Vodič za odabir teme za svadbu

Vodič za odabir teme za svadbu

Vaš dan venčanja je jedan od najvažnijih dana u vašem životu, a odabir pravog tematskog koncepta može postaviti ton za celokupan događaj. 

Od starinskog do rustičnog, glamuroznog do boho stila, postoje bezbrojne teme za venčanje koje možete odabrati, ali i adaptirati svojim personalnim stilom. 

U ovom blogu ćemo razgovarati o tome kako odabrati temu, kao i o jedinstvenim idejama za dekoraciju i još mnogo toga kako biste stvorili nezaboravno iskustvo venčanja!

Saveti za jedinstvene teme dekoracije za svadbu

Prvi korak u odabiru teme venčanja je razmisliti o vašem ličnom stilu i interesima. 

Preferirate li modernu ili klasičnu dekoraciju? Privlače li vas određena paleta boja ili uzorak? Razmislite o vašim hobijima i strastima i pokušajte ih uključiti u temu vašeg venčanja. 

Na primer, ako volite putovanja, razmislite o temi destinacijskog venčanja ili ako ste vi i vaš partner strastveni čitači, venčanje tematski vezano za književnost bi moglo biti savršeno za vas.

Ne postoji ništa originalnije od toga da iskoristite dekoracije personalizovane za vas i vašeg partnera, a prvi korak je da odredite vaš budžet i na osnovu njega izvršite selekciju imajući na umu cene dekoracija za svadbe, koje variraju od stila do stila, ali naravno i obima prostora.

Personalizovani elementi poput monograma ili porodičnih nasledstva takođe mogu dodati poseban dodir vašoj dekoraciji za venčanje.

Takođe, razmislite o uključivanju prirodnih elemenata poput zelenila ili cveća u vašu dekoraciju, ili stvorite čarobnu atmosferu sa balonima, papirnatim lampama ili lampicama. 

Aktuelene teme za tematsko planiranje svadbi

Zapamtite, ovo su samo neki primeri uobičajenih tema za venčanja – postoji bezbroj mogućnosti, pa se ne bojte biti kreativni i odabrati temu koja odražava vašu osobnost i stil.

  • Rustične ili svadbe u bašti su popularne zbog svoje opuštene i udobne atmosfere. Elementi dekoracije uključuju prirodno drvo, staklene posude, jutu i divlje cvijeće.

Ovaj stil može da se postigne i ukoliko organizujete svoje venčanje pod šatorom, samo obratite pažnju da vreme bude idealno i da primenite mnogo dekoracija, pa ukoliko ste ljubitelj minimalizma ova tema možda i nije za vas.

Dodajte šarm vašem dekoru venčanja uključivanjem drvenih natpisa sa kaligrafijom ili ručno oslikanim slovima. Ovi natpisi se mogu koristiti kako bi se gosti usmeravali na različita mesta na venčanju ili jednostavno kao dekorativni elementi.

Sem toga, svetlo osigurava toplu i romantičnu atmosferu, a za postizanje ovog efekta idealni su sveće. 

Vintidž rekviziti poput starih kofera, knjiga ili antiknih kamera mogu dodati dašak nostalgije i ličnosti vašem dekoru rustične elegancije. Razmislite o korišćenju ne-tradicionalnih opcija za sedenje poput drvenih klupa ili stolica različitih stilova. 

Ove opcije za sedenje ne samo da doprinose celokupnoj temi, već mogu biti i ekonomična alternativa za iznajmljivanje stolica.

  • Boho tematske svadbe su slobodne i često sadrže eklektične elemente dekoracije poput makramea, hvatači snova i pernatih dodataka.

Makrame je popularna tekstilna umetnost koja koristi tehnike vezivanja čvorova kako bi se stvorili složeni uzorci. Može se uključiti u dekoraciju venčanja u obliku pozadina ili čak držača za viseće biljke.

Zatim hvatači snova su tradicija američkih Indijanaca, koja se u novije vreme odomaćila kod nas. Ovi ispleteni hvatači štite od loših snova i privlače dobre snove. Oni čine predivne dekorativne elemente za boho venčanja i mogu se obesiti sa drveća ili koristiti kao dekorativni elementi za stolove.

Poslednje, ali podjednako važno je perje, ključni element boho stila i može se koristiti na razne načine na venčanju. Na primer, možete ih uključiti u svoj buket, koristiti ih kao držače imena na stolovima ili ih pričvrstiti na leđa stolica.

Boho venčanja slave prirodu, pa je uključivanje prirodnih elemenata poput drveta, kamena i zelenila. Razmotrite korištenje saksijskog bilja kao središnjih dekoracija ili drvenog luka za pozadinu ceremonije u smelim bojama i uzorcima.

  • Glamurozne svadbe su o luksuzu i raskoši, s kristalnim lusterima, zlatnim akcentima i mekanim plišanim dekorom.

Razlikuju se od modernih venčanja po tome što svadbe u novije vreme krase čiste linije i minimalistički elementi dekoracije, sa hrabrim bojama i geometrijskim oblicima.

Za glamurozan izgled uključite zlatne dodatke u svoj dekor kroz stolne tkanine, pribor za jelo i čak u pozivnicama za venčanje, ali i odaberite najlepšu lokaciju za svadbu u Beogradu.

Zatim, ogledala su odličan način za dodavanje sjaja i blještavila vašem dekoru, pa ukoliko sala već ima ogledalima pokrivene zidove to je bonus, pritom će delovati da ima više gostiju.

Naravno ne možemo preskočiti ni cvetne aranžmane! Upotrebite luksuzne cvetove poput ruža, božura i orhideja u svojim cvetnim aranžmanima kako biste stvorili glamurozan i sofisticiran izgled.

Uopšteno, glamurozna venčanja se temelje na stvaranju atmosfere luksuza i raskoši, stoga se nemojte bojati preterati sa svojim dekorom!

Svadbena torta

Tradicionalni svadbeni elementi 

Venčanja su divna prilika za slavljenje i poštovanje vašeg kulturnog nasleđa. Od indijskih i kineskih venčanja do meksičkih i afroameričkih venčanja, postoje brojne kulturne teme koje možete istražiti, ali ne možemo zaboraviti ni domaću tradiciju.

Uključite tradicionalnu odeću, muziku i hranu u vaše venčanje kako biste stvorili zaista autentično kulturno iskustvo.

Međutim, vaš dan venčanja treba da odražava vaš lični stil i interesovanja, a odabir jedinstvene i originalne teme je savršen način da vaš poseban dan zaista učinite nezaboravnim. 

Bez obzira da li više volite tradicionalne ili alternativne teme venčanja, uključivanje ličnih dodira i neočekivanih elemenata može vaše venčanje podići na viši nivo i zagaraantovati dobar provod tokom celog dana.

Zapamtite da se zabavite i uživate u procesu planiranja, a vaše venčanje će biti neponovljivo iskustvo za vas i vaše goste!

Back to Top