Parking Beograd – kako funkcioniše, koliko košta i koje parking zone u Beogradu postoje?

Parking Beograd – kako funkcioniše, koliko košta i koje parking zone u Beogradu postoje?

Parking u Beogradu može biti prava noćna mora, posebno za one koji se prvi put susreću sa sistemom parkiranja u našem gradu.

Ako ste se ikada našli u situaciji da lutate ulicama u potrazi za slobodnim mestom za parkiranje, ili ste dobili kaznu jer niste bili sigurni u kojoj se zoni nalazite, onda je ovaj blog članak pravi izbor za vas. U nastavku tob.co.rs će vam detaljno objasniti kako funkcioniše parking u Beogradu, koliko košta i koje sve parking zone postoje.

Na taj način, nadamo se da ćemo vam olakšati boravak u našem glavnom gradu i učiniti vaše iskustvo parkiranja manje stresnim.

Parking zone Beograd – kako se dele?

Parking u Beogradu, tačnije u njegovom užem i širem centru, regulisan je podelom na 4 zone (ljubičastu zonu A, crvenu, žutu i zelenu) od kojih je svaka ograničena različitim dopuštenim vremenom zadržavanja. Za razliku od centra, u drugim delovima grada koji su manje opterećeni saobraćajem postoji i kategorija izvan ovih zoniranih područja, u pitanju su opšta parkirališta koja se još nazivaju i plava zona.

U zonama se po pravilu nakon isteka plaćenog vremena mora napustiti parking mesto, a u istoj zoni se vozilo ne sme parkirati narednih 30 minuta.

Naplata parkiranja u zoni se vrši radnim danima od 07:00 do 21:00, a subotom od 07:00 do 14:00. Nedeljom je parkiranje besplatno.

Zona A – ljubičasta zona parkiranja

Zona A predstavlja najuži centar grada i proteže se od Brankovog mosta, do Kalemegdana, obuhvatajući ulice na potezu do Trga Republike i Terazija.

U ovoj ljubičastoj zoni vreme dozvoljenog zadržavanja je samo 30 minuta. Parkiranje u ljubičastoj zoni je najskuplje i iznosi 100 dinara za pola sata nakon čega je neophodno pomeriti vozilo.

Crvena zona parkinga – zadržavanje do sat vremena

Crvena zona u Beogradu predstavlja najuže gradsko jezgro i obuhvata najfrekventnije delove grada. Cena u crvenoj zoni je 56 RSD po satu za parking. Beograd, sa izuzetno frekventnim centrom grada, ograničava u ovoj zoni parkiranje na maksimalno 60 minuta, a nakon isteka vremena morate premestiti svoje vozilo.

Ukoliko to ne učinite, možete biti kažnjeni. Crvena zona obuhvata deo oko Trga Republike i ulice u strogom centru grada poput Andrićevog Venca, Čika Ljubine, Čumićeve, Đure Jakšića, Braće Jugovića, Bulevara Despota Stefana, Carice Milice, Cetinjske, Braće Jugovića, kao i Hilandarske, Zetske, Dečanske, i Dobračine.

Žuta zona parkinga – zadržavanje do 120 minuta

Žuta zona obuhvata šire gradsko jezgro Beograda i predstavlja srednje frekventne delove grada.

U ovoj zoni, parkiranje je ograničeno na maksimalno 120 minuta, što znači da nakon isteka ovog vremena morate premestiti svoje vozilo.

Cena parkiranja u žutoj zoni je 48 RSD po započetom satu. Žuta zona obuhvata krug dvojke i ulice poput 1300 kaplara, 27. marta, Takovsku, Starine Novaka, Admirala Geparta, Balkansku, Beogradsku, kao i Birčaninovu, Miloša Pocerca, Aleksandra Glišića, Savsku, Kneza Miloša i druge.

Zelena zona parkinga – zadržavanje do 180 minuta

Zelena zona obuhvata rasterećenije ulice u centru grada. U ovoj zoni, parkiranje je ograničeno na maksimalno 180 minuta, što znači da nakon isteka ovog vremena morate premestiti svoje vozilo.

Cena parkiranja u zelenoj zoni je 41 RSD po započetom satu. Ulice koje obuhvata zelena zona su Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Cara Uroša, Pariska, Pop Lukina, Bulevar Oslobođenja, od Slavije do Pasterove i druge.

‚‚Plava zona” – opšta parkirališta u Beogradu

Opšta parkirališta u Beogradu omogućavaju neograničeno vreme parkiranja, što je posebno korisno za one koji planiraju duži boravak u gradu. Ona se još nazivaju i plavom zonom, a naplata se u njima vrši radnim danom od 8 ujutru do 9 uveče i subotom od 8 ujutru do 2 popodne. Cena sata na ovim parkiralištima je 35 dinara.

