Budite fizički aktivni i tokom odmora

Budite fizički aktivni i tokom odmora

Vreme odmora rezervisano je za ležanje, spavanje, lenčarenje i dosta ukusne hrane kojoj ne možeš odoleti, a sve to zajedno, dovodi do viška kilograma, nadutog stomaka i celulita.

Da bi to sprečila, podeliću sa tobom trikove koji će ti biti od velike pomoći tokom odmora. I ne samo to – ove trikove ćeš usvojiti i praktikovati i dalje, jer će se uz pomoć zdravih životnih navika koje ću podeliti sa tobom i tvoje telo osećati zdravo i izgledati lepo.

Odmor je potreban svakom ljudskom biću, pa ako si umorna od posla, svakodnevnih istih dana koji se nižu u nedogled, prvo što treba da uradiš jeste da se naspavaš. Odmori svoj um i telo i spavaj koliko god da ti je to potrebno. I, nemoj misliti da si izgubila vreme spavajući. Naprotiv, tako odmorna imaćeš snage za sve…

Jedan od mogućih problema sa kojim se ljudi suočavaju tokom odmora jeste održavanje redovnog rasporeda vežbanja, što zbog putovanja, što zbog nedostatka vremena za vreme odmora.

Evo nekih saveta koji će ti dobro doći!

Voda je najvažnija!

Gde god da se nalaziš i gde god da odmaraš, najvažnije od svega jeste da budeš hidrirana. Puno vode, ne sokova, čajeva i kafe, energetskih napitaka, već puno vode neophodno je tvom organizmu. Posebno ako si, usled promene klime, na drugačijem terenu od onoga na koji si navikla. 

Obavezno pij najmanje 1,5 do 2 vode dnevno, tako ćeš izbaciti toksine iz organizma, bićeš hidrirana, a možeš smanjiti i celulit. Verovatno znaš šta je tvrdokorni celulit, pa ako je ovo tvoj slučaj, dobar način da počneš da mu se suprotstaviš jeste upravo voda!

Ne izostavljaj vežbanje

Ne moraš da se odričeš vežbanja ukoliko si na odmoru. Ako si navikla na vežbanje u teretani i to ti na odmoru nedostaje, pokušaj da sama odradiš set vežbanja i dok si na odmoru. Nije ništa zahtevno ni teško, a možeš ih raditi bilo gde. Evo nekih predloga:

Šetaj

Fizički aktivna i na odmoru super je stvar, zašto da ne? Možeš početi sa mini šetnjom od 10-15 minuta, za početak. 

Prošetaj plažom, stazom ili tik uz jezero. Svakim novim danom povećavaj vreme šetanja, kako bi ostala u dobroj formi. Na kraju, možeš šetati i sa prijateljima, sama, sa ljubimcem… Važno je da šetaš i da se krećeš, a lagana šetnja može preći i u brzi hod, pa i u trčanje. Izbor je na tebi.

Plivanje

Ukoliko si na moru, jezeru ili planini, uvek ima vremena za plivanje. Odlično je za celo telo, a možeš se kupati i na otvorenom, i na bazenu u hotelu. Znaš li koliko je plivanje dobro za celulit? Što više plivanja i bićeš i više nego zadovoljna rezultatima!

A možeš i na noćno kupanje ukoliko se toga nisi setila…

Jutarnji trening

Počni dan na odmoru laganim vežbama. Važno je da si dobro organizovana: uz pomoć dobre organizacije, možeš da radiš vežbe za gornji i za donji deo tela. 

Za gornji deo tela možeš da radiš sklekove, a varijanti ima dosta: npr. sklekovi podignutih kolena od tla, sa minimalnim tačkama oslonca (npr. podignuta jedna noga od tla), onda, sklekovi pod različitim uglom (noge su na podignutoj podlozi), ili propadanja… 

Vežbe za stomak su takođe važne, pa možeš da podižeš trup gore-dole ili levo-desno, ili da kombinuješ sa pregibom kuka.

Vežbe za donji deo tela sastoje se od iskoraka, čučnjeva i skokova.

Bilo kako bilo, započni dan ovim vežbama, uz dosta vode. I za sve ovo, ne treba ti više od 15 minutaa.

Kada završiš sa vežbama, završi jutarnju rutinu zdravim doručkom. Umesto kafe, popij čaj bez šećera, pripremi sebi zdrav obrok od žitarica sa jogurtom ili mlekom. I spremna si za dnevne aktivnosti koje ćeš sigurno imati na odmoru.

Budi aktivna što više iako si na odmoru

Iako ti možda zvuči neizvodljivo, postoji još toliko načina da i tokom odmora budeš aktivna. 

