Registracija vozila u Beogradu – evo šta bi trebalo da znate

Registracija vozila u Beogradu – evo šta bi trebalo da znate

Registracija je nezaobilazna obaveza svakog vlasnika automobila. Registrovanjem vašeg vozila dobijate potvrdu da ono ispunjava sve bezbednosne norme koje određuje zakon o motornim vozilima države u kojoj se nalazite.

Proces registracije vozila se sastoji iz nekoliko vrlo jednostavnih koraka koji služe da utvrde sve tehničke ali i pravne detalje o vozilu kako bi se bezbednost u saobraćaju podigla na najviši mogući nivo ali i suzbila ilegalna trgovina vozilima.

U ovom tekstu, potrudili smo se da vam detaljno objasnimo kako se registruje automobil u Beogradu, koji su neophodni uslovi koje vaše vozilo mora ispuniti da bi uspešno bilo registrovano i kako na najbrži način da dođete do registracije

Zato, ne oklevajte, već nastavite sa čitanjem jer smo, u nastavku, naveli šta bi sve trebalo da znate prilikom registracije vozila u Beogradu.

Tehnički pregled je prvi i najznačajniji korak ka uspešnom registraciji vozila 

Na početku svakog tehničkog pregleda, neophodno je da priložite ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu za automobil koji ste dovezli. Tehnički pregled je zapravo provera tehničke ispravnosti vozila koja podrazumeva detaljnu proveru svih komponenti vozila kako bi se utvrdila njegova bezbednost i pouzdanost. 

Tokom tehničkog pregleda, u sali u kojoj se ceo proces odvija, smeju biti samo ljudi koji vrše pregled, kako bi se sprečili pokušaji podmićivanja i sufliranja od strane neodgovornih vlasnika.

Sva priložena dokumenta moraju biti u skladu sa vozilom nad kojim se vrši pregled, od osnovnih informacija poput onih koje nam navode model, brend i godište vozila pa sve do deskriptivnih elemenata vozila koji podrazumevaju njegovu boju, broj sedišta ili težinu. U slučaju odstupanja samo jedne od navedenih stavki, vaše vozilo ne može uspešno da prođe tehnički pregled. 

Estetski detalji su takođe važni

Iako su manji važni, estetski detalji i generalno stanje vozila je takođe jedan od faktora na koja se obraća pažnja prilikom tehničkog pregleda. To znači da nije dovoljno da auto prosto funkcioniše, već da mora ispuniti osnovne higijenske i estetske norme kako bi uopšte bio pregledan. 

Ovo pravilo je uvedeno jer se na prljavom vozilu lakše skrivaju tragovi oštećenja kao što su naprsline na vetrobranskom staklu ili oštećenja na svetlosnim grupama, pa lukaviji vozači često pribegavaju ovakvim tehnikama kako bi sakrili razne nedostatke na svom vozilu.

Vreme koje je potrebno za tehnički pregled vozila

Tehnički pregled, iako je verovatno i najvažniji korak kada je u pitanju registracija vozila u Srbiji, traje veoma kratko, u proseku oko 30 minuta.  

Zanatski alat okačen na zidu

Prilikom tehničkog pregleda, utvrđuje se ispravnost vozila, njegov fizički izgled i njegovo generalno stanje, a ceo proces biva zabeležen fotografijama koje, između ostalog, služe i kao dokaz o odrađenoj tehničkoj proveri

Mnoge radionice zakazuju tehničke preglede i do nekoliko dana u napred, zato se osigurajte i na vreme zakažite svoj termin kako biste što brže i efikasnije obavili ovaj korak.

Cena registracije vozila – koliko novca je potrebno izdvojiti za ceo proces?

Nakon uspešnog tehničkog pregleda, neophodno je otići u neku od brojnih agencija za registraciju vozila u Beogradu kako biste podneli prijavu za registarske tablice, nalepnicu i saobraćajnu dozvolu za vaše vozilo.

Cena ovog procesa može varirati u zavisnosti od vrste vozila, godišta, snage i zapremine motora i svrhe u koju će se vozilo koristiti. 

Kako biste što preciznije utvrdili novčani iznos koji će vam biti potreban za uspešno registrovanje automobila, predlažemo vam da na internetu potražite kalkulator registracije vozila koji će vam, na osnovu unetih informacija, prikazati okviran iznos koji bi trebalo da izdvojite za taj poduhvat.

Sigurnost je uvek na prvom mestu

Iako mnogim ljudima, registrovanje vozila predstavlja veoma napornu, čak iritantnu, obavezu koja se čini bespotrebno komplikovana, ovaj proces postoji sa veoma dobrim razlogom, odnosno, da u što većoj meri zaštiti vas ali i vaše kolege u saobraćaju, prilikom vožnje.

Tehnički pregled u savremenom vremenu je veoma rigorozan u odnosu na nekadašnje tehničke preglede koji su vršeni često iz puke formalnosti, što je u velikoj meri rizikovalo vašu, ali i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Još jednom bismo izdvojili trenutak da vam skrenemo pažnju na bezbednost u saobraćaju, jer kao učesnik u vožnji imate odgovornost i vašeg ali i života drugih ljudi. Nadamo se da ste nakon čitanja ovog teksta izvukli važne smernice koje će vam pomoći da na što lakši i efikasniji način registrujete vaš automobil u Beogradu.

Back to Top