Na ovim parking mestima u Beogradu se na nekim lokacijama kao što su Bulevar Zorana Đinđića i okolne ulice na Novom Beogradu sa naplatom prestaje već od 5 popodne i radnim danima.

Naplata parkinga Beograd – kako funkcioniše plaćanje?

U Beogradu, postoje različite opcije za plaćanje parkinga: možete kupiti parking kartu, koristiti parkomat ili platiti putem mobilnog telefona. Ako se odlučite za parking kartu, kontrolor će zabeležiti vreme vašeg dolaska, a vi treba da postavite kartu na unutrašnju stranu vetrobranskog stakla.

Jednostavnija opcija je plaćanje putem SMS-a. Potrebno je poslati SMS sa registarskim brojem vašeg vozila (npr. BG133444), bez razmaka. Nakon toga, sačuvajte povratnu poruku koja potvrđuje da je parkiranje plaćeno za svaki slučaj. 

Ako ne dobijete povratnu poruku u roku od 2 minuta, to znači da plaćanje nije bilo uspešno i da parking nije naplaćen. Da biste proverili status parkiranja, u tom slučaju pošaljite SMS sa znakom „?“ na broj parking zone.

Jedna od prednosti plaćanja putem SMS-a je što ćete dobiti podsetnik na mobilni telefon 5 do 10 minuta pre isteka vremena parkiranja. Ako želite da produžite vreme parkiranja i za naredni sat, samo pošaljite istu registarsku oznaku vašeg vozila ili znak * na broj zone.

Korisnici Yettel-a mogu parking platiti i putem mobilne aplikacije svog operatera.

Parking Beograd – gde je najbolje parkirati u Beogradu?

Kada je u pitanju javno parkiranje, Beograd nudi brojne javne parkinge, kao i SMS specijalna parkirališta. Ova parkirališta nemaju naplatnu rampu ili kućicu, već se koristi sistem kontrole i naplate parkiranja kao u zoniranim delovima grada.

Parking ‚‚Slavija”

U Prote Mateje nalaze se parkirališta Slavija 1 i 2, u blizini hotela Slavija. Parkiralište Slavija 1 ima 87 mesta (2 za osobe sa invaliditetom), dok Slavija 2 ima 106 parking mesta (1 za porodice i trudnice).

Cena svakog započetog sata na ovim parkinzima je 80 dinara, dok su za osobe sa invaliditetom prva 3 sata besplatna.

Parking ‚‚Viška”

Pored Kalenić pijace se nalazi parking Viška, u ulici Maksima Gorkog na broju 2. Ovaj parking ima ukupno 48 parking mesta u prizemlju i na jednom višem nivou, a ukupno jedno za vozila invalida. Cena prvog sata parkinga je 100 dinara, a dnevno jednokratno parkiranje košta 1500 dinara.

Parking ‚‚Politika”

U Makedonskoj ulici 29, blizu Doma Omladine, nalazi se parking ‚‚Politika” sa 55 parking mesta raspoređena u prizemlju i na spratu, a poseduje jedno mesto rezervisano za vozila invalida. Cena po započetom satu na ovom parkingu je 120 dinara, a dnevno jednokratno parkiranje košta 1500 dinara.

Kao i u većini parking garaža u Beogradu, za osobe sa invaliditetom su prva tri sata su besplatna.

Parking ‚‚Kamenička”

Pored Ekonomskog fakulteta se, u Kameničkoj ulici broj 8, nalazi parking sa 91 mestom na prizemlju i spratu. Od toga je jedno mesto za osobe sa invaliditetom i za njih su prva 3 sata parkinga besplatna.

Ovaj parking je otvoren 24 sata dnevno, a svaki započeti čas košta 100 dinara, dok je dnevno parkiranje 1500 dinara.

Parking ‚‚Kalemegdan”

Kada je u pitanju parking, Beograd, a posebno njegov strogi centar i predeo u blizini Knez Mihajlove ulice i Kalemegdana, predstavlja pravu glavobolju vozačima. Na sreću, u neposrednoj blizini Zoološkog vrta, u ulici Mali Kalemegdan bb, nalazi se parking ‚‚Kalemegdan”. Sadrži ukupno 113 mesta i od toga 2 predviđena za osobe sa invaliditetom.

Svaki započeti čas na ovom parkingu košta 100 dinara, dok je dnevni parking 1500 dinara.

