Vežbe za bebe – zašto ih treba raditi?

Vežbe za bebe – zašto ih treba raditi?

Bebe su divna stvorenja koja donose ogromnu radost u naše živote.

One su takođe sićušni izvori ogromne energije, koji neprestano istražuju svet oko sebe. Kao roditelji, želimo da budemo sigurni da naše bebe budu jake i zdrave kad porastu. Jedan od načina da se to uradi je kroz vežbe za bebe.

Vežbe za bebe su vežbe koje se preporučuju roditeljima da ih rade sa svojom bebama kako bi unapredili njihov fizički i kognitivni razvoj. U ovom članku ćemo istražiti važnost vežbi za bebe.

#1 Podstiču zbližavanje bebe i roditelja

Povezivanje sa vašom bebom je ključno za njen emocionalni i društveni razvoj.

Shvatićete kada počnete da radite vežbe za bebe po mesecima koje su prilagođene njihovom uzrastu, koliko će vam one pomoći da se dodatno povežete sa svojom bebom.

Vežbanje sa bebom, stvara poseban trenutak koji jača vezu između vas i vašeg mališana. Vaša beba će se osećati voljeno, bezbedno i sigurno, što je neophodno za njeno emocionalno blagostanje. Takođe, postoji mnogo načina da vežbe učinite zabavnim, o čemu će biti više reči u nastavku.

#2 Poboljšavaju fizički razvoj

Bebama je potrebno dosta fizičke aktivnosti da bi razvile svoje mišiće, kosti i opšte fizičko zdravlje.

Vežbe za bebe pomažu u jačanju mišića vaše bebe, povećavaju njihovu fleksibilnost i poboljšavaju njihovu ravnotežu i koordinaciju. Kako vaša beba bude jača, moći će bolje da istražuje svoje okruženje, da puzi, hoda, pa čak i da trči. Vežbice i vežbe disanja za bebe mogu pomoći i da se beba umiri kada je nervozna.

#3 Pomažu u kognitivnom razvoju

Da li ste znali da fizička aktivnost takođe može pomoći u kognitivnom razvoju?

Kada se bebe bave fizičkom aktivnošću, koriste svoja čula, istražuju svoju okolinu i razvijaju svoje veštine rešavanja problema. Vežbe za bebe koje uključuju kretanje i senzornu igru mogu pomoći da se stimuliše mozak vaše bebe i poboljša njihov kognitivni razvoj.

#4 Poboljšavaju kvalitet sna

Odmorna i dobro naspavana beba jednako srećna beba i srećni roditelji!

Vežbe za bebe mogu pomoći da se poboljša kvalitet sna vaše bebe tako što će je umoriti i pomoći joj da se opusti pred spavanje. Kada radite vežbe sa bebom, ona će potrošiti svoju energiju i osećaće se opuštenije, što će joj olakšati da zaspi i ostane u snu.

Izbor pravih vežbi za bebe jednako je važan kao i izbor odgovarajućih kolica jer oba pomažu da se beba pravilno razvija i da joj bude što komfornije. 

beba stoji prdžavajući se za stolicu

#5 Jačaju imuni sistem

Fizička aktivnost takođe može ojačati imuni sistem vaše bebe.

Kada radite vežbe sa bebom, poboljšavate njenu cirkulaciju i limfni sistem. Ovo, zauzvrat, pomaže da se poveća njihov broj belih krvnih zrnaca, čineći ih otpornijim na infekcije i bolesti.

#6 Pomažu kod varenja

Bebe mogu iskusiti probleme sa varenjem kao što su zatvor, gasovi i refluks.

Vežbe za bebe mogu pomoći u ublažavanju ovih problema promovisanjem boljeg varenja. Kada radite vežbe sa bebom, stimulišete njen probavni sistem, što može pomoći u regulisanju pokreta creva i smanjenju gasova. 

#7 Pružaju mogućnosti socijalizacije

Bebama je potrebna socijalizacija da bi razvile svoje društvene i emocionalne veštine.

Vežbe za bebe mogu pružiti odličnu priliku vašoj bebi da se druži sa drugim bebama i roditeljima. Ovo može pomoći da se poboljšaju njihove društvene veštine, kao što su deljenje, smenjivanje i komunikacija.

#8 Razvijaju zdrave navike

Započinjanje zdravih navika rano u životu je od suštinskog značaja za dugoročno zdravlje i blagostanje.

Vežbe za bebe mogu pomoći da se razviju zdrave navike kao što su fizička aktivnost i vežbanje. Kada radite vežbe sa svojom bebom, učite je da je fizička aktivnost zabavan i suštinski deo života.

#9 Podstiču kreativnost

Vežbe za bebe ne moraju da budu dosadne. Možete da uključite kreativne i zabavne pokrete u svoje vežbe koji će uključiti maštu i kreativnost vaše bebe.

Ovo može pomoći da se poboljša njihov kognitivni razvoj i podstakne ljubav prema fizičkoj aktivnosti!

#10 Lako se izvode

Vežbe za bebe lako se rade i nije vam potrebna nikakva posebna oprema. Možete ih raditi kod kuće, u parku ili gde god želite. Sve što vam treba je malo kreativnosti, malo prostora i vaša beba.

Zaključak

U zaključku, vežbe za bebe su odličan način da promovišete fizički i kognitivni razvoj vaše bebe, a istovremeno jačate vezu između vas i vašeg mališana. Uključujući vežbe za bebe u svoju dnevnu rutinu, možete obezbediti svoje bebe sa širokim spektrom pogodnosti koje će im pomoći da odrastu zdravo, srećno i snažno.

Važno je napomenuti da vežbe za bebe uvek treba da se rade sa oprezom, uz dogovor s pedijatrom i treba da budu prilagođene uzrastu. Bebe imaju svoj tempo i nivo udobnosti i nikada ih ne biste trebali prisiljavati da rade nešto što im nije ugodno.Samo slušajte svoju bebu i uživajte u životu sa njom!

Back to Top