Uručene ovogodišnje eko nagrade

Uručene ovogodišnje eko nagrade

U Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu 29.9.2020. uručena je ovogodišnja Eko Auto nagrada, kao i ostala ekološka priznanja, nastala sa ciljem da se unapredi zaštita životne sredine kroz promociju ekološki prihvatljivih prevoznih sredstava u Srbiji. 

Dobitnik priznanja za Eko Auto 2020. godine u Srbiji je Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.

Zbog pandemije ove godine nešto drugačija dodela 

Nagrada za Eko Auto 2020. godine i posebna priznanja trebalo je, po tradiciji, da budu uručeni tokom prolećnog sajma automobila BG CarShow 07 u Beogradu, kada su ovogodišnji laureati i proglašeni. 

Međutim, kako ova manifestacija zbog pandemije nije održana, kada su se stekli uslovi žiri je odlučio da se svečano uručenje obavi 29. septembra u Agenciji za zaštitu životne sredine u Beogradu.

Ekološka svest koja ima devetogodišnju tradiciju 

Proglašenje pobednika ispred automobila

U želji da doprinese razvoju i unapređenju životne sredine, kroz promociju ekološki prihvatljivih vozila, kompanija Metro Market, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Agencijom za zaštitu životne sredine i Centrom za motorna vozila AMSS, devetu godinu za redom sprovodi ovu akciju. 

Na njoj se biraju  automobili sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu – „EKO Auto godine u Srbiji“.

Članovi žirija koji su odabrali ovogodišnjeg pobednika 

Članovi stručnog žirija su: Mr Dušan Stokić, rukovodilac službe za životnu sredinu, tehničke propise, kvalitet i društvenu odgovornost Privredne komore Srbije, Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Božić, direktor Centra za motorna vozila AMSS, Dr sci med Vladimir Resanović, Klinički centar Srbije i Zlatko Mitić, novinar.

Ovogodišnju konkurenciju činilo je 12 prestižnih vozila 

U konkurenciji za „EKO Auto 2020. godine u Srbiji“ našlo se 12 automobila iz aktuelne svetske automobilske produkcije: BMW serije 1, Kia X-Ceed, Mazda CX-30, Mercedes-Benz CLA, Nissan Juke, Opel Corsa, Peugeot 208, Renault Clio, Subaru Forester, Škoda Scala, Toyota Corolla Hatchback i Volkswagen Golf

Držeći se prethodno utvrđenih pravila i procedura za sprovođenje postupka izbora Eko automobila godine u Srbiji  doneta je konačna odluka o tome da je EKO Auto 2020. godine u Srbiji: Toyota Corolla Hatchback 1.8 Hybrid.

Nagradu je Robertu Lukiću, direktoru Toyote Srbija uručio direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.

Uručena i posebna priznanja za ekološki doprinos 

Osim glavne nagrade, na svečanosti su dodeljena još neka prestižna priznanja za doprinos ekologiji. 

Tako je fabrici elektro materijala i alata Nikolić – Feman d.o. o. iz Jagodine, posebno priznanje pripalo za osvajanje proizvodnje univerzalnog punjača za elektrovozila i električne automobile. 

Ovaj punjač ispunjava sva tri standarda koja postoje za punjenje, a čak je četiri puta jeftiniji od stranih. Svaki od tri priključka ima snagu do 60 kW i može jedno vozilo da dopuni za sat vremena.

Od ove godine dodeljuje se i priznanje EKO Autoservis godine, nekom od servisa koji su u svom poslovanju pokazali naklonjenost prema životnoj sredini. Ovo priznanje dobio je  Toyota centar Beograd ovlašćeni prodajno-servisni centar u mreži Toyota Srbija.

Back to Top