Zoološki vrt Beograd – atrakcija za turiste i Beograđane

Zoološki vrt Beograd – atrakcija za turiste i Beograđane

Beogradski Zoo vrt ili kako se još naziva Vrt dobre nade smešten je u samom centru grada, na jednoj od turistički najatraktivnijih gradskih lokacija – Kalemegdanu. Zato i ne čudi što je sa skoro 500.000 posetilaca godišnje Zoološki vrt u Beogradu jedna od najposećenijih institucija u prestonici. 

O značaju i reputaciji ovog dobra grada Beograda dovoljno govori više od 80 godina duga istorija Beogradskog Zoološkog vrta, koji je tokom svog postojanja “preživeo” brojna razaranja, pa čak i uništenja, ali je opstao i danas je tu kao jedan od najlepših simbola glavnog grada.

Zato, ako ste u Beogradu zoološki vrt bi svakako trebala da bude jedna od ideja za vaš vikend ili neki drugi dana koji želite da odvojite kako biste uživali u prekrasnom ambijentu Vrta dobre nade. 

Beo Zoo vrt – nastanak i istorijat

Zoološki vrt u Beogradu je nastao davne 1936. godine, a zvanično je otvoren 12. jula na Kalemegdanu. Do danas je Beogradski Zoo vrt ostao najstariji i najveći zoološki vrt u Srbiji. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik grada Beograda, Vlada Ilić, koji je od svog novca kupio i prve životinje. 

Prvi stanovnici koje je Zoološki vrt Beograd primio bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo nakon otvaranja Beo Zoo vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta koje je okupljalo veliki broj Beograđana, ali i turista koji su posećivali prestonicu. Zoološki vrt u Beogradu je više puta ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Priča se da je kraljica Marija sa sinovima Tomislavom i Andrejom vreme namenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu.

Kada je formiran, Zoološki vrt Beograd je zauzimao površinu od oko tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam. Nakon izgradnje čuvenog restorana “Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, Beo Zoo vrt se prostirao na nešto više od četrnaest hektara, a na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat. 

Tragični period beogradskog Zoološkog vrta

Tokom Drugog svetskog rata Vrt dobre nade je bio dva puta bombardovan. Najpre 1941. godine od strane nemačkih fašista, a zatim 1944. godine od strane saveznika. Tom prilikom uništen je skoro ceo životinjski fond. Zbog razaranja i drastičnog smanjenja broja životinja u njemu, površina Beo Zoo vrta se posle rata svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Prilikom bombardovanja 1941. godine stanari okolnih zgrada su naivno verovali da zoološki vrt neće biti meta bombardera, pa su pohrlili da u Vrtu pronađu utočište. Međutim, bombe su nekontrolisano padale, pa je u zoološkom vrtu, a naročito u pećini u kojoj su danas skloništa za zebre i antilope, poginulo mnogo ljudi. 

Mnoge životinje su tada pobegle iz razrušenih kaveza, a one koje su predstavljale opasnost po okolinu, morale su biti odstreljene kako bi se sprečila veća tragedija. Među retkim životinjama koje su preostale nalazili su se nilski konj Buca i aligator Muja.

orangutan u zoološkom vrtu

Životinje u zoološkom vrtu u Beogradu koje možete videti

U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi oko 190 životinjskih vrsta, odnosno 1.800 jedinki. Među njima se nalaze brojne egzotične, ali i ugrožene vrste, kao i lokalne i domaće životinje. Od toga, najviše vrsta čine ptice, zatim sisari, pa gmizavci. Tu je i nekoliko vrsta zglavkara kao i jato pirana.

Beo zoo vrt je poznat po svojoj kolekciji belih životinja, pre svega belih lavova, koji su 2005. godine došli iz nacionalnog parka Kruger u Južnoafričkoj Republici. Zahvaljujući čestim prinovama ovih životinja Beograd je jedno vreme posedovao najveći broj belih lavova u zatočeništvu na svetu.

U maju 2018. godine rođena je i ženka belog američkog bizona, što predstavlja veliku retkost u prirodi, s obzirom na to da se ovakva jedinka u proseku rodi jednom u 10 miliona slučajeva. U septembru iste godine, Beo Zoo vrt je pustio u prirodu prvog beloglavog supa koji je rođen i odgajan u zatočeništvu. 

