Zašto su ovo najbolja pozorišta u Beogradu i kakav repertoar nude?

Zašto su ovo najbolja pozorišta u Beogradu i kakav repertoar nude?

Pozorište je vid zabave sa dugom tradicijom i predstavlja mesto komunikacije između publike i glumaca na sceni, koji imaju zadak da na adekvatan način upoznaju gledaoce sa onim što im poručuju. Predstava ima za cilj da ljude zabavi, često i navede na razmišljanje i, na kraju, izazove katarzu. 

Beogradska pozorišta decenijama zabavljaju ljude svih uzrasta, dok repertoar beogradskih pozorišta nudi bogat izbor predstava za svačiji ukus. I pored savremenih tehnologija, zbog kojih je povećana zainteresovanost za film i bioskop, pozorište nije otišlo u zaborav. Postoji i Klub ljubitelja pozorišta gde se svako može informisati o aktuelnim dešavanjima koja organizuju pozorišta u Beogradu. 

U daljem tekstu ćete se upoznati sa najboljim i najposećenijim pozorištima u Beogradu, koja privlače pažnju svojim repertoarom, izborom izvrsnih glumaca i prijatnim enetrijerom.

#1 Narodno pozorište u Beogradu – srpsko kulturno dobro 

Narodno pozorište, osnovano 1868. godine, jedna je od najznačajnijih kulturnih institucija u Srbiji. Podignuto je za vreme vladavine Mihaila Obrenovića, a do danas je imao nekoliko rekonstrukcija. 

Od svog osnivanja, Narodno pozorište je bilo bogato dekorisano, pozlaćenih stubova, tavanicom i ložom na čije su ograde postavljeni medaljoni srpskih zemalja, kao i portreti poznatih srpskih vladara i književnika. 

Prelepa građevina, sa baroknim deokorativnim elementima i luksuznom unutrašnjošću, privlači poglede turista, dok su građani uglavnom zadovoljni celokupnim sadržajem koji funkcioniše unutar teatra. Nalazi se preko u srcu grada, preko puta Narodnog muzeja – kulturnog blaga Srbije

Repertoar Narodnog pozorišta – uvek popunjen aktuelnim sadržajima

U okviru pozorišta postoje dve scene na kojima se odigravaju predstave – Velika scena i Scena ‘’Raša Pavlović’’. U okviru predstava koje se organizuju u pozorištu, repertoar pozorišta ispunjavaju opere, baleti i drame. 

Drame koje se najčešće igraju i puštaju svake godine, jesu Šekspirove i Nušićeve, dok se balet ‘’Labudovo jezero’’ redovno izvodi. Pored najpoznatijih drama svetski poznatih pisaca i dramaturga, ovde se mogu videti i najnovije drame, koje su pisali srspki pisci. Iako se izvode iste drame, različite postave glumaca ih čine uvek zanimljivim i drugačijim, što ne prestaje da oduševljava beogradsku publiku. U Narodnom pozorištu možete pogledati i najlepše svetske opere, koje izvode srpski telantovani muzičari i pevači.

#2 Beogradsko dramsko pozorište obožavaju ljubitelji pozorišta 

Beogradsko dramsko pozorište, koje se u početku zvalo ‘’Gradsko pozorište’’, osnovano je 1947. godine, a prva predstava koja je odigrana zvala se ‘’Mladost otaca’’, u režiji Petra S. Petrovića, prema tekstu Borisa Gorbatova.

Osnivanje Beogradskog dramskog pozorišta omogućilo je srpskoj publici da se upozna sa dešavanjima na popularnim svetskim pozornicama i dalo slobodu savremenim rediteljima da prevedu i osmisle najpopularnije predstave tog vremena. 

Beogradsko dramsko pozorište – repertoar krase najzanimljivije predstave

Kada je u pitanju pozorište Beograd nudi bogat reptertoar koji je uvek osvežen aktuelnim i dobro osmišljenim predstavama. Takav je slučaj i sa Beogradskim dramskim pozorištem, u kojem glume najkvaliteniji glumci sa ovih prostora. Nekada davno su se izvodile samo dve predstave nedeljno, a danas se, na dve scene , izvode sedam dana u nedelji.

BDP ima svoj stalni umetnički ansambl, kojim čuva tradiciju koja počiva na izvođenju klasičnih i avangardnih dramskih dela. Svake godine repertoar pozorišta krase najzanimljivije predstave, režirane od strane savremenih reditelja.

#3 Pozorište na Terazijama – najsavremeniji teatar u Srbiji i šire

Pozorište na Terazijama se smatra najsavremenijim teatrom u ovom delu Evrope, naročito kada su u pitanju tehnički i prostorni elementi. Osnovano je 1949. godine kao ‘’Humorističko pozorište’’, nakon čega je nekoliko puta menjalo ime. 

Kada je pozorište počelo sa radom, njegove izvedbe bile su komedije i komadi sa pevanjem, da bi nešto kasnije počele da se izvode operete, a 60-tih godina prošlog veka repertoar Pozorišta na Terazijama postaje poznato po izvođenju mjuzikala.

Najpoznatije mesto stranih i domaćih mjuzikala

Ovaj teatar je danas sinonim za mjuzikl na teoritoriji cele Srbije. Sa svakom sezonom, Pozorište na Terazijama podiže kvalitet izvođenja na znatno viši nivo, što publika prepoznaje i podržava svojim prisustvom u ogromnom broju. 

