Putno osiguranje – za koje se odlučiti i zašto je jako važno

Putno osiguranje – za koje se odlučiti i zašto je jako važno

Kada polazimo na put, razmišljamo o prednostima te avanture, što je dobro jer nas pozitivne misli teraju na istraživanje i dobro raspoloženje, međutim, kada bismo pogledali malo dalje, shvatili bismo da pokret u nepoznato često sa sobom može da donese i neke neprijatnosti, na koje ni ne obraćamo pažnju sve dok nas eksplicitno ne zadese.

Šta u tom slučaju može da pomogne? Putno osigurnanje.

1. Šta je putno osiguranje i koje su njegove prednosti?

Zdravstveno putno siguranje predstavlja osiguravajuću sumu novca, koja će vlasniku kupljene polise biti na raspolaganju ukoliko na inostranom putu dođe do bilo kakve nezgode.

Sve potrebe zbrinjavanja našeg pacijenta, oporavka i korišćenja medicinskih sredstava biće plaćeni bolnici u inostranstvu preko osiguravajuće kuće u kojoj je putnik odlučio da uplati putno osiguranje.

Najčešće se osiguravamo na sumu od 10.000 do 35.000 evra.

Novac možete naplatiti isključivo uz priložen račun o troškovima.

Šta obezbeđuje putno osiguranje?

Čak i telefonskim pozivom osiguravajućoj kući možete te inormisati o osiguranju na destinaciji koju nameravate da posetite. 

Osiguravajuće kuće nemaju uvek ista pravila što se tuče uslova o pokrivanju troškova usled nezgoda pa uvek treba pažljivo čitati uslove korišćenja, čak i uz pomoć stručnih ljudi, upućenih u materiju. Ono bez čega se ne može, i što obezbeđuje svaki paket putnog osiguranja jeste:

 1. Organizacija lečenja u inostranstvu – medicinski prevoz i hospitalizaciju,
 2. Naknada troškova lečenja usled nezgode ili iznenadne bolesti,
 3. Sve lekarske tretmane dok ste u bolnici u drugoj državi,
 4. Neophodne rendgenske, ultrazvučne i druge preglede,
 5. Lekove,
 6. Povratak bolesnika u matičnu zemlju,
 7. Naknadu troškova u slučaju gubitk ili krađe dokumenata/prtljaga,
 8. Pravnu pomoć,
 9. Prevodilačke usluge…
Stetoskop koji koriste lekari kada pregledaju pacijenta

2. Od čega zavisi cena putnog osiguranja?

Najčešće, cena putnog osiguranja je manja od jednog evra na dan – tako da se svaka polisa isplati i naš nam je savet da upltite bilo kakvo osiguranje, pre nego da na put krećete bez ičega. Cene u osiguravajućim kućama se razlikuju, pa se tako, u proseku, za polisu osiguranja na desetodnevnom odmoru u Grčkoj mora izdvojiti od 900 do 1800 dinara.

Iako je opštepoznato da zdravlje i sigurnost nemaju cenu, cena isplate putnog osiguranja zavisi od toga u kojoj ste osiguravajućoj kući uplatili putno osiguranje, od štete koja vam je naneta, ali i od toga da li ste svojom krivicom pretrpeli štetu. Ono što možda niste znali jeste da postoji mogućnost korišćenja besplatnog putnog zdravstvenog osiguranja.

Kako da dobijete besplatno putno osiguranje?

Ukoliko ste osiguranik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) onda imate pravo da koristite besplatno putno osiguranje tokom putovanja u inostranstvo u trajanju do 90 dana, ali isključivo u slučaju hitne medicinske pomoći.

Kupovina međunarodnog putnog osiguranja može zavisiti od nekoliko bitnih faktora za određivanje cene, a neki od glavnih su:

 • Udaljenost destinacije,
 • Zahtevnost putovanja i stanje putnika,
 • Dužina boravka,
 • Da li je u pitanju grupna polisa,
 • Porodična polisa,
 • Polisa za penzionere,
 • Polisa za trudnice,
 • Doplate i dodaci polisi i sl.

3. Gde je najbolje kupiti polisu putnog osiguranja?

Putno osiguranje ili – polisu putnog, zdravstveng osiguranja možete obezbediti i putem interneta; poručivanjem polise online i tako celu proceduru učiniti bržom i lakšom. 

Potrebno je samo ostaviti podatke iz pašoša, dokaz o uplaćenoj destinaciji i period boravka van zemlje. Agencije obično šalju polisu i elektronskom poštom, koju možete i odštampati ili samo – sačuvati u telefonu.

Ukoliko polisu nabavljate preko ovlašćene agencije za prosredovanje, možete ostvriti i neke povoljne uslove kod nekih osiguravajućih kuća, što često nije zanemarljivo, naročito ako ste se uputili na neke daleke, egzotične destinacije koje traju po mesec dana ili duže i zahtevaju određene fizičke aktivnosti.

Kod agencija imate i pomoć stručnih lica u “dešifrovanju” polise.

Lični zastupnici u osiguranju od velike važnosti za razumevanje polise

Mnoge uslove poslovanja, osiguravajuće kuće često, nažalost, ostavljaju nedefinisane i dešava se da putnik ne dobije refundaciju sredstava pod izgovorom da neka stavka nije islpoštovana ili nije jasno i precizno koncipirana. Iz toga razuloga, radnici u agenciji za prodaju osiguranja nam stoje na raspolaganju sa besplatnim savetima u analizi polise.

Na primer, mnoge osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove stomatoloških usluga u inostransku (ukoliko one nisu preko potrebne ili hitne) ali u polisi to nije jasno naznačeno. Čak i kada imamo pravo na hitnu korekciju pomagala ili popravku/uklanjanje bolnog zuba – neke polise to mogu potvrditi tek uz veštaka.

Dakle, često je pokriveno samo saniranje, ali ne i lečenje.

Dovoljno je da prilikom lomljena zuba dobijemo samo kratkotrajnu nadgradnju ili plombu do povratka kući – koju nećemo platiti iz sopstvenog džepa, a može nam učiniti odmor bezbrižnijim.

Česti slučajevi kada imate pravo na saniranje jesu stanja nakon sunčanice, koja je česta pojava na letovanju, opekotine od sunca ili povrede prilikom stajanja na morskog ježa.

Zapamtite, najsigurnije putovanje jeste putovanje sa polisom zdravstvenog osiguranja u džepu i na vreme se ponašati kao da će vam ona u nekom trenutku zatrebati. Uvek je bolje na put ići spreman, i sprečiti na vreme nego (za)lečiti daleko od svog lekara.

Dobra stvar je što živimo u vremenu povoljnih letova i odlazaka na putovanja. Danas, uz dobro planiranje možemo sebi priuštiti najlepše uspomene – zašto da ih neke nezgode na koje nismo na vreme mislili, upropaste!

Back to Top