Crnogorske nekretnine na primorju: Gde investirati?

Crnogorske nekretnine na primorju: Gde investirati?

Već nekoliko godina unazad, Crna Gora je omiljen izbor za kupovinu nekretnina kako među susednim zemljama, tako i među stranim državljanima sa udaljenih teritorija.

Ovo je potvrđeno činjenicom da je pre samo nekoliko godina, svaki treći kupac nekretnine u Crnoj Gori bio državljanin Srbije. Glavni razlog za to je njihova povoljna lokacija na jednom od najatraktivnijih letovališta u regionu.

U nastavku teksta otkrijte zašto sve veći broj kupaca bira upravo nekretnine na primorju u Crnoj Gori.

Zašto kupiti nekretninu u Crnoj Gori kao strani državljanin?

Crna Gora je izuzetno privlačna za investicije, posebno zbog svojih turističkih potencijala. Strani državljani koji ulože u stan, apartman ili kuću u popularnim letovalištima Crne Gore ne samo da obezbeđuju sebi idealno mesto za letovanje svake godine, već svoju nekretninu mogu i da iznajmljuju drugim turistima kada je ne koriste.

Još jedna prednost je to što strani državljani ne nailaze na komplikacije tokom zakonskih procedura jer su one jednostavne – za sticanje vlasništva nad nekretninom potreban je samo pasoš.

Dodatna prednost za državljane Srbije ili Bosne i Hercegovine je što prilikom kupovine nekretnine u Crnoj Gori ne moraju da troše vreme i novac na prevođenje kupoprodajnih dokumenata.

Takođe, kupovina nekretnina u Crnoj Gori pruža i dodatnu prednost – nakon pet godina od potpisivanja ugovora o kupovini, kupci imaju mogućnost da podnesu zahtev za sticanje državljanstva Crne Gore.

Koje su prednosti investiranja u nekretnine na crnogorskom primorju?

Kupovina nekretnina na crnogorskom primorju predstavlja privlačnu i sigurnu investiciju. Ovaj region pruža povrat uloženog već za nekoliko godina, te donosi stabilne dodatne prihode.

Naravno, najtraženije vrste nekretnina su one koje se nalaze blizu mora. Njihova neposredna blizina plažama i predivan pogled na more čine ih izuzetno atraktivnim, pa se tokom turističke sezone brzo prodaju.

Kada razmišljate o površini nekretnine, ključno je razviti dugoročnu viziju. Ovo direktno utiče na cenu, pa nema potrebe za žurbom.

Stoga, pažljivo razmotrite sve mogućnosti kako biste pronašli savršeno dugoročno rešenje. Kada posetite nekretninu koja vam se svidi i odgovara vašim potrebama, obratite pažnju na okruženje i lokaciju.
Preporučujemo vam da se obratite pouzdanim i licenciranim agencijama, poput Sveti Stefan Real Estate, gde će stručnjaci pomoći da ostvarite svoje želje i pretvorite ideje u stvarnost.

Kako se kreću cene nekretnina u Crnoj Gori?

Podaci Uprave za statistiku Crne Gore, Monstat, pokazuju da je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u celoj zemlji tokom prvog kvartala ove godine iznosila 1.389 evra. To je treći uzastopni kvartal u kojem su cene stanova padale.

Na primorju, prosečna cena kvadrata sada iznosi 1.392 evra i neznatno je veća u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosila 1.387 evra. U šest primorskih opština cene stanova su značajno veće tokom prve polovine 2022. godine, iznosile su 1.445 i 1.473 evra.

Poređenja radi, na početku prošle godine, prosečna cena kvadratnog metra stana porasla je na 1.346 evra, a u drugom kvartalu dostigla je 1.425 evra.

Glavni razlog za ovo povećanje bio je rast cena građevinskih materijala izazvan poremećajem na tržištu usled rata u Ukrajini, prekida linija snabdevanja i rasta cene energenata.

Cene građevinskih materijala su počele padati krajem prošle godine, ali cene stanova nisu pratile taj pad u potpunosti, jer se u međuvremenu povećalo interesovanje kupaca, pre svega Rusa, Ukrajinaca i Turaka.

Top 5 mesta za investiranje u nekretnine u Crnoj Gori

Bogatstvo primorskih gradova Crne Gore, predivna priroda, plaže i more, kontinuirano privlače nove posetioce i vraćaju stare, čineći Crnu Goru značajnim centrom evropskog turizma. Zato ne iznenađuje što se sve veći broj ljudi odlučuje da ulagaže u nekretnine upravo ovdje.

Crna Gora je dom nekoliko izuzetno popularnih mesta za kupovinu nekretnina, a ovde ćemo istražiti neka od najtraženijih:

  1. Budva, biser na obali, dominira kao neosporna prestonica crnogorskog turizma. Svake godine, njeno raznoliko noćno izdanje očarava turiste, čineći je glavnim izborom za potencijalne kupce nekretnina. Ako planirate da investirate u nekretnine u ovom prelepom gradu, možete se osloniti na portale kao što je Sveti Stefan nekretnine.
  2. Kotor, s druge strane, privlači turiste ne samo zbog prelepih plaža i mora, već i zbog svog očaravajućeg starog grada, koji predstavlja dušu Kotora. Opčinjeni magičnom atmosferom, mnogi posetioci se odlučuju za kupovinu nekretnine upravo ovde.
  3. Herceg Novi oduševljava svojom mediteranskom arhitekturom i bogatstvom kulturnih događaja. To je omiljeno odredište brojnih turista, ali i onih koji planiraju da kupe nekretninu u ovom delu Crne Gore.
  4. Tivat, zahvaljujući svojoj centralnoj lokaciji u Boki Kotorskoj i blizini drugih popularnih mesta poput Budve, Herceg Novog i Kotora, uživa veliku popularnost među turistima.
  5. Bečići su omiljeno odredište za mnoge porodice, s prekrasnim peščanim plažama i mirnijom atmosferom. No, njihova blizina Budvi, udaljenost od samo tri kilometra, čini ih popularnim i među onima koji žele da iskuse crnogorski noćni život.
Back to Top