Selidba u Beograd – kako da se pripremite za život u prestonici

Selidba u Beograd – kako da se pripremite za život u prestonici

Preseljenje u veliki grad donosi mnogo mogućnosti, ali i izazova. Ako planirate selidbu u Beograd, pred vama je velika promena. Zbog toga je važno da se blagovremeno informišete i pripremite ne biste li sa lakoćom započeli novo poglavlje u svom životu.

Bez obzira da li ste brucoš ili birate za mesto selidbe Beograd zbog posla i prilike za razvoj karijere, postoji nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da se preselite. Ukoliko ne znate odakle da krenete i kako da ceo proces ubrzate, ispratite sledeće korisne savete.

Isplanirajte selidbu do detalja

Nikada nije previše rano da počnite sa planiranjem selidbe. Za početak, dovoljno je da imate okvirnu predstavu o tome šta želite da spakujete od stvari i koliko će vam vremena za to trebati. Kada saznate datum selidbe već možete temeljnije pristupiti ovom ozbiljnom zadatku. Najpre treba da odlučite hoćete li se seliti samostalno ili uz pomoć agencije. Ukoliko nemate puno nameštaja ili ste rešili da iznajmite kompletno opremljen stan, možda vam profesionalci neće trebati.

Međutim, ako planirate da selite nameštaj ili se cela porodica seli, govorimo već o velikom poduhvatu. Transport nije najjednostavniji, pogotovo ako se u prestonicu doseljavate iz nekog udaljenog mesta. Prema tome, pametno je da procenite da li se možete osloniti na rođake i prijatelje kada je u pitanju prevoz ili da angažujete agenciju za selidbe sa iskustvom.

Većina renomiranih firmi koje se bave transportom i selidbama ponudiće vam besplatnu procenu selidbe. Takođe, licencirane agencije koje dugi niz godina rade selidbe u Beogradu mogu da vam daju korisne savete – u koje doba dana/nedelje, pa čak i godine je najbolje seliti se. Sa profesionalcima koji dobro poznaju grad nećete morati da brinete o saobraćajnoj gužvi, niti o bezbednosti svojih stvari.

kutije-selidba
Pexels.com

Naravno, uvek možete i sami da se spakujete i iznajmite kombi za transport. Imajte samo u vidu koliko će vas to koštati i da li uštedu u novcu prati ušteda vremena i vaših nerava. Kao novi u velikom gradu možda se nećete odmah lako snaći, tako da razmislite koja opcija vam se najviše isplati u svakom pogledu.

Istražite kraj u koji se selite

Uporedo sa pakovanjem, planiranjem i organizacijom selidbe važno je da istražite prestonički kvart u koji se selite. Sa aspekta lakšeg preseljenja korisne su informacije o tome da li je ulica u kojoj ćete stanovati jednosmerna, kakav je pristup do zgrade/stana i da li će kombi, odnosno kamion za transport moći da dođe do ulaza. Kada saznate ove praktične detalje i isplanirate selidbu do detalja, možete se dalje raspitati o tome kakvo je naselje u kome ćete živeti.

Sasvim je izvesno da ste tražeći stan otkrili najosnovnije o kraju, ali sada je vreme da proverite sve one druge sadržaje koji vam mogu obogatiti život. Koliko blizu su vam prodavnice, banka, pošta? Da li morate puno pešačiti do autobuskog stajališta? Možda će vas interesovati izbor restorana, kafića i barova, kao i da li ima u blizini pozorišta ili bioskopa. U slučaju da se selite sa decom, možete malo više pažnje posvetiti traženju opremljenog igrališta, velikog parka ili igraonice.

Ako trenirate ili želite da započnete nove navike u novom gradu, pogledajte gde se nalazi najbliža teretana ili fitnes studio. Ova mesta su odlična za sklapanje poznanstava, što će vam značiti ako ne poznajete nikog u Beogradu.

Pripremite se za gužve u saobraćaju

Za sve koji dolaze iz manjeg grada u prestonicu saobraćajna dinamika može predstavljati najveći šok. Bilo da vozite svoj auto ili planirate da koristite gradski prevoz u Beogradu, pripremite se za gužve. Dobro je znati da gusta saobraćajna mreža ne znači uvek čekanje i zastoje. Svi delovi grada su uglavnom dobro međusobno povezani, pa ne bi trebalo da bude problema da relativno brzo stignete do željenog odredišta.

Ulica Kneza Miloša u Beogradu, gust saobraćaj, mnogo automobila i tramvaja

Naravno, velika prednost bi bila ako do fakulteta ili radnog mesta ne morate da menjate više od jednog prevoza. Ipak, čak i da to nije slučaj, autobusi, tramvaji i trolejbusi na svim linijama saobraćaju često, tako da vam preostaje samo da nabavite red vožnje.

Beograd – grad velikih mogućnosti

Na kraju, nije naodmet pomenuti da je Beograd kao jedna od evropskih metropola poprilično bezbedan grad. Većina kvartova je mirna i nudi mogućnosti za siguran život. Selidbom u glavni grad Srbije otvarate brojne opcije za svoje obrazovanje, karijeru ali i društveni život. U prestonici postoji više od 20 pozorišta, nekoliko savremenih bioskopa, a veliki je izbor i kafića, noćnih klubova, splavova, restorana i kafana. Uz sve prednosti koje stanovanje u Beogradu donosi, neće biti mnogo teško prilagoditi se. Prema tome, istražite naselja koja vam se dopadaju, napravite dobar plan preseljenja i oslonite se na eksperte da biste  olakšali sebi selidbu. Srećno!

Back to Top