Parking ‚‚Milan Gale Muškatirović”

Na adresi Tadeuša Košćuška 63 nalazi se parking Milan Gale Muškatirović. Ovaj parking je u sklopu istoimenog sportskog centra poznatom i pod nazivom 25. maj.

Ovo je parking otvorenog tipa i ima 302 parking mesta, sa čak 9 parking mesta za autobuse. Za automobile je cena sata 60 dinara, a za autobuse 180 dinara. Postoji ukupno jedno mesto za invalide i jedno mesto za porodice.

Parking ‚‚Cvetkova pijaca”

Ovaj parking se nalazi na Zelenom brdu u ulici Živka Davidovića bb i ima čak 104 parking mesta od kojih je jedno za osobe sa invaliditetom.

Cena parkinga je 60 dinara za svaki započeti sat i možete birati da li ćete se parkirati na podzemnom nivou, prizemlju ili spratu. Celodnevno parkiranje je 1000 dinara.

Parking ‚‚Čukarica”

Na Banovom brdu nalazi se parking ‚‚Čukarica” na adresi Šumadijski trg i nudi ukupno 76 parking mesta koja su raspoređena u prizemlju i na jednom nivou.

Cena ovog parkirališta je 70 dinara po satu, a dnevno košta 1000. Postoji jedno parking mesto rezervisano za vozila invalida.

Parking “Ada Ciganlija”

Sa svojih 1211 parking mesta ovo je jedan od najvećih parkinga u Beogradu, a od toga je 5 mesta rezervisano za osobe sa invaliditetom kojima su prva 3 sata parkinga besplatna. Takođe postoji i 6 mesta za porodice i trudnice.

Dnevno parkiranje u trajanju od 24 časa košta 150 dinara, a možete platiti i mesečnu pretplatu od svega 2000 dinara.

Parking ‚‚Novi Beograd”

Ovaj parking se nalazi blizu Genex kule i tržnog centra Merkator, na adresi Bulevar Mihajla Pupina 167, i ima 122 parking mesta, kao i 1 parking mest0 za invalide. Cena jednog sata na parkingu ‚‚Novi Beograd” je 70 dinara, a dnevnog parkiranja 1000 dinara.

Parking ‚‚VMA”

Ovo je jedan od najpovoljnijih parkinga u Beogradu. On se nalazi u Crnotravskoj ulici broj 17 na Banjici. Parking je prvih 30 minuta besplatan, a nakon toga se plaća 45 dinara po satu. Raspolaže sa čak 574 parking mesta, a za osobe sa invaliditetom rezervisano je ukupno 20 mesta i prva 3 sata su za njih besplatna, postoje i dva mesta za trudnice i porodice.

Cena sedmodnevnog parkiranja na ‚‚VMA” iznosi 3500 dinara.

Parking ‚‚Kapetanija”

U blizini Keja Oslobođenja nalazi se parking ‚‚Kapetanija”, sa čak 65 parking mesta od kojih je jedno namenjeno za vozila invalida. Adresa ovog parkinga je Kej Oslobođenja 8, a sat parking usluge košta 120 dinara (za osobe sa invaliditetom prva 3 sata su besplatna). Celodnevno jednokratno parkiranje košta 1500 dinara.

Parking ‚‚Donji grad” u Zemunu

U slučaju da tražite parking u neposrednoj blizini keja u Zemunu, takoreći tik uz Dunav, parking ,,Donji grad” je idealan za vas. Nalazi se u Karađorđevoj ulici (br. 2-4) i raspolaže sa čak 392 parking mesta, dok je broj parking mesta za osobe sa invaliditetom 7.

Cena započetog sata je 120 dinara, a dnevno parkiranje košta 1500 dinara.

Parkiralište ‚‚Vidin kapija”

SMS posebno parkiralište “Vidin kapija” se nalazi u Bulevaru Vojvode Bojovića bb i ima 71 parking mesto, uključujući 4 mesta za osobe sa invaliditetom. Radi non-stop i parking se može platiti SMS-om i cena za sat vremena je 150 dinara, a za celodnevno parkiranje 1500 dinara.

Parkiralište ‚‚Železnička stanica – Novi Beograd”

Ovaj parking objekat nalazi se ispod Železničke stanice Novi Beograd, na adresi Đorđa Stanojevića bb. Raspolaže sa ukupno 269 mesta, od čega su za vozila invalida rezervisana čak 30.

Cena parkinga na ovom novobeogradskom parkiralištu je 100 dinara za sat vremena, a dnevna parking karta košta 1600 dinara.

