Zašto je pametni telefon najkorisniji predmet na putovanju?

Zašto je pametni telefon najkorisniji predmet na putovanju?

Da li planirate putovanje preko Google-a?

Možda se konsultujete sa porodicom i prijateljima, ali na kraju ćete pomoću informacija na internetu doneti svoju konačnu odluku kuda otputovati, koji smeštaj, ili agenciju izabrati. 

Pametni telefon ima sve što vam treba na putovanju, a ono što je veoma važno je da ga podržavaju na hiljade aplikacija koje proširuju funkcionalnost uređaja. Na taj način u jednom džepu možete imati prevodioca, turističkog vodiča, internet, kameru i navigaciju.

Ne treba da čudi što bi većina nas radije ponela mobilni telefon nego hranu na put, a mi ćemo u nastavku teksta navesti razloge zašto je pametni telefon najkorisniji predmet na vašem putovanju. 

Putovanje je bezbednije

Digitalizacija modernog društva donosi sa sobom pregršt pogodnosti i olakšica u našoj svakodnevnici, ali neminovano i neke nove strahove. Nomofobija – strah od toga da nemate pametni telefon stvara se anksioznošću zbog prazne baterije. 

Iako zvuči pomalo bizarno, pametni telefon je zaista postao naša produžena desna reka bez koje se osećamo ugroženim. Ukoliko se nađete u Beogradu, a vaš mobilni telefon ne radi, možete ga brzo popraviti na mestima koje možete pronaći na linku: https://www.servismobilnihtelefona.com.

Pametni telefoni utiču na naše putničko iskustvo stvarajući osećaj sigurnosti, olakšavajući donošenje odluka i pružajući podršku, što sve povećava bezbednost nas samih na putovanju.

Bez telefona na putovanju je lakše izgubiti se i postajemo nesigurniji, pogotovo u zemlji u kojoj ne poznajemo maternji jezik. Ukoliko se izgubite, jednostavnom pretragom na mapi lako ćete doći do smeštaja u kojem ste odseli, dok bi bez telefona to bilo neuporedivo teže. 

Jedino što vam je potrebno je internet, a danas je WiFi dostupan gotovo svuda i u svakom gradu. 

Navigacija je olakšana

Do skoro je za pronalaženje smernica bilo potrebno razgovarati sa lokalnim žiteljima, dok danas to više predstavlja opciju nego potrebu. 

Pametni telefoni, sa svim svojim mogućnostima, pretvaraju turiste u neovisne istraživače koji mogu slobodno da lutaju i istražuju nepoznate destinacije. Sve dok imate mali uređaj koji vam govori “skrenite desno” ili “skrenite levo”.

Ne samo da možete precizno odrediti vašu lokaciju, već vam aplikacije nude korisne funkcije zasnovane na mestu gde se nalazimo, doživljavajući proširenu stvarnost ka kojoj nas pametni uređaj usmerava.

Pored toga, putem telefona turisti razmenjuju svoja iskustva pa ćete tako za tili čas znati gde se nalaze najbolji restorani, koje delove grada izbegavati, gde se nalaze znamenitosti, spomenici kulture, kafane i tako dalje. 

Takođe, možete preuzeti turistički vodič na destinaciji za odmor kako biste na pametnom telefonu imali sve o lokalnim običajima, mestima za jelo i najvažnije sadržaje za putovanje. Možete da potražite nedavne recenzije i da na osnovu njih isplanirate šta ćete posetiti.

Mape se čak mogu koristiti van mreže kada nemate pristup internetu.

devojka i dečko zagrljeni sa telefonima u ruci na peščanoj plaži

Smanjuje broj stvari za put

Pametni telefon pruža neprestanu zabavu bez obzira gde idete.

Osim toga, imaju ogromnu korist za turiste čineći im kofere mnogo lakšima. Umesto da vučete knjige i društvene igre do krajnjeg odredišta, sve što vam je potrebno nalazi se u vašem džepu, i to mnogo više nego što biste ikada mogli da ponesete sa sobom.

Čitave biblioteke elektronskih knjiga, filmova, serija, podkastova i igara udaljene su samo jedan dodir na ekranu od vas. Na isti način se i tradicionalne igre poput šaha mogu igrati virtuelno.

Imajući to na umu, lista stvari za poneti se smanjuje jer vam glomazni predmeti neće zauzimati koristan prostor u koferu. 

Pravi kvalitetne slike

Turiste sa fotoaparatom oko vrata sve ređe viđamo, jer su kamere pametnih telefona toliko napredovale da možete praviti veoma kvalitetne slike uporedive sa profesionalnim aparatima.

Takođe, možete dodati objektiv za telefon ukoliko želite da se unaprede fotografije, a postoji niz aplikacija koje od vaše slike mogu da naprave remek delo. 

Ukoliko niste profesionalni fotograf, nošenje čitave opreme može biti iscrpljujuće. Zamislite kako pešačite po plaži sa nekoliko kilograma opreme na vama.

Fotografija sa putovanja treba da prenese duh mesta u kojem se nalazite kao i atmosferu, a kamera telefona je uvek sa vama i možete je upaliti za sekund, bez petljanja sa dodatnim podešavanjima. 

Pošto je telefon uvek sa vama, nemoguće je zaboraviti fotoaparat. Slike vašeg odmora i provoda se mogu okačiti na društvenim mrežama odmah nakon slikanja, ukoliko želite svetu da ažurno pokazujete gde se nalazite.

Ima korisne aplikacije za svakodnevnicu

Sat, budilnik, štoperica, baterijska lampa i još mnogo toga.

To je sve mobilni telefon, što ga čini idealnim uređajem za kampovanje i putovanja. Opasno je ostati u mraku na nepoznatom, stoga svetlo telefona može bukvalno da vam spasi život u određenim situacijama čak i kada nemate signal.

Osim toga, u bilo kom trenutku možete slušati omiljenu muziku, pogledati film ili seriju i biti u kontaktu sa ljudima kod kuće.

Danas su mobilni telefoni intengrisani u naš život. 

Pomažu nam da budemo produktivniji, efikasniji i organizovaniji, a pored toga omogućava nam da održimo kontakt sa nama bitnim ljudima. Za mnoge od nas, telefoni su postali neophodnost bez koje ne možemo zamisliti svakodnevnicu, pa tako ni putovanje.

Back to Top