Fizičke aktivnosti koje turisti mogu isprobati u Beogradu

Fizičke aktivnosti koje turisti mogu isprobati u Beogradu

Beograd je grad na dve reke, sa 16 rečnih ostrva, brdovitim terenom, ravnim delom grada sa novobeogradske strane i brojnim drugim mestima koja nude veliki broj bogatih sadržaja svojim stanovnicima, ali i turistima. Bajkoviti parkovi, šetališta pored reke i delovi u kojima je priroda kao pobednik izašla u odnosu na modernizaciju, mesta su na kojima je moguće upražnjavati brojne fizičke aktivnosti.

Pored stanovnika Beograda, domaćih turista i posetioca, strani turisti neretko u našem glavnom gradu žele da se oprobaju u nekom od sportova ili da upražnjavaju neku od aktivnosti u parkovima i na terenima širom grada. U nastavku teksta pogledajte predloge za najinteresantnije fizičke aktivnosti koje turisti mogu isprobati u Beogradu.

Biciklizam u Beogradu – uživanje na obali reke

Gradski urbanistički planovi već dugi niz godina ucrtavaju biciklističke staze na brojne lokacije u gradu. Putovanje gradom na dva točka, sopstvenim pogonom odlična je aktivnost za sve ljubitelje ovih dvotočkaša. Biciklizam u Beogradu je naročito izražen na posebno obeleženim delovima pored reka.

Bilo da je u pitanju zavodljivi Zemunski kej ili deo ispod Brankovog mosta sa novobeogradske strane, biciklizam u Beogradu je popularan kod svih generacija. Predah na nekom od beogradskih splavova, prolazak biciklom podno Kalemegdanske tvrđave ili pogled na Nebojšinu kulu u daljini, uz prirodu koja okružuje staze pored reka, čini da biciklizam u Beogradu bude aktivnost kojoj se mnogi turisti okreću. 

Kada je u pitanju biciklizam Beograd može da se pohvali i biciklističkim stazama koje se nalaze u nekim delovima centra grada. Iznajmljivanjem bicikala omogućava se i turistima da istraže našu prestonicu na zanimljiv način i da istovremeno upražnjavaju kvalitetnu fizičku aktivnost.

Bicikli parkirani u redu

Teniski tereni Beograd – beli sport i zelena okolina

Kada su u pitanju teniski tereni Beograd nudi širok dijapazon igrališta na kojima možete igrati “beli sport”. Tereni na Košutnjaku predstavljaju pravu idilu za sve ljubitelje tenisa i prirode. 

Okruženi gustim šumama, u prijatnom ambijentu i hladovini koja osvežava igrače, teniski tereni predstavljaju idealnu priliku da turisti uživaju u prirodi, a ujedno se zabave i budu fizički aktivni.

Teniski tereni u Beogradu su poslednjih godina dobili na popularnosti zbog velikih uspeha naših sportista, ali je i činjenica da se ovaj sport praktikuje na otvorenom još jedan aspekt koji ide u prilog tome da je pogodan za zabavu svih onih koji dođu u posetu Beogradu. Bilo da ste rekreativac ili atleta, tenis je sport koji će vas dobro izmoriti i ona vrsta fizičke aktivnosti koja je dobra za vaše telo.

Ipak, tenis je takođe i zahtevan sport koji uključuje brojne nagle pokrete i promene pravca. Pored toga, zahteva i učestale pokrete koji su uzrokovani dinamikom same igre. Takvi pokreti često mogu da dovedu do oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste, na mestu pripoja sa košću nadlaktice i do pojave teniskog lakta, pa je pouzdan centar za fizikalnu terapiju najbolja adresa ukoliko želite da sprečite ili izlečite takvu pojavu.

Ukoliko vam lekari ne savetuju bavljenje ovim ili bilo kojim drugim sportom, preskočite tu aktivnost na odmoru i iskoristite vreme za bolje upoznavanje sa gradom. Ako je sve u redu, nema razloga da svoju posetu Beogradu ne učinite još zabavnijom.

Jahanje u Beogradu – hipodrom kao posebna atrakcija za turiste

Beogradski hipodrom i konjički klubovi koji nude jahanje u Beogradu predstavljaju posebnu turističku atrakciju. Hipodrom Beograd se nalazi ispod Banovog brda, blizu centra grada, ali daleko od gradske vreve i predstavlja idealnu lokaciju za druženje sa plemenitim životinjama i uživanje u rekreativnom jahanju konja.

Jahanje u Beogradu ima dugu tradiciju, a predstavlja i zanimljiv način da se strani turisti oprobaju u aktivnosti koju možda pre toga nisu upražnjavali. Pored fizičke spreme i dobrog balansa, kod jahanja je važan tajming, ali i smirenost prilikom odnosa sa životinjom. Takođe, jahanje u Beogradu može da bude dobra prilika da turista upozna i delove grada koji nisu u samom centru i da se malo skloni od gužve, uz fizičku aktivnost koju će dugo pamtiti.

Skijanje na vodi Ada Ciganlija – ekstremni vid fizičke aktivnosti

Ada Ciganlija je poznata i kao “beogradsko more”, a svako more ima brojne sadržaje koji su posebno namenjeni ljubiteljima ekstremnih sportova. Kada je u pitanju skijanje na vodi Ada Ciganlija predstavlja pravu destinaciju za sve one koji tokom letnjih meseci žele da se oprobaju u ovoj fantastičnoj fizičkoj aktivnosti koja spada u red ekstremnih.

Na Makiškoj strani Ade Ciganlije, žičare na vodi su čest prizor. Impozantan prizor skijaša koji seče talase izduženog rečnog ostrva na Savi, primamljiv je za brojne turiste koji posećuju naš glavni grad. Pored skijanja na vodi, posetiocima je dostupan i wakeboard, kao i slalom. Sjajan ambijent Ade Ciganlije može dobro da posluži i prilikom pravljenja predaha, jer su prirodna hladovina i okolni parkovi prave oaze namenjene uživanju.

Beograd je poznat kao dom brojnih uspešnih klubova, ekipa i pojedinaca koji svake godine oduševljaju Evropu i svet svoji rezultatima. Ipak, Beograd je prepun ljudi koji su zaljubljeni u fizičke aktivnosti i koji svaki slobodan trenutak provode u prirodi, na teniskom terenu ili pored reke. Zato je spoj prirodnog okruženja i fizičkih aktivnosti dobitna kombinacija za turiste koji od Beograda žele nešto više.

Back to Top