Životinjske vrste koje se nalaze u beogradskom Vrtu dobre nade su:

 • Ptice: kazuar, afrički gavran, papagajski golub, australijska gugutka, agapornis, papagaj patagonac, stepski soko, jastreb mišar, lunja, vetruška, golub rimski, ćuk, galeb, gak, arktički soko, južni kreštavac, afrička vrana, eja močvarica, siva čaplja, riđa lunja, kukumavka, mala ušara, velika ušara, šumska sova, papagaj tigrica, srebrni fazan, tragopan, eliotov fazan, sedlasti fazan, plavi ušati fazan, perlati fazan, zlatni fazan, beli ušati fazan, nepalski fazan, dijamanstki fazan, himalajski monal, emu, marabu roda, nandu, stelerov orao, šumska sova, sova kukuvija, orao bradan, crvenokljuni labud, crnovrati labud, beloglavi sup, andski kondor, orao belorepan, suri orao, magelanova guska, crnoglavi papagaj, crvenokljuni tukan, zelenokrila ara, plavožuta ara, kljunorog trubač, srebrnoobrazi kljunorog, lidbiterov kljunorog, žako, žutoćubi kakadu, crnovrati arakari, eklektus, amazonci, američki flamingo, noj, Humboltov pingvin.
 • Sisari: orangutan, šimpanza, prstenorepi lemur, azijski slon, mrežasta žirafa, nilski konj, dvogrba kamila, irvas, berberska ovca, sibirski kozorog, Grantova zebra, nizijski tapir, beli bengalski tigar, jaguar, gepard, serval, beli Benetov valabi, arktički vuk, pegava hijena, smeđa foka krznašica, siva foka, merkat, patuljasta vidra, bodljikavo prase, vijetnamsko prase, crveni kengur, lama, muflon, jelen lopatar, bizon, jak, rakun, geneta, fenek lisica, cibetka, beli medved, mrki medved, tibetanski ogrličar, srebrna lisica, riđa lisica, beli lav, sibirski tigar, somalijska ovca, šumski ris, medojed, jazavac, kojot, puma, afrički leopard, kuna, antilope, tvor….
 • Gmizavci: kubanski krokodil, aligator, kajman, nilski varan, belogrli varan, zelena anakonda, zlatni burmanski piton, zmijski car, zeleni arborealni piton, zelena iguana…

U životinjskom fondu Beo Zoo vrta nalaze se i određene vrste vodozemaca, kao i zglavkara, koje svi oni turisti koji odluče da posete Zoološki vrt Beograd mogu videti, ali i naučiti ponešto o ovim interesantnim životinjskim vrstama. 

koza u zoološkom vrtu

“Popularni stanovnici” Vrta dobre nade

Beogradski zoološki vrt je tokom svog postojanja imao i nekoliko veoma poznatih stanovnika. Jedna od njih je Gabi, ženka nemačkog ovčara, koja je spasila noćnog čuvara zoo vrta od odbeglog jaguara. Tom prilikom je ozbiljno povređena, ali se vremenom oporavila i nastavila da čuva zoološki vrt. 

Zbog svog podviga i velikog publiciteta koji je nakon toga dobila, u Beo Zoo vrtu joj je posvećen spomenik. 

S druge strane, Sami je bio mužjak šimpanze, prvi svoje vrste koji je stigao u Zoološki vrt Beograd, 1988. godine. Samo mesec dana nakon dolaska, Sami je pobegao i tumarao okolnim ulicama sve dok ga Vuk Bojojvić, tadašnji direktor Beo Zoo vrta, nije umirio i svojim kolima prevezao nazad u Vrt dobre nade.

Sami je imao još jedno bekstvo dva dana nakon prethodnog, da bi 1992. uginuo. I u Samijevu čast je podignut spomenik, dok je njegov metalni kavez bio izložen u vrtu dugi niz godina. 

U Zoološkom vrtu u Beogradu nalazi se i američki aligator Muja, koji je zvanično najstariji živi aligator na svetu. On je još davne 1937. godine stigao u Beograd iz nepoznatog zoološkog vrta u Nemačkoj. Procenjuje se da aligator Muja danas ima oko 85 godina.

Zoološki vrt grada Beograda – pravila ponašanja u zoo vrtu

S obzirom na to da Beo Zoo vrt svakodnevno posećuje veliki broj ljudi, važno je napomenuti da postoje određena pravila ponašanja kojih se posetioci zoološkog vrta moraju prodržavati. 

Pravila su pre svega uvedena kako bi se osigurala bezbednost ljudi i životinja i kako bi svi posetioci mogli neometano da uživaju u razgledanju Vrta dobre nade i životinjskog fonda koji se u njemu nalazi. 

