Renoviranje kupatila u Beogradu – skupa i nemoguća misija ili ne?

Renoviranje kupatila u Beogradu – skupa i nemoguća misija ili ne?

Kažu da se kupatilo renovira jednom, eventualno dva puta u životu. Ako uzmemo u obzir činjenicu šta sve renoviranje prostorije u koju i „car ide peške“ podrazumeva, koliko to vremenski traje i koliko nas finansijski opterećuje, onda i ne čudi što se za ovakve akcije odlučujemo sporo i teško. 

Znamo i koliko u prestonici postaje sve teže naći dobrog, a povoljnog majstora od poverenja. Ipak, uz nekoliko praktičnih saveta, renoviranje kupatila u Beogradu ne mora da bude toliko opterećujuć proces. Evo odakle krenuti i šta sve treba uzeti u obzir prilikom ove (ne)moguće misije, uz odgovore na najčešća pitanja:

Gde i kako pronaći majstora ili firmu koja se bavi adaptacijom kupatila?

Večito pitanje u našem glavnom gradu koji ima odličan odnos ponude i potražnje je za šta se odlučiti i odakle krenuti. Jasno je da firme za adaptaciju koje funkcionišu po principu „ključ u ruke“ štede vaše vreme i živce, ali novac ne. Sa druge strane, nisu ni garant da će posao obaviti kako treba. 

Samostalni majstori se oglašavaju na svakom koraku takođe, ali i to može biti lutrija ukoliko se ne obavezujete ugovorom sa njima. Još jedan bitan faktor kod samostalnih majstora je to da ih morate angažovati ponaosob, što projekat adaptacije kupatila može produžiti na beskonačno. 

I tu dolazimo do najvažnije stvari u ovom procesu, a to je – preporuka. Koliko god frazirano zvučalo, preporuka majstora je zlatna vredna u Beogradu. Razglasite svima oko sebe da planirate renoviranje, čitajte obaveštenja komšija u zgradi koji nešto renoviraju pa najavljuju buku, pitajte, pratite majstorske forume. I ne žurite. Ovo je “posao” kod koga ne treba reskirati, zato dobro propitajte svakog majstora i tražite da vidite njegove prethodne radove. 

Kako da ne potrošite previše novca odjednom?

Renoviranje kupatila obično iziskuje mnogo novca, što nas neretko uvlači u kredite i dugove, ali ne mora tako da bude i u praksi. Napravite plan da ćete kupatilo renovirati za 6 meseci, recimo. Prvog meseca kupite pločice, sledećeg sanitarije, trećeg kupatilski nameštaj, četvrtog materijal itd. Novac za samo izvođenje radova ostavite za kraj, jer to obično ne bude prevelika suma koju ne može pokriti štednja od par meseci. 

Naravno, pre toga proverite svaku radnju koja prodaje kupatilske potrepštine i upoređujte cene, jer je Beograd ogromno tržište i razlike mogu biti drastične. Buvljak može biti odlična destinacija za pronalaženje opreme po povoljnijim cenama, kao i oglasi na kojima investitori prodaju preostali materijal nakon zidanja nekretnina.

Šta treba da budu prioriteti?

Lista prioriteta zavisi od toga u kakvom je stanju kupatilo koje planirate da renovirate. Ukoliko se sređuje prvi put nakon mnogo godina, morate uzeti u obzir da će biti potrebna zamena cevi. I od toga se počinje. U prethodnom podnaslovu smo napisali za upoređivanje cena, što će vas odvesti do sledećeg koraka na listi. 

Pločice ne moraju biti najskuplje i najmodernije, jer se kao i u svakoj industriji i ovde moda menja. Bitno je da dobijete osveženo i funkcionalno kupatilo, a ako baš želite da pratite trendove – uzmite samo par kvadrata “skupih” pločica i prošarajte jedan zid. Umesto skupih italijanskih ili španskih, potražite domaće proizvođače keramike koji su znatno povoljniji, a takođe prate svetske trendove u dizajnu.

Kupatilski nameštaj ne mora biti kupatilski – improvizujte. Internet je pun DIY projekata za kupatila, pa tako možete stare kuhinjske ormare osvežiti i postaviti u kupatilo. Sanitarije bi trebalo da imaju duži rok trajanja, pa na njima nemojte štedeti

Na listi prioriteta bi trebalo da se nađu i kvalitetni elektronski uređaji, kao što je bojler, od strane mnogih preporučena mašina za veš lg i mašina za sušenje veša. Sve drugo može biti stvar improvizacije.

Nepredviđeni troškovi za renoviranje kupatila

Moraćemo da vas razočaramo, ali postoje. Ono što mnogi u Beogradu ne uzimaju u obzir je činjenica da firme isporučuju materijale za renoviranje kupatila samo do ulaza, a kako jedna kutija pločica meri minimum 20 kg, gotovo je nemoguće da to uradite sami. Usluga unošenja opreme u stan (naravno, ukoliko živite u zgradi) dodatno se doplaćuje. 

Računajte takođe na iznošenje šuta koje, opet, košta, jer za to angažujete firmu koja pruža tu vrstu usluga ili Komunalne usluge. Iako će vam svaki majstor dati okvirnu računicu onoga što treba kupiti od materijala, uvek nečega zafali, tako da i kod ove vrste projekta važi ona stara – dodajte na sve bar još 10% troškova.

Možda vam sve ovo prethodno opisano zvuči zastrašujuće, ali renoviranje kupatila u Beogradu je moguće ukoliko se dobro psihički i fizički pripremite, a mi smo se trudili da ne izostavimo previše u koracima koji do toga vode. Na kraju, ovo je proces u kojem treba da uživate i nestrpljivo iščekujete finalni rezultat, a  omogući će vam da izbegnete dalje troškove bar 20 godina nakon toga. 

Back to Top