputite ga na ovo kultno mesto koje je i više nego poznato i omiljeno svim Beograđanima. 

Ledena dvorana – klizalište Tašmajdan

Ledena dvorana ili klizalište Tašmajdan je omiljeno zimsko mesto za zabavu, a ako ste mislili da ga posećuju samo najmlađi, moramo da vas ispravimo. Klizališe Tašmajdan primamljivo je i odraslima, pa se tokom hladnih dana na ogromnoj ledenoj površini dešava čarolija, propraćena muzikom, svetlosnim efektima i prazničnom euforijom. 

Čak i ako niste vešti u klizanju, nije na odmet da posetite Ledenu dvoranu i naučite da se krećete na ledu, a dobra zabava na klizaljkama je zagarantovana! 

Tašmajdan je kultno beogradsko mesto koje vam tokom cele godine može pružiti lepe i zabavne trenutke, bilo da želite da se bavite sportom, slušate omiljene izvođače ili samo da provedete opuštajuće vreme u parku okruženi zelenilom. Ostalo je samo da izdvojite vreme za najlepši beogradski park, i da uživate u svemu što on pruža!

Back to Top