Romantični vikend u Beogradu

Romantični vikend u Beogradu

Pandemija koronavirusa usmerila je domaće turiste da više obilaze banje, planine, jezera, sela i gradove u Srbiji. Beograd, kao prestonica, prednjači po broju poseta. Razlog su brojna kulturna dešavanja, posete prijateljima i rođacima i ogroman izbor kada su u pitanju mesta za izlazak.

Bilo da u glavni grad dolazite sami, u paru ili porodično, uvek ćete otkriti nešto novo. Ukoliko ste odlučili da provedete romantični vikend u Beogradu, ne morate više gubiti sate na internetu istražujući inspirativna mesta za parove. U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko lokacija u prestonici Srbije na kojima ćete sigurno uživati u idiličnim trenucima sa voljenom osobom.

Zemun – pogled sa Milenijumske kule

Zemun je možda najfotogeničniji deo Beograda. Šetnjom kroz nekadašnji Taurunum uživaćete u arhitektonskim stilovima baroka, romantizma, secesije, klasicizma. Kaldrmisane ulice dovešće vas do Gardoša i simbola Zemuna, Milenijumske kule.

Ime je dobila po milenijumu ugarske vladavine na ovim prostorima, a u narodu je poznata kao Gardoš kula. Sa visine od 36 metara, ukoliko se popnete na terasu tornja, imaćete prilike da vidite Beograd kao na dlanu. U povratku se spustite vijugavim stepenicama ka centru Zemuna.

Ukoliko tražite mesto za romantičnu kafu ili ručak koje ćete ovekovečiti zajedničkim fotografijama, prošetajte kejom uz Dunav. Mnoštvo starih ribljih, ali i modernih restorana, bajkovitih kafića i primamljivih poslastičarnica naći će se ispred vas. Ukoliko nije mnogo hladno i volite da šetate zagrljeni pored reke, uživaćete u šumu dunavskih talasa i labudovima koji lagano plove po njima.

Botanička bašta “Jevremovac” – idealno mesto za romantike u Beogradu

Botanička bašta spada u najbolje lokacije za fotografisanje u Beogradu. Sve više parova odlučuje se da u ovoj oazi mira provodi dane tokom proleća, leta i rane jeseni. Miris prirode, romantični mostići i Japanski vrt odaju utisak da ste na nekom egzotičnom ostrvu, a ne u centru jedne metropole. Ulaznica se plaća 300 dinara po osobi, a vreme koje možete provesti u bašti je dovoljno za potpuno opuštanje čula. 

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Kada odlučite da provedete vikend u Srbiji van mesta boravka i vaš izbor bude Beograd, jedno od prvih mesta koje ćete posetiti je Kalemegdan. Lepota parka i prostranost Beogradske tvrđave idealni su za jednu laganu romantičnu šetnju. Kupite kafu i uživajte u pogledu na ušće Save u Dunav.

Ukoliko ste oboje ljubitelji istorije i kulture, obiđite Rimski bunar, Lapidarijum (Barutanu) i Vojni bunker. Najlepše zajedničke fotografije možete napraviti na platou ispred spomenika “Pobednik” ili kod crkve Ružice. Obrasla vinovom lozom, ušuškana u zidine tvrđave, nekad je čuvala mošti svete Petke. Danas je jedna od najpopularnijih crkvi za venčanja i mesto koje ne smete zaobići ukoliko planirate da provedete romantični vikend u Beogradu.

Ada Safari – oaza mira u milionskom gradu

Ada Ciganlija je “more Beograda” i u svako doba godine vrvi od ljudi. Možete zajedno voziti bicikl, iznajmiti pedalinu za romantičnu vožnju jezerom ili se izolovati od gužve u delu koji se zove Ada Safari. Ukoliko želite duže da uživate u prirodi, rezervišite sto za ručak u restoranu. Šuma, voda i simpatične životinje, učiniće da se osećate kao na nekom ostrvu usred okeana.

Avala – jedno od najpoželjnijih izletišta za zaljubljene

Iako je 17 km udaljena od centra Beograda, Avala je vikendima izuzetno posećena. Neretko ćete videti parove koji, držeći se za ruke, šetaju ka Spomeniku neznanom junaku, prave piknik u šumi ili se penju na vrh Avalskog tornja kako bi uživali u spektakularnom pogledu. Za sve posetioce tornja dostupni su vidikovac koji se nalazi na 122. metru, kao i kafe-bar “Panorama bar” 3 metra niže. Provedite romantične trenutke uz piće i kolač “iznad oblaka” odmarajući oči uz pejzaže Šumadije.

Ako se pitate da li možete doći na Avalu i ako nemate automobil, odgovor je potvrdan. Autobus broj 400 vozi do vrha Avale, a tokom letnjih meseci otvorenim sightseeing busom možete doći dovde usput slušavši priče o Beogradu preko audio-vodiča.

Romantični restorani u Beogradu

Za sve navedene lokacije ne treba vam mnogo novca. Ipak, ukoliko želite da izvedete svog partnera ili partnerku na piće, ručak ili večeru u Beogradu, možete posetiti neki od romantičnih prestoničkih restorana i kafića.

Po mišljenju mnogih, najromantičniji restorani u gradu su “Caruso” sa pogledom na hotel “Moskva”, Terazije i Beograd na vodi, “Little Bay”koji neodoljivo podseća na pozorište, “Hyde Park” sa enterijerom u duhu raskošnih dvorova i “Vrh Beograda” ušuškan u miru Zvezdarske šume sa uvek kreativnim dekoracijama.

Garderoba za dnevne šetnje obično nije i ona u kojoj biste sedeli u restoranu. Zato je dobro da na put sa sobom ponesete rasklopivi ormar. Haljine, odela i aksesoar možete smestiti u njega i nakon šetnji kroz ulice prestonice brzo ćete se presvući za sedenje u restoranu.

Ako ste planirali da provedete vikend baš u glavnom gradu Srbije, raspitajte se i oko kulturno-umetničkih dešavanja u tom periodu. Pozorišne predstave, koncerti u “Sava Centru” ili “Kombank dvorani”, postavke u muzejima, mogu biti zanimljivi za izlazak udvoje i savršen romantični vikend u Beogradu.

Back to Top