Parkiralište na Međunarodnom terminalu

Ovaj putnički parking prostor lociran je na Novom Beogradu u Bloku 43. Može se pohvaliti sa 179 parking mesta, od kojih su dva rezervisana za vozila osoba s invaliditetom, a tri mesta za istovar robe.

Cena do jednog časa zadržavanja iznosi 40 dinara, a jednokratno dnevno parkiranje po času za dva i više časa zadržavanja plaća se 80 dinara. Takođe možete platiti i mesečnu pretplatu u iznosu od 1400 dinara, a za korisnike poslovnih prostora u Bloku 43 postoji i poseban popust.

Parkiralište ‚‚Belvil”

Javni parking ‚‚Belvil” nalazi se na uglu ulica Jurija Gagarina, Bulevara Crvene armije i Marka Hristića. Ovde se nalazi ukupno 417 parking mesta, a od toga je 21 mesto rezervisano za vozila invalida.

Svaki započeti sat platićete 70 dinara, a ukoliko želite dnevno jednokratno parkiranje, potrebno je da izdvojite 1000 dinara. Takođe, postoji i mesečna pretplata od 7000 dinara, odnosno 3500 dinara za stanare iz okolnih ulica.

Javne garaže Beograd – parking garaže u glavnom gradu i njihove lokacije

Pored javnih parkinga, u Beogradu postoji i veliki broj javnih garaža u koje takođe možete parkirati svoje automobile. U nastavku možete pročitati nešto više informacija o svakoj od njih.

Garaža „Baba Višnjina”

Garaža „Baba Višnjina” se nalazi u Baba Višnjinoj ulici broj 38-42 i ima kapacitet od 351 vozila i od toga 20 za vozila invalida. Cena parkiranja je 150 RSD za svaki započeti sat, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 17.000 RSD.

Garaža „Botanička bašta”

Garaža „Botanička bašta” se nalazi u Vojvode Dobrnjca 10, ima kapacitet od 245 vozila, a od toga je jedno za vozila invalida. Cena sata parkiranja je 60 RSD, dnevna karta je 1000 RSD, a mesečna pretplata iznosi 8.000 RSD.

Garaža „Dr Aleksandra Kostića”

Garaža „Dr Aleksandra Kostića” se nalazi u Dr Aleksandra Kostića 15, poseduje 59 mesta od kojih je jedno rezervisano za invalide. Cena sata parkiranja je 100 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 8.500 RSD.

Garaža „Masarikova”

Garaža „Masarikova” se nalazi u Masarikovoj 4, ima kapacitet od 457 vozila i poseduje 1 mesto za invalide, kao i dva porodična i parking mesta za trudnice. Cena sata parkiranja je 100 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 16.000 RSD.

Garaža „Obilićev venac”

Garaža „Obilićev venac” se nalazi na Obilićevom vencu 14-16, ima kapacitet od 805 vozila i poseduje 28 mesta za invalide, 14 mesta za porodice i trudnice, kao i 6 mesta sa punjačima za vozila na elektronski pogon. Cena sata parkiranja je 120 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 17.000 RSD.

Garaža „Pionirski park”

Garaža „Pionirski park” se nalazi u Dragoslava Jovanovića 2, ima kapacitet od 459 vozila i poseduje 21 mesto za invalide, kao i dva sa punjačima za vozila na električni pogon. Cena sata parkiranja je 100 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 16.000 RSD.

Garaža „Vukov spomenik”

Garaža „Vukov spomenik” se nalazi na uglu Kraljice Marije i Ruzveltove, ima kapacitet od 119 vozila i poseduje 1 mesto za invalide. Cena sata parkiranja je 80 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 12.000 RSD.

Garaža „Zeleni venac”

Garaža „Zeleni venac” se nalazi na adresi Kraljice Natalije 13, ima kapacitet od 303 vozila i poseduje 1 mesto za invalide i dva za trudnice. Cena sata parkiranja je 100 RSD, dnevna karta je 1500 RSD, a mesečna pretplata iznosi 16.000 RSD.

Besplatan parking u Beogradu

Parking u Beogradu besplatan je na svim mestima van zone u skladu sa opštim pravilima saobraćaja gde dopunskom signalizacijom (npr. Znak zabrane parkiranja) nisu navedeni posebni uslovi.

Po pravilu, što ste dalje od centra grada naćićete više mesta za parkiranje, a Novi Beograd je, uprkos ogromnom broju stanovnika i zaposlenih na ovoj opštini, izuzetno pogoljan za pronalaženje jeftinog ili besplatnog parkinga.

Ukoliko se pitate gde je najlakše naći parking u Beogradu, većina građana će vam reći: u tržnim centrima!

