Sve što treba da znate o zubnim implantima

Sve što treba da znate o zubnim implantima

Medicinski turizam podrazumeva odlazak u inostranstvo radi lečenja ili dobijanja određene medicinske usluge koja nije dostupna u matičnoj zemlji. Dok se nekada medicinski turizam bazirao na odlaske iz nerazvijenih zemalja u velike medicinske centre u visoko razvijenim zemljama, danas svedočimo promeni tog trenda. Sve više turista dolazi u Srbiju, koja je poznata po visoko kvalifikovanom medicinskom osoblju, da izvrši željene procedure i korekcije.

Jedna od najrazvijenijih grana medicinskog turizma je dentalni turizam, koji možemo posmatrati kao vrstu “stomatološkog odmora”. Dok su cene stomatoloških usluga na zapadu veoma skupe, u Srbiji su značajno povoljnije, dok naši stomatolozi poseduju visok nivo stručnosti i umeća, godinama brižljivo usavršavan praćenjem inovativnih tehnika i tehnologija u oblasti stomatologije i implantologije.

Dentalni turizam ima brojne prednosti. Pored povoljne cene usluga tu su i kratki rokovi izvršenja zahvata i izrade implantata, najsavremenija tehnologija u ordinacijama koja podrazumeva i rtg kabinet, stručno osoblje, atraktivne turističke lokacije i komforni apartmani u kojima gosti tj. pacijenti mogu odsesti. Sa odmora ćete se vratiti sa osmehom na kojem će vam svi pozavideti. 

Usluge koje su najtraženije u oblasti dentalnog turizma su all on 4 rekonstrukcija vilice i ugradnja zubnih implantata. Više o ovim uslugama saznaćete u nastavku:

All on 4 rekonstrukcija vilice

All-on-4 rekonstrukcija vilice podrazumeva zamenu svih zuba u vilici zubnim mostom koji se pričvršćuje na četiri zubna implantata, a kao rezultat All-on-4 tretmana imamo pun i funkcionalan set veštačkih zuba koji izgledaju baš poput prirodnih.

Šta je All-on-4?

All on 4 rekonstrukcija vilice je tehnika ugradnje dentalnih implantata gde se gornji ili donji set zuba zamenjuju sa samo četiri implantata. Ova četiri implantata deluju kao mehanizam podrške za postavljanje novog seta fiksnih zuba.

Sa All On 4 procedurom dentalnih implantata, zadnji implantati se naginju 45° prema zadnjem delu usta i postavljaju u deo vilice sa većom gustinom kostiju. U poređenju sa drugim metodama implantacije, tehnika All-on-4 ne zahteva istu gustinu kosti da bi se implantat osigurao.

Kako se ugrađuje All-on-4?

Najintenzivniji proces ugradnje All-on-4 rekonstrukcije vilice je postavljanje zubnih implantata. Pacijentima sa smanjenom koštanom masom možda će biti potrebna transplantacija kosti prilikom pripreme za postavljanje implantata. Kada kost vilice i desni zarastu oko implantata, stomatolog pričvršćuje trajni zubni most. 

Ko je idealan kandidat za All-on-4?

Svaki pacijent ima jedinstvene potrebe u pogledu nadoknade izgubljenih zuba, a oralni hirurg ili stomatolog će izabrati prilagođeni pristup restauraciji. Za neke pacijente, taj pristup bi mogao biti All-on-4 rekonstrukcija vilice. 

Generalno govoreći All-on-4 se primenjuje ako:

  • Kandidat ima mali broj ili nema zube na gornjoj ili donjoj vilici
  • Kandidat ima dovoljno koštane mase da pričvrsti četiri zubna implantata
  • Pacijent je izlečen od stanja kao što je bruksizam (škrgutanje zubima)

Ono što je najvažnije, pacijent mora biti dovoljno zdrav da se podvrgne ugradnji zubnih implantata, jer oralno i opšte sistemsko zdravlje doprinose povoljnom dugoročnom ishodu instalacije All-on-4.

Zubni implanti

Ugradnja zubnih implantata je procedura koja zamenjuje koren zuba metalnim zavrtnjima i na taj način zamenjuje oštećene ili nedostajuće zube veštačkim zubima koji izgledaju i funkcionišu baš kao pravi. Hirurgija dentalnih implantata može ponuditi dobrodošlu alternativu protezama ili mostovima koji se ne uklapaju dobro i može ponuditi opciju kada nedostatak prirodnih korena zuba ne dozvoljava izgradnju proteza ili zamene zuba sa mostom.

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su veštačke strukture koje oralni hirurg ugrađuje u vilicu osobe kojoj je potrebna nadoknada zuba. Zubni implant je mali stub, obično napravljen od titanijuma, koji služi kao zamena za koren zuba. Konektor, poznat kao abutment, postavlja se na vrh zubnog implantata ili je ugrađen u njega, koji ga povezuje sa zamenskim zubom. Konačno, krunica, zamenski zub, se izrađuje po meri da odgovara vašim prirodnim zubima, upotpunjujući zubni implant.

Kako se ugrađuju zubni implanti?

Tokom postavljanja zubnog implanta oralni hirurg pravi rez kako bi otvorio desni i otkrio kost. Rupe se buše u kosti gde će se postaviti metalni stub za zubni implantat. Pošto će stub služiti kao koren zuba, on se ugrađuje duboko u kost.

Kada se metalni implant postavi u kost vilice, počinje oseointegracija. Tokom ovog procesa, kost vilice urasta u površinu zubnog implantata i sjedinjuje se sa njom. Ovaj proces pomaže da se obezbedi čvrsta osnova za novi veštački zub.

Kada je oseointegracija završena, možda će vam trebati dodatna operacija da biste postavili abutment — komad na koji će se kruna na kraju pričvrstiti. Ova manja operacija se obično radi uz lokalnu anesteziju u ambulantnim uslovima.

Nakon postavljanja nastavka, postavlja se krunica zuba.

Ko je idealan kandidat za zubne implantate?

Generalno govoreći, zubni implantati mogu biti pravi odabir za vas ako:

  • Nedostaje vam jedan ili više zuba
  • Vaša vilica je formirana
  • Imajte adekvatnu količinu kosti za pričvršćivanje implantata ili ste podobni za transplantaciju kosti
  • Imajte zdrava oralna tkiva
  • Nemate zdravstvene probleme koji će uticati na zarastanje kostiju
  • Ne možete ili ne želite da nosite protezu
  • Želite da poboljšate govor

Gubitak zuba, bez obzira na uzroke, nije razlog da bez istih i ostanete. Nadoknada zuba metodama All on 4 ili ugradnje zubnih implantata je efikasno rešenje koje izgleda i pruža gotovo jednako dobar osećaj kao vaši prirodni zubi.

Back to Top