Tetar sa velikim potencijalom i sjajnim umetničkim dostinućima, poznat je po izvođenu brodvejskih hitova kao što su ‘’Kabare’’, ‘’Briljantin’’, ‘’Mama mia!’’, ‘’Neki to vole vruće’’ i mnogi drugi. Poslednjih godina značajna je i pojava domaćeg mjuzikla, čime se potencira na  predstavama iz domaće literature poput ‘’Lutka sa naslovne strane’’, ‘’Maratonci trče počasni krug’’, ‘’Na slovo, na slovo’’ i mnoge druge.

balerine igraju na sceni u pozoristu

#4 JDP- pozorište u Beogradu nadnacionalnog karaktera

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947. i smatra se reprezentativnim teatrom nadnacionalnog karaktera. Nastalo u Jugoslaviji, okupljalo je glumce iz svih zemalja koji su činile ovu federaciju. U stvaranju pozorišta učestvovali su mnogi značajni glumci iz drugih kulturnih centara kao što su Zagreb, Sarajevo, Ljubljana, Novi Sad i tako dalje. 

Svetske i domaće klasične drame donele su pozorištu veliku slavu već početkom osnivanja teatra. Proslavljeni reditelji, kao što su Bojan Stupica, Mata Milošević i Tomislav Tanhofer, udahnuli su život ovom teatru, tako što su ga obogatili uticajem evropskog modernizma. 

Repertoar Jugoslovenskog dramskog pozorišta bogat klasičnim delima

Repertoar je bogat domaćom i stranom klasikom, s tim što se više igraju predstave srpskih reditelja nego stranih. Predstave su raspoređene na tri scene: Scena ‘’Ljuba Tadić’’, Teatar ‘’Bojan Stupica’’ i Studio JDP. Beograd pozorišta prilagođava i strancima, pa se mnoga klasična dela mogu gledati i na engleskom jeziku, i to baš u modernom pozorištu kao što je JDP. 

Kad su strana dela u pitanju, izvode se Šekspir, Molijer, Čehov, Dostojevski, Klajst, Ostrovski. Što se tiče najuspešnijih domaćih dramskih tekstova, proslavili su se Nušićevi i Sterijini, ali i tekstovi savremenih pisaca poput: Uglješe Šajtinca, Milene Marković, Biljane Srbljanović. 

Izvedbe savremenih autora iz Italije, Britanije, Nemačke i Rusije, koja se izvode na scenama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, posećena su takođe u velikom broju.

#5 Pozorište Boško Buha – Nušićev teatar za decu i mlade

Po zamisli Branislava Nušića, nastalo je pozorište ‘’Boško Buha’’, koje se u početku zvalo ‘’Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda’’. Nakon piščeve smrti, pozorište je bilo pod rukovodstvom njegove ćerke Gite Predić Nušić i bračnog para Vukadinović. Sada se nalazi na Trgu republike, nedaleko od Knez Mihailove – najpoznatije ulice Beograda

Od trenutka kada je osnovano pa sve do danas, najviše predstava koje se ovde puštaju su namenjene deci. Sva pozorišta za decu u Beogradu repertoar prilagođavaju mališanima, pri čemu su obrade poznatih bajki najgledanije, ali se takođe beleži zainteresovanost za priče savremenih pisaca za decu.

Večernja scena – namenjena kulturnom edukovanju mladih 

Osim za decu, Pozorište Boško Buha se obraća i mladima, koje je važno kulturno opismeniti i koji su na neki način u tom pogledu zapostavljeni kao ciljna grupa. Šekspir, Breht, Nušić i Sterija, kao i savremeni komadi za mlade su zastupljeni na prvenstveno na Večernjoj sceni.

#7 Malo pozorište Duško Radović – raj za dečji duh

Malo pozorište Duško Radović osnovano je 1968, a svojim pridevom ‘’malo’’ opisju svoju namenu – obraćanje mladim gledaocima. Nakon smrti pisca Duška Radovića, 23. oktobra 1984, na Dan pozorišta je doneta odluka o nazivu pozorišta za decu koje nosi i danas.

Sa ciljem da najmlađima približe lepotu pozorišne umetnosti, glumci u svojim predstavama koriste marionete, ginjole, lutke na štapovima, maske i ostala pomagala koja doprinose celokupnom doživljaju i zabavljaju kako decu tako i roditelje.  

‘’Duško Radović’’ dodatno obogaćuje repertoar pozorišta u Beogradu 

Kada je u pitanju pozorište ‘’Duško Radović’’ repertoar je uvek zanimljiv, a deca i njihovi roditelji rado dolaze u ovaj mali raj za dečji duh. Pored popularnih bajki sa kojima se deca upoznaju u vrtiću i školi preko slikovnica i filmova, savremene predstave koje se puštaju su uvek edukativnog karaktera. Cilj je da se obogati dečji duh, a najbolji način je kroz smeh, šalu i igru.
Srbija se može pohvaliti vrednim kulturnim institucijama kao što su beogradska pozorišta, kao i kvalitetnim glumačkim postavama, koje sa svakom novom predstavom podsećaju publiku zašto su pozorišta važna za negu našeg duha. Pozorišta u Beogradu repertoar prilagođavaju svačijem ukusu, tako da da svaka ciljna grupa kojoj se glumci obraćaju odlazi zadovoljna i uvek se rado vraća.

Back to Top