Važnost nošenja uniformi za zaposlene u ugostiteljstvu

Važnost nošenja uniformi za zaposlene u ugostiteljstvu

Pojam uniforme obično asocira na disciplinu, urednost i pripadanje određenoj grupi. Od školske, preko službene, pa sve do vojničke i policijske uniforme, ovaj odevni komad kroji se tako da istakne onog ko je nosi. 

Uniforme u ugostiteljstvu, kao i u svim uslužnim delatnostima, igraju veoma važnu ulugu: ističu određeni ugostiteljski objekat i daju budućim posetiocima prvi utisak o tome šta mogu očekivati. Uzevši u obzir da je Beograd veliki grad u kome je ugostiteljstvo jedna od najrazvijenih grana, važnost uniforme nikako ne treba zanemariti. 

O ovoj, ali i ostalim prednostima koje nošenje uniformi donosi, govorimo u tekstu koji sledi – evo zašto bi trebalo da postanu sastavni deo vašeg poslovanja. 

Autentičnost je ono što izdvaja u velikom gradu

Veliki grad, kao što je Beograd, traži autentičnost i ono što će vas izdvojiti u odnosu na ostale konkuretne. Novi restoran, bar ili kafić treba da teži tome da u svakom pogledu bude inovativan, a unifrome za zaposlene su odličan način da to postignete. 

Kada su u pitanju radne uniforme Beograd je ispunjen ugostiteljskim objektima čiji zaposleni nose uobičajene i svedene opcije koje se ne ističu. Razliku prave oni koji pojam “uniformisanost” shvate na pravi način, i iskoriste uniforme da oslikaju autentičnost svog ugostiteljskog objekta, te da se istaknu kvalitetom i estetskim doživljajem koji neće ostati neprimećen. 

Konobar u uniformi nosi servirano jelo

Uniforme doprinose kompletnom vizuelnom identitetu 

Najveći broj gostiju privlače ugostiteljski objekti koji su shvatili značaj vizuelnog identiteta i “instagramičnih” kadrova. Danas kada ne moramo da posetimo neki objekat da bismo znali kako izgleda, ko u njemu radi, i kakvi ljudi ga posećuju, vrlo je važno voditi računa o svim estetskim detaljima, a tome doprinose i konobari koji će nositi uniforme. 

Uz uređen enterijer i inovativno osmišljen meni, idealno će se uklopiti uniforme za zaposlene, koje će oslikavati samo poslovanje, i imati motive koji se “provlače” kroz ceo ugostiteljski objekat. Upravo zato, čitav estetski doživljaj će biti unapređen i podstaći će posetioce da se fotografišu i podele sliku ambijenta na društvenim mrežama. 

Nošenje uniforme ostavlja utisak profesionalnosti 

Profesionalnost je nešto što se izuzetno ceni u svakoj profesiji, a posebno onoj koja potpada pod uslužnu delatnost, gde je važno steći poverenje svakog posetioca. Zato ugostitljski radnik koji nosi uniformu odaje utisak osobe na koju se može osloniti, i koja će na profesionalan način uslužiti svog gosta.

Zaposleni u uniformama ulivaju dodatno poverenje svojim gostima, i pokazuju da ugostiteljski objekat u kome se nalaze vodi računa o važnim detaljima, i da nastoji da pruži adekvatnu uslugu. Samim tim, ovo može znatno uticati na veći broj poseta. 

Uniforme olakšavaju raspoznavanje zaposlenih 

U velikim ugostiteljskim objektima poput hotela ili event centara, nošenje uniformi je i stvar logistike: neuporedivo je lakše prepoznati zaposlenog, kao i poziciju na kojoj radi, ukoliko ima uniformu. 

Takođe, različite uniforme u istom ugostiteljskom objektu govore o tome na kojoj je poziciji neko zaposlen: primera radi, ukoliko je u pitanju spa centar uniforme će pokazati ko radi masažu, ko je zaposlen za info pultom, a ko je konobar koji donosi piće gostima. Sličan primer se može primeniti i za ostale ugostiteljske objekte. 

Ovo je takođe praktično i za turiste koji dolaze iz inostranstva, jer uniforme govore univerzalnim jezikom, i slikovito poručuju svakom gostu kome treba da se obrati kako bi dobio potrebnu informaciju. 

Definišite svoje poslovanje pomoću uniforme 

Kada vam kažemo barista, da li imate vizuelnu asocijaciju kako bi on trebalo da izgleda? A na šta pomislite kada čujete pojmove: restoranski konobar ili hotelski službenik?  Verujemo da ste zamislili određenu sliku i upravo je to ono što možete da iskoristite prilikom građenja identiteta svog ugostiteljskog objekta

Bariste obično imaju uniforme zagasitih i smeđih tonova, nose casul košulje, i upečatljive kecelje. Takođe, restoranski konobari imaju svoj upečatljiv izgled, a isto važi i za hotelske službenike. 

Iskoristite ovaj poznati teren da razvijete ideju za vizuelni identitet vašeg ugostiteljskog objekta. Ukoliko držite kafeteriju, možete se služiti poznatim motivima kafeterijskih uniformi, uz koje ćete dodati lični pečat. 

Takođe, ako želite da otvorite elegantan restoran poigravajte se sa već ustlajenim svetlim košuljama koje nose konobari, i dodajte neki prepoznatljivi momenat koji će biti deo čitavog ugostiteljskog objekta. 

Kombinovanje nečeg poznatog i nečeg auntičnog kreira idealnu kombinaciju: poznato uliva poverenje i govori o već stečenom identitetu, a autentično intrigira i budi radoznalost u budućim posetiocima. Ovo je, dakle, i formula uspeha za odabir uniformi koju će nositi zaposleni. 

Baviti se ugostiteljstvom u Beogradu podrazumeva da konstatno praćenje trendova i napretka koji diktiraju inovativni ugostiteljski objekti koji se iz dana u dan otvaraju u srpskoj prestonici, koja i važi za najpopularniju lokaciju za izlazak u reogionu. 

Kako biste bili u korak sa inovacijama, ali u tom procesu zadržali svoju autentičnost, prilagođavajte svaku promenu identitetu vašeg ugostiteljskog objekta. Sve što smo naveli, pre svega važi za uniforme, ali i za svaku buduću izmenu koju budete pravili radi unapređenja poslovanja svog ugostiteljskog objekta.

Back to Top