Poslednjih godina u prestonici je izgrađeno mnogo tržnih centara sa velikim brojem parking mesta. Oni predstavljaju odlična mesta za bezbedno parkiranje svog vozila kada vam je potrebno da besplatno ili za malo novca parkirate svoje vozilo dok obavljate svakodnevne zadatke. Neki od njih nude potpuno besplatan parking, dok u drugim najčešće postoji free period od prvih sat ili dva vremena.

Koliko košta parking u beogradskim tržnim centrima?

 • Ada mall – besplatno parkiranje;
 • Beo shopping centar – prva dva sata su besplatna, nakon toga je potrebno platiti svaki naredni započet sat 100 dinara. Moguće je uz bioskopsku kartu dobiti dodatni treći sat besplatno;
 • Big Fashion – besplatno parkiranje;
 • Galerija – besplatno parkiranje;
 • Delta City – prva dva sata su besplatna, nakon toga cena sata je 100 dinara, ali moguće je produžiti još jedan sat besplatno uz bioskopsku kartu;
 • Immo centar – prvi sat je besplatan, a nakon toga parking ćete platiti 100 dinara po satu;
 • Merkator – prvi sat je besplatan, a nakon toga parking ćete platiti 100 dinara po satu uz napomenu da uz račun veći od 1500 dinara možete dobiti dodatni sat gratis;
 • Rajićeva – sat parkinga košta 200 dinara, ali 3 besplatna sata mogu se dobiti ukoliko priložite račun u iznosu većem od 6000 dinara;
 • Stadion – parking je besplatan;
 • Ušće – prva dva sata su besplatna, nakon toga možete dobiti još jedan uz bioskopsku kartu ili platiti naredne sate po 100 dinara;
 • West 65 mall – prvi sat je besplatan, a nakon toga naknada za svaki započeti sat iznosi 150 dinara.

Kao što vidite, u gotovo svim navedenim tržnim centrima postoji besplatni period parkiranja, osim Rajićeve, što je donekle i razumljivo imajući u vidu njenu izuzetno popularnu lokaciju u centru grada.

Gde je zabranjeno parkiranje u Beogradu?

U Beogradu je, u skladu sa saobraćajnim propisima, strogo zabranjeno parkirati na raskrsnicama, pešačkim prelazima, biciklističkim stazama, na tramvajskim šinama i prugama, kao i na krivinama gde je preglednost nedovoljna i na vrhu uzbrdica.

Šta ako mi pauk služba Beograd odnese auto?

Došli ste na mesto na kom ste očekivali da zateknete svoje vozilo, ali njega više nema tamo.

Prvi instikt većine ljudi u ovoj situaciji je da počne da paniči, ali verujte nam da nema potrebe za tim. Ukoliko se dogodilo da ste se nepropisno parkirali i da vam je pauk odneo vozilo, prvo što treba da uradite je da saznate na koju lokaciju je vaše vozilo odneto i da ga zatim što pre preuzmete i platite kaznu.

Tačnu informaciju o tome gde se ono nalazi možete saznati na sajtu parking servisa, ali najverovatnije je da se vaš automobil nalazi na jednoj od sledećih lokacija:

 • Staro sajmište;
 • Ada Ciganlija;
 • Dunavska bb;
 • Mileve Marić Ajnštajn (ako je vozilo sa inostranim registarskim tablicama);
 • Brodarska bb (ako je napušteno ili vozilo iz saobraćajne nezgode).

Savetujemo da plaćanje i preuzimanje vozila ne odlažete jer po isteku od 72 sata od podizanja vozila počinje da se obračunava ležarina za svaki dan koji je automobil proveo na lokaciji JKP Parking servisa.

Znamo da saobraćaj u Beogradu ume da bude stresan, ali jednom kada ovladate cakama za pronalaženje parking mesta i pronađete način plaćanja koji vam najviše odgovara, u zavisnosti od toga u kojim zonama najčešće parkirate, ove procedure će postati deo rutine i neće više delovati toliko zastrašujuće u poređenju s komforom koji posedovanje sopstvenog vozila pruža.Međutim, ukoliko shvatite da vam se više isplati da na posao idete prevozom, pročitajte naš vodič za Beograd Plus aplikaciju i plaćanje gradskog prevoza. Takođe, za srećnike koji žive dovoljno blizu ili jednostavno uživaju u fizičkoj aktivnosti više nego da budu zarobljeni u gužvama, tu su i tri najzdravije opcije: šetnje do posla ili odlazak biciklom i trotinetom.

Back to Top