Sajam knjiga u Beogradu – beogradski praznik pisane reči

Sajam knjiga u Beogradu – beogradski praznik pisane reči

Sajam knjiga u Beogradu predstavlja jednu od najpoznatijih kulturnih manifestacija u jugoistočnoj Evropi, a oktobar je savršeno vreme da saznamo više o njemu – kasnije ćete saznati i zašto.. 

Nema sumnje da sajam knjiga Beograd oplemenjuje na mnogo načina. Zato bi svaka osoba koja stanuje ili boravi u Beogradu, posećuje ga ili je jednostavno – turista koji obožava Beograd, trebalo da zna više toga o ovoj kultnoj beogradskoj manifestaciji. U narednim redovima saznajte sve o Sajmu knjiga u Beogradu.

Međunarodni beogradski sajam knjiga – izlagači i gosti sajma

Jasno je da Sajam knjiga predstavlja mesto na kome domaći pisci i izdavači knjiga imaju priliku da predstave sebe i svoja književna dela beogradskim knjigoljupcima. To i čine, i to u ogromnom broju, iz godine u godinu. 

Pun naziv beogradskog praznika pisane reči je: Međunarodni beogradski sajam knjiga

Zašto “međunarodni”?

Zato što predstavlja retku priliku da se, pored brojnih domaćih, u Beogradu predstave i inostrani pisci i izdavači. Tako je beogradska čitalačka publika tokom višedecenijskog održavanja sajma knjiga u Beogradu imala prilike da vidi i čuje i goste sajma knjiga, najveća imena svetske književnosti i upozna se sa poznatim inostranim izdavačima i njihovom ponudom. 

Tu dolazimo do sledećeg pitanja: Koliko dugo se održava Sajam knjiga u Beogradu?

Sajam knjiga Beograd – kultni sajam bogate istorije

Zanimljivo ali prvi “Beogradski” sajam knjiga nije održan u Beogradu.

Realizovao se na Zagrebačkom velesajmu, kao jugoslovenski sajam knjiga, a pod pokroviteljstvom Josipa Broza Tita 1956. godine. Prisustvovali su mu mnogi jugoslovenski velikani knjiga, među kojima su bili i čuveni Ivo Andrić, kao i Miroslav Krleža

Na tom, prvom sajmu knjiga Jugoslavije, publika je mogla da vidi i kupi oko 12. 000 knjiga svih domaćih izdavača, ali i izdavača iz evropskih zemalja (Austrije, Holandije, Velike Britanije, Italije, Francuske, Istočne i Zapadne Nemačke, Poljske i Čehoslovačke), SAD-a, a i Sovjetskog saveza

Sajam je, dakle, od samog začetka zamišljen kao mesto susreta strane sa domaćom literaturom, spajanja književne kulture istoka i zapada, inostranih izdavača sa jugoslovenskim, i najvažnije: našom publikom sa književnicima i književnicama čija dela obožava – bilo da su u pitanju domaći ili strani autori.

Ali kada je to beogradski sajam postao – beogradski?

Prvi sajam knjiga u Beogradu – održan iste godine kad je završena izgradnja sajmišta

Već naredne, 1957. godine, Sajam knjiga održan je u Beogradu – odmah nakon završetka izgradnje modernog sajmišta. Te godine, Beograd je ugostio strane izdavače iz 16 različitih država Evrope, Amerike i Azije. 

Ukupno, na njemu je prve godine literaturu publici predstavilo 60 domaćih i 26 stranih izdavača. Vremenom, sajam knjiga u Beogradu postajao je sve poznatiji, veći i znamenitiji. Zaslužio je i epitet “kultnog”, a i to što je nazivan “praznikom knjige” i “svetkovinom literature”.  

Smatra se najvećim stecištem izdavačkih poslenika iz celog sveta, odmah nakon sajmova u Frankfurtu i Varšavi. Prvi Međunarodni sajam knjiga u Beogradu održao se krajem oktobra i trajao je šest dana. 

A kada se sajam knjiga održava i koliko traje sada?

