Savremena arhitektura – prelepe kuće od kontejnera

Savremena arhitektura – prelepe kuće od kontejnera

Arhitektura se suočava sa mnogim izazovima poslednjih godina, uostalom kao i čitava ekonomija u svetu. Kako je nezaposlenost velika, mnogi o lepim i funkcionalnim kućama mogu samo da sanjaju. Tržište nekretnina je u velikoj krizi, čak i u zemljama u kojima je standard konstantno dobar. Arhitekte su rešenje pronašle u transportnim kontejnerima, koji su izrađeni od čelika, i koji se za skroman budžet mogu transformisati u funkcionalan dom za stanovanje.

Kontejnerska arhitektura postaje jako popularna u raznim domenima. Ona se primenjuje sa velikim uspehom kao alternativa tradicionalnom sistemu gradnje. Ona je definitivno broj 1 pri izboru ljudi koji su ekološki osvešćeni i žive u skladu sa tim.

Ova vrsta arhitekture je relativno mlada, i bavi se izgradnjom stambenih i poslovnih objekata, i to od recikliranih kontejnera. Mada naravno sve je više firmi koje se bave izradom kontejnera od raznih panela. Koriste se povoljnost i relativno niske cene kako bi se stvorili alternativni oblici poslovnih i stambenih prostora. Iako su kontejneri po kvadraturi znatno manji od ostalih stambenih jedinica, kada se preurede i opreme, njihova praktičnost nema cenu.

Moderni kontejneri na prodaju – ekološki održiva alternativa u svim uslovima

Firme koje se bave izradom kontejnera od panela, popularnost su stekle poslednjih godina, kako je potraga za jeftinijim rešenjima različite namene rasla. Ponuda je ogromna, pa tako možete birati stambene, kancelarijske, građevinske, kao i kontejnere koji služe kao portirnice.

Magacinski kontejneri su veoma traženi od strane firmi koje trebaju prostor za čuvanje robe. U ponudi su i sanitarni kontejneri, kao i montažni kontejneri sa gornjom etažom. Poslovni prostor se takođe može napraviti od više spojenih kontejnera, i urediti na savršen način kako bi bio originalan, ali pre svega funkcionalan.

Moderni kontejneri na prodaju mogu ispunjavati više različitih svrha u isto vreme. Modularni, montažni kontejneri, sačinjeni su od dva ili više spojenih kontejnera, i na taj način se dobija celina koja je potrebna kupcu. To su objekti koji mogu sadržati nekoliko elemenata: proizvodni prostor, magacinski prostor, kancelarije i sanitarni čvor. Na isti način se može dobiti i stambeni prostor, koji ima prizemlje i sprat, i po želji kupca može imati terasu.

Pogled iz modernog kontejnera za stanovanje

Mobilne kuće – trend koji dugo traje

Nekada su mobilne kuće bila svojevrsna američka atrakcija, sa televizijskim emisijama koje su pravile čitave reportaže o njima. Gradnja, kao i način transporta bili su rezervisani za zemlje koje imaju ogromne i široke puteve, kako bi kuće stigle u jednom komadu.

Međutim, sa razvojem tehnologije i inovacija u građevinskoj industriji, koncept mobilnih kuća dobio je novo značenje. Danas su kontejneri za stanovanje moderna inkarnacija života na putu i slobodnog duha. Njihova konstrukcija najviše odgovara ljudima koji žele da usvoje nomadski način života bez obzira na geografske prepreke. Ovi multifunkcionalni „domovi na točkovima“ lako se transportuju i bez napora smeštaju na različite terene.

Digitalni nomadi su posebno zainteresovani za alternativnu arhitekturu, zato što je njihova želja za slobodom i istraživanjem sveta sada podržana praktičnom prirodom prenosivih domova. Male, ali efikasno dizajnirane, ove kuće nude udoban životni prostor za samce ili mlade parove.

Svojim pametno osmišljenim rasporedom, kontejneri pružaju osnovne pogodnosti dok istovremeno podstiču minimalizam, drugo ime za idealan balans. Nomadske duše uglavnom teže novim iskustvima i putovanjima više nego materijalnim stvarma.

Dakle, dok su se mobilne kuće nekada ograničavale na američki pejzaž i široke puteve, danas su se transformisale u inteligentne i praktične domove. Oni su postali nezvanični simboli modernog nomadskog načina života, pružajući ljudima slobodu da istražuju svet, grade svoje domove gde god da se nađu i usvoje život pun avantura i raznolikosti.

Ukoliko su kontejneri spojeni, mogu se dobiti i stambene jedinice veće kvadrature, pogodne za život jedne porodice. Izrada je brza i povoljnija od ostalih načina gradnje. Konstrukcija je od čelika a sve unutrašnje površine su obložene izolacionim panelima. Kupac može da bira boju spoljašnjih zidova, broj vrata i prozora koji će se nalaziti na objektu, kao i sanitarije, a sve to se radi prema propisanim standardima. Postoji mogućnost ukoliko ne želite da se vidi konstrukcija kontejnera, da obložite spoljne površine drvetom, kako biste dobili topliji izgled samog objekta.

Back to Top