Zubne proteze za svakog stomatologa predstavljaju specifičan vid izrade

Zubne proteze za svakog stomatologa predstavljaju specifičan vid izrade

Potreba za zubnim protezama je obično izraženija kod osoba starije životne dobi. Nakon gubitka fukcije zuba i postepenog ispadanja, javlja se potreba ugradnje novih zubnih implemenata. Razlozi za izradu su pre svega estetske ali funkcionalne prirode. Funkcionalna priroda svakako olakšava žvakanje hrane, pri čemu se olakšava njeno dalje varenje.

Pored svoje funkcije ali i usled nedostatka određenog broja zuba, izrađuju se parcijalne ali i totalne proteze. Mnoge proteze kod kojih je izrada određena potpunim izostankom zdravih zuba, postoji mogućnost lakog skidanja radi lakšeg održavanja i samog ponovnog montiranja. 

Kako prepoznati pravi izbor proteza za zube

Na osnovu stvarnog stanja unutrašnjosti usne duplje, brojnosti zuba i samih desni, određuje se tip proteza za zube. Kod mlađih populacija, javlja se češća potreba ugradnje zubnih proteza sa dodatnim učvršćenim zubnim mostovima. Uzrok ovakvog stanja je rani gubitak zuba pre svega usled progresivne bolesti desni kao što je paradentoza. 

Potpuna nadoknadivost svih izgubljenih zuba prethodi izrada totalne proteze. Ne treba zaboraviti da prilikom svakog izgubljenog prednjeg zuba, postepeno dolazi do menjanja funkcije same vilice i izmene samog lica. Značaj kod zubne proteze čine same desni, pri čemu se kod pojedinih sama implementacija vrši upravo u meko tkivo desni. Svaki pacijent se ipak ne tako lako navikava na postojeću totalnu protezu, upravo zbog izrade dodatnih implemenata na postojećim nepcima. 

Još jedan vid jednako popularne ugradnje zubnih proteza, odnosi se na delove desni gde nedostaju pojedini zubi. Ovakvom ugradnjom se postiže dodatni funkcionalni efekat. Navedeni vid parcijalnih proteza se uglavnom implementira i vezuje za zube koji su postojeći, sve u cilju čvršćeg održavanja. Estetski efekat u ovom slučaju nije izražen, upravo zbog same vidljivosti livenih kukica za držanje implemenata. 

Fiksne proteze izuzetno populare među mlađom populacijom

Fiksne proteze se praktikuju za ispravljanje svih zdravih stalnih zuba. Kod dece uglavnom izrastanje zuba i često mala vilica ometaju normalan rast zdravih zuba, pri čemu kao krajnji ishod dolazi do promene strukture same vilice. Za adekvatan odabir fiksnih proteza, potrebna je kontrola i stalni nadzor izabranog dečijeg stomatologa u trajanju od godinu dana. Period od jedne godine uzima se kao potpuni ispitan i bezbedan za sam monitoring razvoja i napretka ispravljanja zuba. 

Posebne mere za one koji imaju fiksne proteze uglavnom se svodi na redovno i pravilno pranje i održavanje zuba. Postoje specijalne paradentalne četkice za pravilno i ravnomerno pranje zuba. Ne treba imati strah kada je u pitanju sama ugradnja fiksnih proteza, ona je više neprijatna a često potpuno bezbolna. Već nakon same ugradnje pacijent će osećati blagi pritisak i jednu dozu neugodnosti na koju će vremenom stvoriti osećaj navike. 

Obično se ugrađuju fiksne proteze od metala  i one takozvane estetske. Osnovna razlika među njima je svakako u ceni i samoj učinkovitosti. Čelične se mogu povremeno skidati radi ugradnje različitih gumica  po želji pacijenta. Estetske proteze,  su uglavnom, kao što i sam naziv govori, presudne za osobe koje žele neupadljivost istih. Za svaku od navedenih proteza, ugradnja teče ujednačenim tokom i ista je za svakog pacijenta koji se na nju odluči.

Back to Top