Primena biofilic dizajna u Beogradu

Primena biofilic dizajna u Beogradu

Biofilic dizajn je koncept koji se koristi u građevinskoj industriji kako bi se povećala povezanost korisnika određenih građevinskih objekata sa prirodnim okruženjem. Ovaj koncept podrazumeva korišćenje prirodnih materijala, pre svega, u zatvorenom prostoru kako bi se oponašali prirodni uslovi i okruženje. 

Međutim, biofilic dizajn nema primenu samo u zgradama, već i u urbanim gradskim sredinama, a postoji tvrdnja da ova ideja ima zdravstvene, ekološke i ekonomske koristi za stanovnike u tom području. 

Upotreba biljaka u unutrašnjosti nekog prostora značajno poboljšava nivo kiseonika, a i ostali materijali koji se koriste (drvo, bambus, kaučuk, pluta…) su potpuno neškodljivi za čoveka i pružaju jednostavan, a opet elegantan izgled svakog prostora.

Beograd je, kao i brojne druge svetske metropole, počeo sa primenom biofilic dizajna, pre svega u urbanom gradskom području, gde dominiraju beton i asfalt, a istim putem krenule su i brojne društveno odgovorne kompanije u srpskoj prestonici. 

Studio biofilnog dizajna Biofilico koristi prirodne, zdrave i održive materijale kojima oplemenjuju svaki prostor. Njihova misija jeste da prirodu dovedu u enterijer, integrišući biofilni dizajn u urbani život 21. veka. Ako vam se dopada biofilic dizajn, projekte koje je do sada uradila ova kompanija možete pronaći na sajtu biofilico.com.

U nastavku teksta pročitajte gde sve u Beogradu možete videti primere biofilic dizajna i koliko je ovaj koncept doprineo vizuelnom izgledu ovih prostora.

#1 Catena Media kancelarije u Beogradu

Catena Media je jedna od najuspešnjih svetskih firmi u iGaming industriji, a posebno je inspirativan enterijer kancelarija ove firme u Beogradu. U prostoru nema oštrih uglova dok veliki zeleni pojas odvaja različite funkcionalne zone, što znatno doprinosi toploj i prijatnoj atmosferi.

Zidovi ove kancelarije obloženi su drvetom, a na svakom koraku mogu se videti saksije sa biljkama, dok zelenilo dolazi i sa plafona u vidu visećih polica iznad stolova. Ovakav ambijent pruža zaposlenima ugodni osećaj tokom radnog vremena i prijatan boravak u kancelariji iz koje se pruža spektakularan pogled na Novi Beograd. 

#2 Ada Mall – novi šoping centar u prestonici

Ada Mall svakako je najsavremeniji tržni centar u Beogradu, a osim impresivnog dizajna same građevine, ovaj šoping centar karakteriše i savremeni pristup u dizajnu enterijera. Ovaj novi simbol Beograda poseduje 35.000 kvadratnih metara komercijalnog prostora, pozicionian je prekoputa Ade Ciganlije, a izgrađen je prema LEED Platinum standardima zelene gradnje.

Najveću pažnju Beograđana privlače atraktivne i prostrane terase koje pružaju savršen pogled na zalazak sunca iznad popularnog savskog jezera, a na kojima se nalaze jedinstvene biljne vrste koje pružaju neopisiv osećaj mira i ugodnosti svima koji ovde odluče da provedu neko vreme. Osim toga, i sam prostor oko objekta je uređen sa zelenilom, pa ovo područje predstavlja pravu malu oazu u prometnom delu prestonice.

Zgrada prekrivena biljkama

#3 Splav Play i impresivna vertikalna bašta

Splav Play se nalazi na Ušću, kod Muzeja Savremene Umetnosti, a u srpsku prestonicu je doneo nešto potpuno novo – atraktivan, ugodan i komforan enterijer kojim dominiraju prirodni materijali. Posebno upečatljiva jeste vertikalna bašta površine 10 kvadratnih metara, koja značajno doprinosi ugođaju gostiju, ali i zaposlenih. 

Osim toga, kada se na splavu organizuju žurke i korporativni događaji, vertikalna bašta u unutrašnosti splava pomaže u pročišćavanju vazduha i poboljšava koncentraciju zaposlenih.

#4 Zeleni zidovi u Beogradu – praktično rešenje za ozelenjavanje prostora

Zelene površine u urbanim delovima grada su veoma značajan deo svake velike svetske metropole s obzirom na to da predstavljaju sponu između betonske urbane sredine i inicijalne prirode na kojoj je grad formiran. 

Ako se uzme u obzir nedovoljna količina zelenih površina u gradovima, ozelenjavanje centra grada pronašlo je rešenje u alternativnim načinima, među kojima su najpoznatiji zeleni zidovi.

Ovakvi zidovi koriste se i kao sjajno rešenje za kancelarijske prostore, kako bi se unela potrebna svežina u sterilna poslovna okruženja. Pred vama su neki od primera zelenih zidova u srpskoj prestonici. 

  • Zeleni zid na platou Đoke Vještice, ispred Beograđanke.
  • Zeleni zid od mahovine u poslovnom prostoru kompleksa Belville
  • Zeleni zid na ulazu u zgradu firme Granit Invest –  u ceo zeleni zid je ugrađeno oko 300 biljaka postavljenih u talase, a opremljen je i automatskim sistemom za naodnjavanje kako bi biljke što duže opstale.
  • Zeleni zid visine 6 metara u enterijeru novog Informacionog centra Evropske unije u Beogradu.
  • Zeleni zid od mahovine, povrišne 8 kvadratnih metara, u enterijeru poslovnog prostora Microsoft u Beogradu.

Biofilic dizajn ima izuzetno značajnu ulogu u savremenom uređenju prostora, s obzirom na to da ljudi u urbanim gradskim sredinama nemaju previše vremena za šetnju i uživanje u prirodi, te je važno da se priroda integriše u građevinske objekte. Na taj način, dovođenjem eksterijera u enterijer, zadovoljavaju se ljudske potrebe kada je u pitanju povezanost čoveka sa prirodom.

Back to Top