Zaštitite se od krađe identiteta na vreme

Zaštitite se od krađe identiteta na vreme

Implementacija najsavremenijih tehnologija u svakodnevnom životu nam je, bez sumnje, pojednostavila svakodnevne zadatke i olakšala rutinu. Automatizacija s kojom se susrećemo ubrzava procese i, uz pomoć odgovarajućih inputa, nudi zadovoljavajuća rešenja.

Međutim, upravo ti inputi su problem kada pokrenemo temu zaštite lične privatnosti. Inputi koje sad već bez razmišljanja unosimo gde god i kad god to od nas zatraže (datum rođenja, PIN, puno ime i prezime, adresa, broj telefona…) mogu biti temelj za pokretanje kriminalnih radnji, poput krađe identiteta.

Zaštita ličnih podataka je zapravo veoma važna stavka, budući da posledice propusta mogu biti kobne. Naime, krađa identiteta znači da određeno lice, u naše ime, može obavljati kriminalne radnje ili bez problema skidati novac s našeg bankovnog računa. Složićemo se da je u pitanju scenario kojem je mesto u holivudskim filmovima, a ne u našem domaćinstvu.

Na svu sreću, postoje određeni koraci koje možete preduzeti kako biste se zaštitili od prevaranata koji svuda vrebaju.

Zaštita ličnih podataka oflajn

Ako ste se zaputili na bankomat, čuvajte se “pogleda preko ramena”. Dok unosite PIN kod, obratite pažnju da li se neko nalazi u vašoj neposrednoj blizini. Slobodno zamolite sledećeg u redu na bankomat da se udalji par koraka, ako vam njegova blizina stvara neprijatnost.

Preporuka je da ispisan PIN kod nikada ne nosite u novčaniku ili tašni. Ako su vam i kartice i PIN kod u novčaniku, kradljivcu automatski dajete pun paket. Danas se koriste i skimeri, prenosivi uređaji koji se mogu postaviti na svaki bankomat, a cilj je da očitaju sve podatke s kartice.

Ako plaćate karticom u restoranu ili kafiću, nemojte dozvoliti da konobar odnese vašu karticu i transfer obavi daleko od vašeg pogleda. Prevaranti ponekad instaliraju male kamere kod bankomata, kako bi snimili podatke korisnika. Dok ukucavate PIN, displej uvek zaštitite rukom, ako ne postoje druge mere predostrožnosti.

Sledeći savet je da uništavate sve dokaze. Naravno, nema razloga da detektivski prolazite svaki komadić papira – jednostavno, račune i slipove od platnih kartica nemojte bacati direktno u smeće. Ako ništa drugo, prvo ih pocepajte. Da, kriminalci će zaista proći kroz vaše smeće u nadi da će pronaći korisne podatke.

Redovno proveravajte izvode računa iz banke. Pregledom izvoda ćete brzo i lako ustanoviti da li je neko podizao novac s vašeg računa i da li su vršena plaćanja vašom karticom bez vašeg znanja. Ukoliko vam izvodi tekućeg računa i platne kartice stižu na kućnu adresu, povedite računa da ih uljez ne pokupi iz poštanskog sandučeta.

Zaštita ličnih podataka onlajn

Pre nego što poklonite, prodate ili bacite kompjuterski sistem, povedite računa da svi vaši podaci budu izbrisani s hard drajva. Samo brisanje podataka i reformatiranje hard diska neće u potpunosti eliminisati sve podatke iz memorije. Postoje posebni proizvodi, poput Shred XP, koji su namenjeni baš za rešavanje ovakvih situacija. Primenom ovih proizvoda, ni vrsni haker neće biti u stanju da povrati informacije koje su nepovratno izbrisane.

Nemojte onlajn poslovati s kompanijama koje vam nisu poznate niti verifikovane. Čak i ako kupujete neku sitnicu, podatke s kartice ostavite jedino ako imate poverenja u kompaniju i sigurni ste da će zaštititi vaše podatke. Ako vam kompanija deluje sumnjivo, raspitajte se pre kupovine i obavezno pročitajte uslove privatnosti.

Svoje lične podatke, poput datuma rođenja, adrese ili broja telefona, nemojte ostavljati na društvenim mrežama. Pored toga što nepotrebno izlažete lične podatke potpunim strancima, lopovi te informacije mogu iskoristiti da hakuju vaše lozinke.

Zaključujemo da prilikom kreiranja lozinki ne bi trebalo koristiti lične podatke jer tako direktno utičemo na snagu lozinke. Ako je vaša lozinka datum rođenja ili godišnjice braka, svako ko vas poznaje će moći da pristupi vašem ličnom nalogu.

Zaštita doma

Realno, najveći broj ličnih informacija se nalazi u našem domu. Koliko god se trudili da se zaštitimo dok poslujemo onljan ili oflajn, svoj dom doživljavamo kao mirnu oazu. Životni prostor je prakično nemoguće “očistiti” od ličnih podataka jer je to prostor u kojem živimo i koji krije vredne informacije na bezbroj mesta. Važna dokumenta, računar, telefon – sve se to u određenom trenutku nađe u našem domu. Baš iz tog razloga je veoma važno zaštiti svoj dom od uljeza – sem što štitimo teško stečenu imovinu, štitimo i svoj identitet od potencijalne zloupotrebe.

Odluka da investirate u sigurnosne sisteme, uvek je mudra. Preostaje samo da donesete pravu odluku prilikom izbora opreme. Ako ste zainteresovani za nabavku opreme za video nadzor ili imate bilo kakva pitanja, najbolje je da se na vreme obratite stručnjacima. Kompanija Videomont okuplja tim eksperata koji će vam rado izaći u susret i pomoći oko vaših nedoumica. U ponudi možete pronaći sigurnosnu opremu vrhunskog kvaliteta i renomiranih proizvođača.

Back to Top