Ne veruješ? Da te razuverim – možeš da:

  • prošetaš do prodavnice umesto nekog od članova tvoje porodice;
  • ideš stepenicama iako ima lifta;
  • isplaniraš kupovinu i dan provedeš obilazeći izloge ili, još bolje, znamenitosti i prirodne lepote mesta u kojem se nalaziš;
  • odeš u šetnju sa voljenom osobom ili prijateljima, jer je hodanje još jedan od načina na koji možeš da budeš aktivna, a odlišno je za celulit;
  • možeš i trčati, plivati, iznajmiti bicikl i voziti;
  • sigurno postoji neko mesto za izlazak koje će ti prijati – igraj, skači, isteži se;
  • kuglanje, pecanje je dobar izbor, skijanje, sankanje, šetnja po strmom terenu održaće tvoje telo aktivnim, još kako!

Šta god da tebi prija u trenutku odmora, iskoristi! Tu si sada da bi odmarala i uživala, ali ipak ostani i dosledna, jer to je jedini način da svoje telo držiš u zadovoljavajućoj formi na koju si inače navikla.

Pa i ako dan-dva budeš i lenja, ne mari! Uvek možeš da nadoknadiš. Na primer, ako si prethodni dan provela isprobavajući specijalitete, slatkiše i sve ono što inače ne bi smela, pokušaj da narednog dana to ispraviš vežbama. Jednostavne su, a zatežu zadnjicu, butine, noge…

Odmor kod kuće

Ukoliko si za dane odmora ostala kod kuće, ni to nije loše, možeš puno toga da uradiš za sebe. Ukoliko nisi imala vremena da se posvetiš kući zbog obaveza na poslu, evo prilike!

Čišćenje kuće može biti dobar predlog da budeš fizički aktivna, a uz malo mašte i kreativnosti, i ukućani ti mogu pomoći da vaš dom blista. I ne samo to, čišćenjem dobijaš više pozitivnih stvari: čistu kuću, fizički si aktivna, pozitivno okruženje za rad, podsticajnu sredinu koja te motiviše.

U pauzama dok radiš generalno sređivanje svog doma, možeš da radiš i neke vežbice. Par čučnjeva, sklekova, ili, ukoliko imaš sobni bicikl, još bolje! Ništa nije na odmet, a ti si aktivna i u danima odmora.

Pozovi najbolju drugaricu i možete zajedno da radite vežbe, ili prosto, da tračarite, ako ti je to potrebno.

Nemoj se osamljivati, budi uvek u društvu osoba koje zrače pozitivnom energijom. Diši punim plućima, život je jedan, a vremena uvek premalo.

Osim fizičke, važna je i psihička aktivnost!

Tokom odmora i uopšte, važno je zadržati unutrašnji mir, psihičko zdravlje. Radi ono što te opušta: čitaj dobru knjigu, slušaj muziku koja ti prija, odspavaj, posveti se nekom svom hobiju, sigurno ga imaš.

Ako odmor provodiš kod kuće, dobre ideje su joga ili pilates. Za to zaista uvek ima vremena. To su lagane vežbe, a prijaju i tvom umu i tvom telu.

Super, zar ne?

Uživaj u danima odmora, jer ti predstoji povratak na posao. A da bi se na posao vratila odmorna i sveža, punih baterija, potrebno je da iskoristiš svaki trenutak koji imaš. 

Zaključak!

Biti fizički aktivan u danima odmora, nekima od nas teško pada, jer smatramo da odmor služi za odmaranje. Tačno, ali, zar treba ceo odmor iskoristiti uzaludno? Ne! 

Nikako! Odmori koliko ti je to potrebno, ali moraš biti i fizički aktivna, zdrava i fizički i mentalno. Zbog toga, ove savete možeš da praktikuješ uvek kada si na odmoru, ili kada odmaraš kod kuće. 

Učini nešto za sebe i svoje telo, biće ti zahvalno! I ne samo to, na odmoru imaš vremena i za duge opuštajuće kupke, masaže, pilinge, maske za kosu i lice… Mogućnosti je bezbroj, samo je potrebno da lepo rasporediš svoje vreme. 

Pozovi prijatelje koje nisi dugo videla, popij kafu sa starijom komšinicom koja je sigurno usamljena, idi umesto nje u kupovinu, budi od koristi i sebi i zajednici u kojoj živiš. Prošetaj psa i provedi vreme u prirodi. Čak i ako je hladno, obuci se dobro i izađi iz kuće. 

I još nešto: vreme odmora služi i za sve one sitne male stvari za koje nikada nisi imala vremena. Upiši neki kurs, idi na jogu, odlična je i za um i za telo. A kada se odmor završi, vrati se na posao puna energije i novih priča koje ćeš uz kafu podeliti sa koleginicama.

Back to Top