Šta posetiti kada ste u glavnom gradu Mađarske

Šta posetiti kada ste u glavnom gradu Mađarske

Od svih evropskih gradova, jedan se izdvaja lepotom, gostoljubivošću, i onim što je mnogima bitno, blizinom. Pogodili ste, reč je o lepotici i prestonici Mađarske, fantastičnoj Budimpešti. Ovaj grad svojim posetiocima pruža zaista puno, od veličanstvene arhitekture, istorijskih spomenika, do ludog noćnog provoda i mnogobrojnih termalnih izvora. Popularan je i šoping u ovom gradu, jer su cene dosta niže u odnosu na druge gradove zapadne Evrope. Prelepe ulice, mnogobrojni mostovi na divnom Dunavu, očaravaju svakog posetioca, koji joj se gotovo uvek vraćaju još bar nekoliko puta.

Ono što svima zapada za oko je velelepna zgrada mađarskog parlamenta, koja je izgrađena pre skoro 130 godina. Ova zgrada je prelepa iz svakog ugla, ali turistima se posebno preporučuje da je vide u svom najlepšem izdanju, kada krstare Dunavom. Noću je još blistavija i nešto što nikako ne smete propustiti da vidite kada ste u poseti ovom gradu. Možete je obići u pratnji vodiča, a sam obilazak traje oko 45 minuta, i moguć je samo kada parlament nema sednice. Sama zgrada se sastoji iz 691 sobe, i to vam govori kolika je zaista njena veličina.

Glavna pešačka zona je omiljeno mesto mnogih

Ulica Vaci, koja je u glavnom gradu Mađarske i glavna pešačka zona, poznata je po velikom broju radnji, restorana, ali i suvenirnica. Mnogobrojni svetski brendovi imaju radnje u ovoj ulici, jer važi za prestižnu, ali i kao omiljeno mesto mnogih šopingholičara. Ova ulica je posebno lepa za vreme zimskih praznika, jer je prelepo ukrašena pa je ovo vreme idealno za posetu prestonici Mađarske. Za nas je ova ulica značajna jer se u njoj nalazi sedište srpske pravoslavne crkve, a seče je i srpska ulica, u kojoj se nalazi pravoslavna crkva Svetog Đorđa. Napravite pauzu u nekom od brojnih kafića ili restorana, koji će vas oduševiti enterijerom, ali i zaista dobrom uslugom.

Prevoz Beograd – Budimpešta saobraća svakog dana

Ukoliko planirate da posetite glavni grad Mađarske, važno je da znate da postoji svakodnevni prevoz Beograd  Budimpešta. Pexon team vam nudi siguran i komforan kombi prevoz Beograd – Budimpešta. Kombiji raspolažu sa 8 ili 16 mesta, tako da su veoma udobni i bez prevelikih gužvi. Ako na graničnim prelazima nema većih gužvi, trajanje putovanja je otprilike oko 5 sati. Kombi prevoz Beograd – Budimpešta nudi mogućnost vožnje do željene adrese. Sve ovo je potrebno unapred dogovoriti sa vozačima, koji su profesionalni i veoma ljubazni. Ono što je prednost kombi prevoza je i to što su oni pet friendly, samo je potrebno da prilikom rezervacije napomenete da sa vama putuje i vaš ljubimac.

Trg heroja i bazilika Svetog Stefana

Na kraju avenije Andrassi nalazi se veličanstveni Trg heroja. Na trgu se nalazi značajan istorijski spomenik u sredini, sa leve strane spomenika se nalazi Muzej lepih umetnosti, dok se sa desne strane nalazi Palata umetnosti. Centralni stub spomenika krasi ogromna statua arhangela Mihaila, koji drži mađarsku krunu. I sa leve i sa desne strane od centralnog stuba nalaze se spomenici na kojima su prikazane najznačajnije ličnosti ove zemlje. U blizini Trga heroja nalazi se i zgrada srpske ambasade, koju je na poklon dobio Jovan Dučić, i koji ju je ostavio svojoj Srbiji u amanet.

Katedrala ili bazilika Svetog Stevana je posvećena osnivaču i kralju mađarske države. Zanimljivo je da je katedrala iste visine kao mađarski nacionalni parlament. Tokom Drugog svetskog rata bazilika je dosta oštećena, ali je kasnije, nakon rata obnovljena. Desna ruka kralja Stefana se nalazi odmah kraj oltara i predstavlja veoma dragocenu relikviju. Prilikom posete bazilici, nemojte propustiti da se popenjete do njene kupole peške ili stepenicama, kojih ima 364. Radnim danima sa vodičem možete obići katedralu. A kada se popenjete na kupolu, pred vama će se pružati veličanstven panoramski pogled na čitav grad, kao i na Dunav.

Budimpešta danju

Krstarenje Dunavom i dunavska promenada

Mnogi smatraju da nisu ni bili u Budimpešti ako nisu otišli na krstarenje Dunavom. Ovi izleti, koji se organizuju svakog dana, predstavljaju jedan od najlepših izleta na reci, po mišljenju turista iz celog sveta. Možete se ukrcati i sa strane Pešte, kako danju tako i noću. Ako ste u mogućnosti birajte da krstarite noću, jer se tada grad obuče u najsjajnije odore, i naprosto je očaravajući. Na brodu možete uživati u piću ili večeri, ali svakako pogled je ono što zaslužuje vašu punu pažnju tokom celog izleta. Mostovi ovog grada su zaista impresivni, a kada ste na brodu u to ćete se i uveriti.

Veliki broj posetilaca voli da prošeta kejom pored Dunava, jer je tu uklesana istorija mađarske. Šetalište je zaista veliko, i sigurno će vam se dopasti ako prošetate njim tokom svog boravka. Na obali Dunava, koja se nalazi blizu zgrade parlamenta, videćete i 60 pari gvozdenih cipela, koje predstavljaju spomen – obeležje na ubijene Jevreje. Njih su na ovom mestu ubili nacisti.

Najmlađi će uživati u poseti zoološkom vrtu i Budimskom dvorcu

Jedan od najstarijih zoo vrtova se nalazi upravo u glavnom gradu Mađarske, pa ukoliko putujete sa decom njima će, poseta životinjama koje se tamo nalaze, biti poseban doživljaj. Preko 1000 životinja živi u ovom zoo vrtu, a sam vrt je osnovan pre više od 150 godina. Ovde se nalazi i botanička bašta, pa ukoliko imate vremena posetite ove dve atrakcije u gradu.

Budimski dvorac koji datira još iz 18. veka, broji oko 200 soba, i nalazi se na brdu iznad Dunava. Ispred dvorca nalazi se statua Eugena Savojskog, mađarskog princa, koja je postavljena tako da gleda na Dunav. U dvorcu se nalazi i istorijski muzej, koji se prostire na čak 4 sprata.

Back to Top