 • Ne hranite životinje.
 • Ne dodirujte životinje i ne prilazite im blizu.
 • Ne udarajte u staklo da biste privukli pažnju životinjama (to može biti vrlo uznemirujuće za životinje).
 • Ne unosite u vrt balone niti bilo koji drugi predmet potencijalno opasan za životinje.
 • Ne ubacujte ništa u prostor u kome se nalaze životinje.
 • Pratite uputstva osoblja vrta tamo gde je to neophodno.
 • Ne uništavajte vegetaciju i drugu svojinu vrta, kao ni imovinu ostalih posetilaca.
 • Ne krećite se vrtom pod dejstvom alkohola i narkotika.
 • Roditelji su odgovorni za ponašanje dece u vrtu.
 • Deca uzrasta do 15 godina moraju biti pod nadzorom roditelja ili druge odrasle osobe (staratelja, nastavnika, vaspitača).
 • Prijavite bilo kakvo uznemiravanje ili nasilno ponašanje prema životinjama i ostalim posetiocima Vrta.
 • Ne pišite po tablama u Vrtu.
 • Ne upotrebljavajte u Vrtu koturaljke, skejtove, trotinete i sličnu sportsku opremu.
 • U Vrt nije dozvoljeno uvoditi kućne ljubimce bilo koje vrste.
 • Video i foto snimci napravljeni u Vrtu mogu se koristiti isključivo za ličnu/privatnu upotrebu. Za svaku drugu upotrebu potrebno je odobrenje Uprave Zoo vrta.
 • Zaposleni u Vrtu imaju pravo da kontrolišu ulaznice i na njihov zahtev posetilac je dužan da pokaže svoju ulaznicu.
 • Kupovinom ulaznice prihvatate pravila ponašanja u Vrtu koja su vidno istaknuta.
 • Uprava Zoološkog vrta grada Beograda d.o.o. zadržava pravo da posle više opomena zatraži da se posetilac koji ne poštuje pravila ponašanja udalji iz Vrta.

Zoo vrt Beograd cena ulaznice

Beogradski Zoo vrt ima poseban cenovnik za pojedinačne, kao i za kolektivne posete, a postoji i mogućnost kupovine godišnje karte za ulaz u Vrt dobre nade. 

Cena ulaznice za Zoo vrt Beograd se po osobi naplaćuje:

 • odrasli (stariji od 15 godina) – 500 dinara
 • deca (uzrast od 3 do 15 godina) – 300 dinara
 • besplatan ulaz u zoo vrt imaju mlađi od 3 godine

Cena ulaznice za Zoo vrt Beograd kada je reč o kolektivnim posetama:

 • grupe odraslih (više od 15 osoba) – 300 dinara po osobi
 • grupe iz osnovnih i srednjih škola (više od 15 dece) – 250 dinara po detetu
 • grupe iz predškolskih ustanova – 200 dinara po detetu

Godišnja cena karte Zoo vrt Beograd:

 • godišnja porodična karta (roditelji sa decom) – 6000 dinara.
 • godišnja pojedinačna karta za odraslu osobu – 4000 dinara.
 • godišnja pojedinačna karta za dete – 3000 dinara.

Beograd Zoo vrt – radno vreme i lokacija

Kada je u pitanju Zoo vrt Beograd adresa na kojoj se nalazi je Mali Kalemegdan broj 8. Beogradski Zoo vrt je otvoren svakog dana od 08:00 do 19:30, pa svi posetioci tokom celog dana mogu uživati u sjajnoj avanturi i brojnim atrakcijama koje se nalaze u Vrtu dobre nade. 

Ono što je posebno zanimljivo jeste da svim posetiocima Zoološki vrt Beograd stavlja na raspolaganje i besplatnu WiFi konekciju – username: beoZoo_SBB, password: beozoosbb. Ovo posetiocima može znatno olakšati i obogatiti ture po Beogradu

Kada su u pitanju znamenitosti Beograda zoološki vrt je zasigurno jedna od glavnih atrakcija brojnih turista koji posećuju prestonicu, ali i Beograđana koji žele da provedu svoje slobodno vreme u dobrom društvu, okruženi životinjama.

Pobegnite od gradske vreve i pronađite svoju oazu mira u Kalemegdanskom parku i Beogradskom Zoološkom vrtu, sigurno je da ćete se odmoriti, relaksirati i napuniti pozitivnom energijom. 

Back to Top