Tradicionalni srpski doručak – šta sve možete probati u Beogradu

Tradicionalni srpski doručak – šta sve možete probati u Beogradu

Kako biste na najbolji mogući način upoznali bilo koji grad i društvo, uvek to treba učiniti i uz isprobavanje specijaliteta i autentične hrane, kakvom se, stanovništvo mesta u koje ste došli, redovno hrani. Iz hrane se ne nauči samo o gastronomskoj kulturi društva, već i o načinu života, kao i o istoriji. Osim toga, kroz način ishrane i ritual ručavanja, može se saznati puno o kulturi i mentalitetu jednog naroda.

Pa, šta je to tradicionalni srpski doručak? 

Njega možete probati u najrazličitijim beogradskim kafanama, restoranima i gastro-barovima. Evo kako sve tradicionalni srpski doručak može izgledati i šta sve, za prvi dnevni obrok, možete pojesti u Beogradu.

Gibanica, burek i proja – srpski doručak za dugu zasićenost

Kada želite dobro da se zasitite i pojedete doručak koji će vam uliti energiju za celodnevnu šetnju i upoznavanje Beograda – preporučujemo srpski doručak u vidu gibanice, bureka ili proje. Naravno, uz to su mlečni proizvodi, a posebno jogurti koje proizvodi Imlek nezaobilazni – predstavljaju sastavni deo svakog tradicionalnog srpskog doručka. 

Gibanica sa sirom i tradicionalna srpska proja, nešto su što stranci sigurno još nisu probali, dok su se sa turskim burekom verovatno već sretali. Ipak, kod nas se pravi na poseban način, a mnogi stanovnici Beograda reći će vam da burek nije burek ako nije sa mesom. Poslušajte ih i isprobajte burek sa mesom u Beogradu – svrstaćete ga u hranu posle koje možete da “poližete prste”. 

Preporučujemo da se opredelite za restoran sa tradicijom, ili neku od pekara koje uživaju dobru reputaciju među Beograđanima i Beograđankama, kako bi ovaj srpski doručak bio nezaboravno iskustvo. Dugo ćete biti zasićeni, ali svakako isplanirajte i vreme za dobar, gurmanski ručak.

Kačamak – topli doručak savršen za hladne dane

Topli kačamak, pa još sa domaćim sirom i jogurtom, a pripremljen sa kvalitetnom palentom, jedan je od obroka koji svaki beogradski dom ima na nedeljnom meniju. Iako je ovo tradicionalno jelo skoro celog Balkana, u Srbiji se posebno “začini” domaćim sirom, obično zlatiborskim. 

Palenta nam dolazi sa planina, iz hladnijih krajeva, pa je i sjajan obrok za hladne dane. Mnogi restorani služe palentu, kao prilog uz obrok ili deo predjela, i hladnu, pa se ona svakako može jesti, a i prijaće – i u toplijim mesecima. 

Bogata kajgana i omlet – jak srpski doručak uz topli domaći hleb

Naravno da omlet nije srpski, ali sa domaćom paprikom ili sirom – to svakako postaje. Osim toga, kod nas se priprema na poseban način, a toliko je sočan i ukusan da retko kome ne ostaje u sećanju kao jedan od najlepših beogradskih obroka. 

Uz kajganu i omlet, ako već nisu pripremljeni sa sirom, obavezno ide parče domaćeg sira, najčešće starijeg. Čaša jogurta i njegovo veličanstvo – domaći hleb. Možda vam ovo deluje kao previše očigledan sastojak doručka i smatrate da se podrazumeva u svakom društvu, ali nije tako  – retko u kojoj zemlji je hleb u tolikoj upotrebi, kao što je to slučaj na Balkanu, pa i njegovom centru – Srbiji. 

Upravo je hleb jedna od namirnica koja je vekovima hranila Srbe. Jeste li znali da je sastavni deo uniforme vojnika kroz istoriju bila torbica za hleb? Vojni hleb, inače, pravio se od mešavine belog i raženog brašna.

Popara – ili ćete je obožavati ili prezirati

Kada govorimo o srpskom doručku, ne možemo, a da ne pomenemo čuvenu poparu. Dok je mnogi Beograđani i Beograđanke obožavaju, istina je i da su je neki od njih samo jednom okusili. Ona ima blag ukus, a zanimljivu teksturu. Reč je o jelu koje sadrži hleb izdrobljen u mleku, slani sir i kajmak po želji. Popara se kuva i servira topla – probajte je i javite nam utiske. Uživajte u srpskom doručku koji ste odabrali i uživajte u upoznavanju Beograda, koga turisti obožavaju!

Back to Top