Saveti za pravilno održavanje automobila

Saveti za pravilno održavanje automobila

Automobil se često posmatra kao još jedan član porodice, pa tako briga i održavanje našeg vozila predstavljaju stavke o kojima se posebno vodi računa. Održavanjem automobila obezbeđuje se njegova dugovečnost i neometanost prilikom rada. 

Zato vam predstavljamo savete koji vam mogu služiti kao podsetnik na šta je sve potrebno da obratite pažnju ukoliko želite da svoj automobil pravilno održavate. 

Redovan mali servis automobila 

Veliki i mali servis automobila predstavljaju neophodnu i zakonski regulisanu proveru vozila, koja podrazumeva servsiranje različitih delova unutar auta. Redovan servis je bitan zato što se na taj način mogu uočiti potencijalni kvarovi i problemi pre nego što do njih dođe. 

Interval za rađenje malog servisa zavisi od karakteristika vozila, ali je prosek da da se radi na pređenih 10 do 15 hiljada km. Mali servis podrazumeva zamenu ulja, i različitih filtera, i proveru tečnosti u automobilu, kao i moguću zamenu. 

Mali servis se radi češće i predstavlja sitne izmene i provere u autu koje mogu sprečiti velike kvarove i probleme.  

Bez obzira na to što zahteva manju proveru važnih komponenata u autu, mnogi vozači preskaču mali servis, odnosno ne rade ga kada im je to preporučeno. Savet je da ne preskačete mali servis, zato što je to najbolji način da “uhvatite” moguće probleme pre nego što do njih dođe. 

Redovno pranje automobila – površinsko i dubinsko 

Higijena vozila predstavlja izuzetno bitnu stavku kojom ćete obezbediti da vaše vozilo bude čisto, bezbedno, ali i da lepo izgleda, što je svakako značajna stavka za vašeg četvorotočkaša. 

Redovno pranje automobila možete obaviti i sami, i to u samouslužnim perionicama, u kojima imate priliku da uplatite određenu minutažu i spolja operete vaše vozilo. Tada budite pažljivi i razmišljajte ekološki, pa iskoristite onoliko vode koliko vam je zaista potrebno.

Ukoliko želite da detaljnije operete spoljašnjost svog vozila, iskoristite uslugu perionica, u kojima će vaš auto proći kroz proces pranja i poliranja, kako bi se postigao vrhunski sjaj vozila. 

Ne zaboravite na dubinsko pranje automobila

S vremena na vreme potrebno je uraditi i dubinsko pranje automobila. Tada se pere, čisti i dezinfikuje čitava unutrašnjost vozila, nekada se i skidaju sedišta kako bi moglo da se dopre do svih nepristupačnih delova. 

Ne postoji tačno određen interval kada bi trebalo raditi dubinsko pranje automobila, pa tako treba da pratite stanje vašeg četvorotočkaša i da uočite kada je autu potrebna ovakvo čišćenje. 

Prikaz unutrašnjosti vozila na putu

Dubinsko pranje će doprineti da higijena vašeg automobila bude na adekvatnom nivou. Otkloniće bakterije i prljavšitnu koja se skuplja na sedištima, i učiniti da vaš automobil bude bezbedan i bakteriološki. 

Poliranje automobila – kada i i zašto ga treba raditi? 

U sklopu pranja i voskiranja postoji i opcija poliranja vozila, koja se radi kako bi auto dobio i što duže zadržao sjaj i lepotu boje. Nakon što se automobil ispolira, dobija se efekat da automobil izgleda “kao nov”. 

Osim što pospešuje estetske karakteristike vozila, poliranje je važno i zato što se na taj način mogu otkloniti određena oštećenja na farbi vozila. Primera radi, može se usporiti proces korozije ,ali i nastanka maskih i drugih fleka koje mogu oštetiti boju automobila. 

Poliranje se radi posebnim pastama, a obično dolazi nakon pranja i sušenja vozila. Veoma se važno da s vremena na vreme uključite i ovaj korak prilikom higijenskog održavanja automobila, kako biste dobili potpun efekat. 

Poliranje i voskiranje nisu iste radnje 

Kada je reč o voskiranju i poliranju, ova dva termina se često stavljaju u isti koš, a reč je dve različite radnje. Poliranje postoji kako bi se automobilu vratio sjaj, i kako bi se sa automobila otklonile ogrebotine i manja oštećenja, dok je voskiranje proces koji služi da kreira zaštitu kako do tih oštećenja ne bi došlo. 

Dakle, voskiranje služi kako bi se automobil nakon pranja i poliranja zaštitio od oštećenja. 

To znači da bi proces čišćenja automobila trebalo da se odvija na sledeći način: 

  • pranje i sušenje 
  • poliranje 
  • voskiranje 

Na vreme pripremite automobil za godišnje dobila koje sledi 

Godišnje održavanje automobila podrazumeva da ažurno pripremate svoje vozilo za različite vremenske prilike, kako biste obezbedili da performanse vašeg auta budu na optimalnom nivou bez obzira na temepraturu i padavine. 

Posebna primera radi se pre dolaska zime. Ovaj period donosi najveće vremenske nepogode, poput čestih padavina, niskih temepratura, snega, leda i vetra. Zato je važno pripremiti auto za svaku od ovih nepogodnosti. 

Postavljanje zimskih guma 

Pre svega, zimske gume osim što su obavezne, vrlo su važne za vašu bezbednost tokom zimskih uslova vožnje. Ono što ih karakteriše jesu dublje šare nego kod letnjih, zbog čega se manje klizaju i imaju bolje performanse na poledici, ledu, ali i mokrom kolovozu. 

Ne preporučuju se nikakve kombinacije u kojima ćete menjati samo dve gume, umesto sve četiri, a takođe, bolja je opcija da sve zimske gume imaju istu šaru. 

Provera akumlatora i motora pred zimu 

Provera akumulatora i motora spada u još jednu redovnu stavku za održavanje automobila, ali pred zimu je potrebno posebno proveriti ove ključne delove auta, kako bi se ustanovilo da li neometnao rade. 

Vrlo je važno da akumulator nema problema da se pokrene tokom niskih temepratura, kao i da motor održava postojanu i optimalnu temepraturu goriva. 

Uz ove korake, praktikujte i da sledite upustva svog mehaničara, koji vam može ukazati na mnoge stavke koje samostalno ne biste primetili.

Back to Top