Retke su one proslave koje se organizuju tako da ne uključuju dobar ketering, tj. ponudu hrane i pića koja odgovara vrsti okupljanja. Za većinu slavlja je neophodno imati dobar jelovnik, a u tome vam najbolju pomoć može pružiti firma za profesionalnu uslugu pripreme i dostave različitih vrsta hrane i pića.
Za razliku od drugih uslužnih delatnosti, ketering servis priprema jelovnike koji se mogu prilagoditi za svakog klijenta i svaki povod.
Naravno, podrazumeva se da se poštuju svi visoki standardi koji su obavezni za delatnosti koje se bave proizvodnjom hrane, najboljim izborom namernica i pažljivim praćenjem svih segmenata proizvodnje i dostave.
Ipak, da bi se odabrala najbolja usluga važno je na pravi način pristupiti odluci sa kojom firmom će te da sarađujete, kako da ta saradnja bude što bolja, a gosti zadovoljni i pravilno ugošćeni.
Kako obezbediti ukusan ketering za proslavu?
Ukusan ketering se obezbeđuje kroz pravilnu pripremu svakog obroka, pri čemu se koriste sveže i kvalitetne namernice. Potom se taj gotov obrok i dostavlja na pravi način tako da klijent može da proba ukusna jela, sveža i odgovarajuće temperature što čini najbolju ponudu.
Ketering servis pravi poseban meni za svaki tip proslava:
- Poslovna okupljanja,
- Svadbe,
- Rođendane,
- Proslave,
- Vrtiće i škole,
- Koktel zabave,
- Formalna okupljanja
- Slave…
Jedino se ovako klijentima nudi kvalitetna usluga i to je nešto što bi trebalo imati u vidu pri poslovnoj saradnji.
Pojedini ketering servisi imaju klasičan meni, jela koja stalno pripremaju, ali ako tražite uslugu koja je prilagođena vašim potrebama, onda je važno da se ketering prilagođava zahtevima proslave.
Zašto je poručivanje gotovih jela toliko popularno?
Više praktičnih razloga navodi mnoge da poručuju ukusan ketering pre nego što će pripremati jela u sopstvenoj režiji. Poslovne proslave su oduvek bile organizovane od strane ketering službe, ali se sve više privatnih proslava na isti način slavi.
- Ukusan ketering koji je teško nadmašiti
Prva velika prednost je u tome što se obezbeđuju ukusni obroci, profesionalno pripremljeni pa je takve teško dobiti amaterskim kuvanjem.
U firmi za ketering se vodi računa o svakom detalju, od izbora namernica, kombinacije ukusa, adekvatne pripreme i maštovitog serviranja. Klijent dobija hranu spremnu za serviranje na sto, lepše dekorisanu i ukusniju nego što su mnogi vešti da pripreme.
- Cena keteringa je pristupačna
Cena keteringa zavisi od vrste proslave i menija koji će se birati, ali u principu nije puno skuplja kada bi se računalo koliko bi isti jelovnik koštao da se priprema kod kuće. Kvalitetne namernice koštaju, a tu je i velika potrošnja električne energije.
Jednostavno, kada se svi troškovi pripreme saberu, mala je razlika u odnosu na cenu keteringa pa mnogi biraju da imaju raznovrsnija jela, bogatiju ponudu i bolje organizovano okupljanje.

- Ušteda vremena je ogromna
Iako se ušteda vremena ne može novčano vrednovati, ona je svakako drastična kada se uporedi proces pripreme jela i ukusan ketering koji dobijete na kućnu adresu.
Vremenu pripreme jela treba pridodati vreme potrebno za nabavku namernica, ali i serviranje.
Sa druge strane, kompletna usluga ulazi u cenu keteringa pa se značajno štedi vreme za neke druge obaveze kojih ima mnogo kada je u pitanju organizacija bilo koje proslave.
- Lako prilagođavanje zahtevima okupljanja
Priprema hrane i pića mora biti prilagođena potrebama gostiju, ali i formi proslave koja se organizuje:
- Slave mogu biti posne ili mrsne,
- proslave firmi mogu biti banket ili koktel zabave,
- hrana koja se priprema za škole i vrtiće mora biti posebno kontrolisana i koncipirana,
- ukusan ketering može biti sastavljen od jednog jela ili više njih,
- jelovnik može uključivati predjelo, glavno jelo i slatkiše ili samo neki od ovih vrsta…
Raznovrsnost uz kvalitet je nešto što treba tražiti kada je u pitanju odabir keteringa za vaše slavlje.
Kako bi trebalo da izgleda kvalitetan meni?
Kvalitetan meni keteringa se može prilagođavati svakoj proslavi, ali je važno da uključi neke od najvažnijih elemenata.
- Hladno predjelo
Da bi meni bio kvalitetan obično sadrži zakusku koja se služi uz aperitiv ili na samom početku obroka. Jelovnik može biti posni i mrsni, a hladno predjelo se obično sastavlja od ukusnih pita, rolata, dimljenog mesa, sireva i prigodne salate.
Predjelo se može servirati za svaku osobu pojedinačno ili za posluženje više njih
- Topla predjela
Ukusan ketering može da sadrži i toplo predjelo koje se najčešće sastoji od toplih pita, čorbi i druga jela koja se serviraju kao topla.
Kod formalnih večera se servira više vrsta jela pa se tada najčešće i postavljaju i hladno i toplo predjelo, dok se u drugim slučajevima mnogo češće bira samo jedan od ova dva i to poslužuje uz glavno jelo i desert.
- Glavno jelo
Glavno jelo se sastoji od raznih jela sa mesom, ribom i salatom koja se posebno servira uz glavni obroku. U ovu grupu spada sarma, gulaš, pečenje, riba, roštilj, ali i brojni drugi delikatesi koji su na našim stolovima.
- Dezert
Bez slatkiša se ne može zamisliti proslava, a ketering servis je i tu nenadmašan. Najčešće se nude kolači, mafini, a po želji klijenata mogu se poslužiti i torte.
Sveže i ukusno, raznovrsno i lepo servirano je nešto što se podrazumeva kada je u pitanju kvalitetan ketering.
- Kanapei kao odlična opcija
Za neke proslave kao što su dečiji rođendani ili proslave firmi je idealno poslužiti kanapee, tj. finger food.
Kao što samo ime pokazuje reč je o mini zalogajima koji se jedu „na čačkalicu“ i koncipiraju se tako da svaki čini jedan zalogaj.
Naravno, jelovnik za decu je drugačiji i po namernicama i po načinu pripreme, ali se preferira sličan način serviranja koji se najčešće nudi na zabavama kada gosti ne sede formalno za stolom.
- Sveža peciva iz sopstvene pekare
Uz sva jela se uporedo služe hleb i peciva u neograničenim količinama pa je važno da i oni budu sveži i jednako dobri kao i ukusan ketering. Zato, najozbiljniji imaju svoju pekaru i po potrebi pripremaju sve vrste testa za svaku proslavu.
Umesto da trošite vreme na samostalnu pripremu hrane, razmislite o angažovanju ketering službe jer je to najsigurniji način da će svi gosti imati vrhunsku uslugu koja započinje sa kvalitetnim obrocima.
Angažujte profesionalce i sarađivaćete kada god planirate neko okupljanje, a gosti će biti oduševljeni kako prezentacijom, tako i ukusom svih jela.