Zašto je Voždovac jedna od najatraktivnijih lokacija za život u Beogradu?

Zašto je Voždovac jedna od najatraktivnijih lokacija za život u Beogradu?

Beograd je kulturni, poslovni i edukativni centar naše zemlje, a kao takav pruža različite mogućnosti za školovanje, karijeru, ali i provod. Metropola od gotovo 2 miliona stanovnika privlači ljude iz svih krajeva Srbije, a čine je čak 19 opština.

Toliki broj opština vam neće pomoći da se odlučite za idealnu lokaciju za život, stoga ćemo u nastavku teksta navesti zašto je baš Voždovac jedna od najatraktivnijih lokacija za život u Beogradu.

Voždovac je jedna od najvećih Beogradskih opština

Sa populacijom od preko 150.000 hiljada ljudi, Voždovac je praktično grad za sebe.

U njemu se nalaze preko 25 osnovnih i srednjih škola, fakulteti kao što su “Saobraćajni fakultet”, “Fakultet organizacionih nauka”, “Fakultet političkih nauka”, “Univerzitet Singidunum” i mnogi drugi, kao i studentski domovi, dom zdravlja i 8 naučnih instituta.

Kada je u pitanju ulica Vojvode Stepe prodaja stanova je rapidno skočilo baš na ovom mestu, jer se svojom dužinom od 7,8 kilometara prostire od Autokomande do Kumodraža.

Ova lokacija je takva da omogućava brzo i lako putovanje do centra grada, do kojeg možete stići i pešice za pola sata, a sa druge strane dovoljno je udaljena da pruža miran život izvan gradske vreve.

Ljubitelji sporta mogu redovno posećivati Centar za kulturu i sport “Šumice”, fudbalski i atletski stadion “Rajko Mitić” kao i Sportski centar “Banjica”, u kojem se nalazi zatvoreni olimpijski bazen.

Za gurmane, Voždovac obiluje popularnim ugostiteljskim objektima, a svaki pravi Voždovčanin će vam savetovati da glad utolite u čuvenom “Stepinom vajatu”. 

Na Voždovcu se nalazi i šoping centar “Stadion”, koji spada u najmodernije šoping molove u ovom delu Evrope.

Voždovac ima bogato istorijsko i kulturno nasleđe

Voždovac je kraj iz kojeg su potekle mnoge znamenite ličnosti iz naše istorije. Jedna od njih je i Milunka Savić, heroina iz Balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, a zbog neizmerne hrabrosti Francuzi su je prozvali “srpska Jovanka Orleanka”.

Vasa Čarapić, koga su još nazivali i “Zmaj od Avale” bio je jedan od najistaknutijih junaka u buni protiv dahija, a najznamenitija ličnost koja je potekla iz ovog kraja je svakako vožd Karađorđe, po kojem je Voždovac i dobio ime, jer je sa ovog mesta poveo ustanike 1806. godine i prvi put oslobodio Beograd od Turaka.

Pogled na Beograd sa reke

Kultna scena u bioskopu iz domaćeg filma “Kad porastem biću kengur” snimana je baš u voždovačkom bioskopu koji je danas zatvoren, a koji je imao čak 740 mesta!

Voždovac ima dosta zelenih površina

Voždovac je bogat zelenilom, a možda najznačajnije prirodno dobro je “Bajfordova šuma”, ranije poznata i kao “Banjička šuma” čija površina iznosi preko 40 hektara. Posebnu prirodnu vrednost ove šume čini bogatstvo ornitofaune, odnosno ptičje carstvo zbog čega je proglašena spomenikom prirode

U “Bajfordovoj šumi” se može sresti oko 60 vrsta ptica, a tome su doprineli visoko drveće, razvijeno šiblje i zeljasto bilje. 

Poslednjih godina Voždovac je sve popularnije mesto za život iz razloga koje smo u tekstu iznad naveli. Sa praktične tačke gledišta, ovaj kraj predstavlja zlatnu sredinu za gotovo sve što vam može zatrebati u vašoj svakodnevnici, a idealan je kraj kako za studente tako i za porodične ljude. 

Back to Top