Kad je sajam knjiga u Beogradu i gde se održava? 

Sajam knjiga u Beogradu zadržao je svoju tradiciju od samog začetka. Održava se krajem oktobra, obično u pretposlednjoj nedelji ovog jesenjeg meseca. Dok je prvi sajam trajao 6 dana, sada on najčešće traje 7 dana.  Tradicionalno se održava na Beogradskom sajmu do koga je lako stići iz svih delova grada, jer je odlično saobraćajno povezan.

sajam knjiga u Beogradu

Kulturni značaj najvećeg sajma knjiga u regionu

Osim toga što Beogradski sajam knjiga nudi literaturu koja kulturno oplemenjuje, a često i edukuje, on ima i šireg kulturnog značaja za Beograđanke i Beograđane, ali i sve koji ga posete.

Kao što smo naveli, ovde publika ima priliku da vidi domaće i strane pisce, često čuje i njihova izlaganja ili tribine posvećene književnosti i sopstvenom stvaralaštvu, što svakako ima uticaja i povećava kulturni značaj same književne manifestacije. 

Međutim, ovo je samo jedan od dodatnih kulturnih sadržaja sajma!

Bogat prateći program podrazumeva mnoga predavanja, tribine i okrugle stolove, promocije i prezentacije. Kako stručna, tako i šira čitalačka publika, na sajmu dobijaju priliku da saznaju niz stvari iz oblasti književnosti, izdavaštva, ali i čitave kulture.

Ipak, ni to nije sve!

Sajam knjiga Beograd i kulturna razmena sa inostranstvom

Beogradski sajam knjiga znači i književno-kulturnu razmenu Beograda sa inostranstvom! 

Osim inostranih izlagača i pisaca, kao i prilike publike da se upozna sa njihovim radom, od 2002. godine Međunarodni beogradski sajam knjiga uveo je “počasng gosta”.

Počasni gost sajma nije pisac ili spisateljica. 

Počasni gost” je zemlja čija se književnost i izdavačka produkcija posebno prezentuju. Ovako domaća publika koja je posebni ljubitelj jezika, književosti ili kulture određene zemlje ima dodatni razlog da dođe na sajam, a ona koja to još nije postala – da se upozna sa njenom kulturom.

Počasni gost Sajma ima istaknuto mesto u Hali 1 Beogradskog sajma, gde ima priliku da predstavlja svoje izdavaštvo i kulturu, u okviru programa susreta sa autorima, putem predavanja, kao i stručnih seminara. Svake godine, naravno, druga zemlja je počasni gost Sajma. 

Ovako Sajam knjiga u Beogradu uspešno ostvaruje jedan od svojih najvažnijih ciljeva  – uspostavljanje snažnih i živih kulturnih veza sa drugim zemljama, a istovremeno i ostvarivanje značajnog kulturološkog uticaja. 

Nagrade koje se dodeljuju na Sajmu

Dodela nagrada tradicionalno se dodeljuje na sajmu, kao i ocenjena godišnja izavačka kuća. 

Evo u kojim kategorijama:

  • Izavač godine;
  • Dečija knjiga godine;
  • Izdavački poduhvat godine;
  • Nagrada za izdavače iz dijaspore na srpskom jeziku;
  • Specijalno priznanje za doprinos u oblasti nauke;
  • Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip;
  • Nagrada “Bogdan Kršić” za najlepšu knjigu;
  • Nagrada za najlepšu dečiju knjigu;
  • Specijalno priznanje za mladog dizajnera. 

Za sve nagrade, osim one za izdavače iz dijaspore, automatski konkuriše svaki učesnik Sajma knjiga. Nagrada Beogradskog sajma knjiga  predstavlja veliki ponos za svakoga ko je dobije. 

Paradoksalno, Sajam knjiga ne može se dočarati pisanom rečju. Njega morate da doživite i osetite. Ima sasvim posebnu atmosferu i energiju. Obećavamo da ćete ga obožavati. Vidimo se na Sajmu!

Back to Top