Sve je više kupaca crnogorskih nekretnina iz regiona i inostranstva

Sve je više kupaca crnogorskih nekretnina iz regiona i inostranstva

Već nekoliko godina unazad, Crna Gora predstavlja popularan izbor za kupovinu nekretnina kako za susede iz okolnih zemalja, tako i za strane državljane sa udaljenih teritorija. Tome svjedoči i činjenica da je samo prije nekoliko godina svaki treći kupac nekretnine u Crnoj Gori bio srpski državljanin.

Iako se u Crnoj Gori, kao i u ostalim državama regiona, pandemija korona virusom negativno odrazila i na tržište nekretnina, popularnost crnogorskih stambenih objekata ne jenjava. Razlog tome je prije svega povoljna lokacija ovih nekretnina, koje se nalaze na jednim od najpopularnijih ljetovališta u regionu.

U nastavku teksta saznajte zašto se veliki broj kupaca odlučuje baš za Crnu Goru, kao i koja mjesta u našoj državi su među strancima najpopularnija za kupovinu nekretnine.

Šta nekretnine u Crnoj Gori čini unosnim za strance?

Na prvi pogled možete se zapitati čemu potreba za kupovinom nekretnine u državi čiji niste državljanin. Međutim, razlozi su brojni.

Pre svega, Crna Gora je vrlo pogodna zemlja za investiciju, umnogome zahvaljujući svom turističkom potencijalu. Strani državljani koji ulože u stan, apartman ili kuću u nekom od popularnih ljetovališta u Crnoj Gori obezbeđuju sebi mjesto na kome svakog ljeta mogu provesti svoj odmor, a kada ga ne koriste, mogu ga izdavati kao smještaj drugim turistima.

Nekretnine u Budvi su u Crnoj Gori najpopularnije za ovu svrhu, a osim Budve postoje i druga mjesta koja takođe bivaju izbor mnogih kupaca. Strane državljane u ovom zadatku ne sprječavaju čak ni zakonske procedure, jer su one vrlo jednostavne – za sticanje vlasništva nad nekretninom dovoljan je samo pasoš.

Dodatna olakšavajuća okolnost za državljane susjednih država poput Srbije ili Bosne i Hercegovine jeste to što prilikom kupovine nema potrebe za prevođenjem kupoprodajnih dokumenata na strani jezik, što skraćuje vreme cijelog procesa i štedi novac.

Takođe, kupovina nekretnine u Crnoj Gori pruža jojš jednu pogodnost – nakon pet godina od zaključivanja kupoprodajnog ugovora, kupci imaju pravo da na osnovu njega zatraže državljanstvo Crne Gore.

Zašto se strani državljani odlučuju baš za nekretnine u Crnoj Gori?

Kao što smo već spomenuli, Budva se istakla kao najatraktivnije mjesto za kupovinu nekretnine, međutim, pored nje postoje i mnoga druga mjesta koja su takođe vrijedna pomena.

Kupovina nekretnine na crnogorskom primorju je nesumnjivo najbolja investicija, pa su tako pored Budve popularna mjesta i Herceg Novi, Kotor, Tivat i Bečići. Ulaganjem u nekretninu na ovoj lokaciji kupcima se uloženi novac kroz nekoliko godina vrati, a zatim od nje nastavljaju da dobijaju dodatne prihode.

Kada je ovaj tip nekretnina u pitanju, najveća potražnja je za objektima nadomak mora, jer neposredna blizina plaži i pogled na more ove objekte čini izuzetno atraktivnim, pa se tokom turističke sezone oni i prvi “razgrabe” među turistima.

Bogat kulturni sadržaj i veliki broj aktivnosti koje gradovi crnogorskog primorja nude svojim posjetiocima, zajedno sa predivnim peščanim i divljim plažama i ljepotom crnogorske prirode čine Crnu Goru popularnim turističkim mjestom, kao i mestom u kome vrijedi ulagati u nekretnine.

prikaz kamenog mosta iznad reke

Koja su najpopularnija mjesta za kupovinu nekretnine u Crnoj Gori?

Budva, grad na pjeni od mora, najatraktivnije je mjesto u Crnoj Gori i smatra se prijestonicom crnogorskog turizma. Svake sezone ona privlači turiste svojim bogatim noćnim životom, i zato je jedan od prvih izbora kupaca nekretnina.

Kotor, sa druge strane, predstavlja popularnu destinaciju mnogih turista ne samo radi prelepih plaža i mora, već i zahvaljujući zadivljujućem starom gradu koji predstavlja srce Kotora. Veliki broj turista svake godine dolazi da uživa u magiji ovog staro grada, te je logično da mnogi kupci biraju nekretnine upravo u Kotoru.

Zadivljujuća mediteranska arhitektura i bogat kulturni sadržaj Herceg Novog smješta ga na top mjesta na listama mnogih turista, a isti je slučaj i sa onima koji planiraju da kupe nekretninu u Crnoj gori. Brojni festivali i druge kulturne manifestacije predstavljaju srce turizma Herceg Novog, što ga čini idealnim za posete tokom cijele godine.

Tivat svoju popularnost među turistima duguje svom zavidnom položaju – nalazi se u središnjem delu Boke Kotorske, i u blizini drugih popularnih turističkih mjesta poput Herceg Novog, Budve i Kotora.

Takođe je značajno spomenuti i Bečiće, koji sa svojom prelijepom pješčanom plažom i mirnijim karakterom predstavljaju omiljenu destinaciju mnogih porodica. Međutim, Bečići su od Budve udaljeni samo 3 kilometara, što ih takođe čini popularnim među onima koji žele da iskuse i crnogorski noćni život.
Zahvaljujući bogatim sadržajem svojih primorskih gradova, kao i ljepotom svoje prirode, plaža i mora, Crna Gora već dugi niz godina privlači nove posjetioce i ugošćava stare koji joj se vjerno vraćaju. Iz tog razloga, ona predstavlja značajan centar evropskog turizma, što prepoznaje i veliki broj ljudi koji odlučuje da ulaže u nekretnine baš na teritoriji Crne gore.

Back to Top