Stanogradnja – delatnost u ekspanziji godinama unazad

Stanogradnja – delatnost u ekspanziji godinama unazad

Skoro da ne postoji deo grada u kome ne postoji ne samo jedno, već i više aktivnih gradilišta. Nećemo reći ništa novo ako kažemo da za Beograd to naročito važi, ali ćemo prepoznati to tržište kao jedno od najvećih u zemlji, ako ne i šire. Gde god da se nađe i minimalno parče slobodne zemlje, ili pak stariji objekat za rušenje, ali na dobroj lokaciji, tu niče gradilište, tu kreću radovi i nastaju novi stambeni i poslovni prostori. Neko bi pomislio – šta će nam toliko stanova i kancelarija, a jedna stvar je sigurna – da nema potražnje, ne bi bilo ni gradnje.

Pred koje izazove su stavljene građevinske firme i investitori

Pre nego što se počne sa radovima, možda i najteži deo posla jeste sticanje potrebnih dozvola za rad, odnosno rešavanje imovinsko-pravnih zavrzlama ukoliko eventualno postoje. Naročito je nezgodno dobiti dozvole za lokacije koje su na mestima gde buka nije dozvoljena, pa je u tom slučaju potrebno poštovati i dodatna pravila. U svakom slučaju, sa strane deluje kao da gradilište niče preko noći, ali ukoliko se radi po pravilima i zakonu, mnogo napornog posla prethodi samoj realizaciji.

Velika potražnja za građevinskim mašinama kao što je makazasta platforma

Nijedan posao ne može se obaviti ukoliko nemate potreban alat i mašine. Oni su tu pre svega da se određeni posao brže i lakše završi. Kod građevinskih mašina problem je što to nisu mašine koje su pristupačne i koje su dostupne u svakom trenutku. Mnoge od njih su izuzetno skupe, te nije uvek moguće imati ih u svom posedu. Međutim, preporučljiva je investicija u one koje se koriste stalno, kao što je makazasta platforma. Ovakve mašine su izuzetno tražene. Gradnja stanova podrazumeva rad na visini, kao i podizanje i spuštanje tereta, te je takva mašina neophodna za brzo i efikasno obavljanje posla, u kome se štedi ljudska radna snaga.

Neke mašine je bolje iznajmiti – za iznajmljivanje telehendlera cena je povoljnija

Veliki je problem kada posao treba obaviti firma koja nije velika, koja nema mašine u svom vlasništvu, najčešće iz razloga nedostatka prostora za čuvanje tih mašina, koje po pravilu zauzimaju mnogo mesta. U tim slučajevima najbolja opcija jeste iznajmljivanje radnih mašina, i to od firmi koje se time profesionalno bave, i u svojoj ponudi imaju sve što vam treba. Za iznajmljivanje telehendlera cena varira u zavisnosti od toga koja marka i kapacitet je u pitanju. Svakako je jeftinije nego kupiti novu ili polovnu mašinu, ali može biti neisplativo ukoliko vam telehendler često treba.

Kupovina polovnih građevinskih mašina

Već korišćene građevinske mašine kao što su korpe za rad na visini, makazaste platforme, kao i bageri, valjci i sve ono što je potrebno za pripremne radove, moguće je naći gotovo na svakom koraku. To jeste možda kupovina mačke u džaku jer nikada ne znate u kakvom je stanju polovna mašina.

Zato u kupovinu polovnjaka treba ući oprezno, jer i polovne mašine često ne koštaju malo, a nikome nije cilj da kupi mašinu u koju treba ulagati više nego da je kupio novu.

Back to Top