Detelinara: Srce Novog Sada kroz vreme i gradnju

Detelinara: Srce Novog Sada kroz vreme i gradnju

Detelinara nije samo obična gradska četvrt u Novom Sadu – to je centralno mesto koje nudi bezbrojne pogodnosti. Smeštena je tik uz Novosadski sajam, što znači da ste samo nekoliko koraka udaljeni od živopisnog Starog grada i svih važnih gradskih atrakcija.

Jedna od prednosti ovog naselja su kvalitetni stanovi koji se tu nude. Bilo da tražite stalan dom ili privremeni smeštaj, oglasi pod kategorijama „prodaja stanova Detelinara Novi Sad“ ili “izdavanje stanova na Detelinari” pružaju vam izbor koji će ispuniti sva vaša očekivanja.

Ovde ćete pronaći smeštaj po vašoj meri i provesti udobno, praktično i kvalitetno vreme u Novom Sadu. Detelinara je više od mesta stanovanja – to je oaza u srcu Novog Sada.

Gradnja i transformacija

Kada se povede razgovor o Detelinari, obično se misli na deo Novog Sada oivičen Rumenačkom, ulicom braće Popović i Hadži Ruvimovom, Bulevarom Evrope i Avijatičarskom ulicom do kasarne „Majevica“.

To je područje koje obuhvata i takozvanu Novu Detelinaru (severno od ulice Kornelija Stankovića), gde, uz nekoliko izuzetaka, prizemnih kuća više i da nema.

Malo gradskih naselja može se porediti sa takvim tempom gradnje višespratnica kakav je zahvatio taj deo grada, kada je na tim parcelama podignuto stotinak zgrada.

Prostor između prošlosti i budućnosti

U naselju Detelinara nalaze se dve prominentne osnovne škole: „Dositej Obradović“ i „Svetozar Marković Toza“. Takođe, tu je i Srednja umetnička škola za dizajn „Bogdan Šuput“.

U neposrednoj blizini su stadion Detelinara i prostorije Radničkog fudbalskog kluba “Novi Sad”. Ovaj fudbalski klub, preimenovanjem, promenio je svoje boje iz crveno-crnih u žuto-plave.

Detelinara je izgubila planirani park i prekinula vezu s kanalom koji je bio popularno mesto za kupanje meštana. Ipak, očuvane su prostrane zelene površine između zgrada, što predstavlja posebnu vrednost u odnosu na novije delove grada. 

U poslednjih dvadesetak i više godina izgrađeno je mnogo stambenih zgrada koje su privukle nove stanovnike. Primetno je da se broj mladih povećava, što je svakako pozitivan trend za Detelinaru.

Odlično mesto za uživanje i posao u Novom Sadu

Ova četvrt očarava ne samo svojom lokacijom, već i raznolikom ponudom. Restorani, kafići i prostori za opuštanje nude vojvođanske specijalitete za uživanje.

Centralna tačka ovog područja je Detelinarska pijaca, mesto gde svakodnevno možete pronaći sveže i zdrave proizvode.

Ako dolazite u Novi Sad zbog posla, Detelinara je idealan izbor. Njena blizina Novosadskom sajmu i Master centru, najvećem prostoru za događanja u gradu, čini je pravim poslovnim centrom.

Detelinara kroz istoriju

Detelinara, naselje čija je priča počela nakon Prvog svetskog rata, nosi ime koje je inspirisano biljkom detelinom, posejanom na neizgrađenom terenu. 

Naime, prema direktivi Gradskog odbora, baštovani Jovanovskog kraja, prethodnog naziva naselja, morali su da poseju detelinu na polovini svojih parcela.

Nakon žetve, lokalni stanovnici prodavali su detelinu vojsci kao hranu za konje, dok je prostor današnje kasarne „Majevica“ služio kao vojni garnizon. Kroz vreme, leva strana današnje Rumenčke ulice, nekada poznatog kao Piroški put, postala je zelena oaza deteline.

Postavljanje temelja

U periodu od 1925. do 1927. godine, gradske vlasti su podelile oko 500 parcela, postavljajući temelje za razvoj porodičnog stanovanja na Detelinari.

Kuće su prvobitno nicale bliže „gradu“, preciznije između današnjih ulica Branka Bajića i Janka Veselinovića. Međutim, kako se divlja gradnja proširivala, stanovnici Detelinare su se, na sve manjim parcelama, širili prema periferiji.

Zanimljivo je napomenuti da je, uoči Drugog svetskog rata, Gradski odbor 1937. i 1938. godine odlučio da naselje preimenuje u Ivandansko.

Radničko naselje

Iako naziv nije zaživeo, tradicija slavlja Ivandana je ostala. Crkva Jovanovska, smeštena tik uz Srednju umetničku školu za dizajn „Bogdan Šuput“, postala je centralno mesto okupljanja i simbol zajednice.

Kroz godine, Detelinara je postala domaćin radnicima, nadničarima i siromašnijem sloju stanovništva, čuvajući duh svoje prošlosti dok je istovremeno prihvatila izazove modernog doba. 

Ovaj deo grada ostao je prepoznatljiv kao radničko naselje, ali i kao mesto koje se neprestano razvija i prilagođava potrebama svojih stanovnika.

Detelinara: Istorija, razvoj i budućnost

Detelinara, naselje koje pulsira u srcu Novog Sada, predstavlja jedinstvenu mešavinu istorijskog šarma i modernog urbanog razvoja.

Ovo naselje ne samo da je postalo dom za mnoge generacije, već je i svedok transformacije urbanog pejzaža – od zelenih polja deteline do savremenih stambenih kompleksa.

Njena blizina ključnim gradskim tačkama, kao što su Novosadski sajam i Master centar, čini je atraktivnom kako za poslovne ljude, tako i za one koji traže udoban i praktičan smeštaj.

Razvoj stambenih zgrada i dolazak mladih stanovnika signalizira ne samo rast, već i prosperitet Detelinare, pružajući svima prostor za izgradnju svojih domova.

Ovde, između zidova starih i novih zgrada, pulsira duh zajedništva, tradicije i napretka, čineći Detelinaru mestom koje će nastaviti da cveta kroz vreme i buduće generacije.

Back to Top