Top 5 lokacija za letovanje na Mediteranu

Top 5 lokacija za letovanje na Mediteranu

Leto je stiglo, a sa njim i vreme za odmor na Mediteranu. Ako ste u potrazi za idealnim mestom za letovanje, pročitajte u daljem tekstu koje su to destinacije na Mediteranu koje će ispuniti sva vaša očekivanja. 

Bez obzira da li tražite peščane plaže, lude provode ili bogatu istoriju i kulturu, ove destinacije će vam pružiti nezaboravno iskustvo.

#1 Santorini – nezaboravnii zalasci sunca

Santorini je grčko ostrvo koje se nalazi u Egejskom moru i veoma je popularna turistička lokacija zbog mnogobrojnih lepih prizora koje nudi. Sa svojim karakterističnim belim kućama i plavim kupolama, Santorini je pravi ansambl lepote i romantike.

Putovanja kruzerima oko Sntorinija i gledanje prelepih zalazaka sunca iza njegovih stena su krstarenja kojih se turisti uvek rado sećaju

Santorini nudi pregršt zanimljivih aktivnosti i lokaliteta, a mi ćemo vam nabrojati par naših favorita:

  • Fira – ovo je najveći grad na ostrvu Santorini. Ovaj grad poznat je po svojim belim kućicama i položaju sa koga se pruža nestvaran pogled na okolinu i vulkansku kalderu (grotlo), što mu osigurava da posećenost svake godine broji u milionima ljudi. U gradu postoje dva muzeja koje možete obići, postoji mogućnost razgledanja dok se vozite žičarom, a predivna krstarenja oko ostrva i do vulkana ulepšaće vam ceo doživljaj.
  • Ia (Oja) – kao i Fira, Ia takođe pruža pogled na bele crkvice sa plavim krovovima i divan pogled preko cele kaldere vulkana. Ia je najbolje mesto za posmatranje zalaska Sunca na Santoriniju. Mnoštvo ljudi na kraju dana okuplja se u ovom gradu i sedeći zajedno gledaju zalazak Sunca. Imate čak i mogućnost da zalazak gledate iz restorana dok uživate u kvalitetnom vinu i autentičnoj hrani.
  • Put brodićem do vulkana – Najpoznatija tura za krstarenje je celodnevna tura do vulkanskih ostrva i do toplih izvora na ostrvu Palea Kameni. Tokom ovog krstarenja možete obići ostrvo Nea Kameni i njegov i dalje aktivni vulkan. 

Santorini nudi i mnoge druge zanimljive pustolovine kao što su jedrenje, planinarenje, ekstremni vodeni sportovi, uživanje u specijalitetima grčke kuhinje  i tako dalje, ali kada bismo nastavili sa nabrajanjem to bi poprilično potrajalo.

#2 Dubrovnik – duh srednjeg veka 

Ovaj prelepi grad smešten na obali Jadranskog mora je pravi raj za ljubitelje istorije i kulture. Uživajte u šetnji kroz čuvene zidine Starog grada, posetite Knežev dvor i otkrijte tajne bogate prošlosti ovog fascinantnog mesta. Neke od najpopularnijih atrakcija koje ovde možete obići su:

  • Dubrovačke zidine – ovo je najveća atrakcija za turiste i smatra se jednom od najočuvanijih tvrđava u Evropi. Prostiru se na skoro dva kilometra. U okviru ovog obilaska naći ćete pet tvrđava i šesnaest kula i bastiona. Atrakcija je otvorena tokom cele godine i postoje tri ulaza. U ovoj tvrđavi snimani su i neki strani filmovi i serije jer njena očuvanost omogućava minimalno korišćenje efekata. U okviru šetnje ovim kompleksom videćete razne crkve, manastire, male zanatske radnje i druge znamenitosti. Ovaj obilazak preporučujemo svima!
  •  Stardun i stari grad – Stardun je gradsko šetalište i najlepša ulica grada. Ovde možete popiti prvu jutarnju kafu dok se divite pogledu na prelepe građevine. Celom dužinom ove ulice mogu se naći prodavnice u kojim a možete uzeti suvenir, nakit, odeću i slično. 
  • Akvarijum – skoro je obnovljen i otvoren ponovo za posetioce 2022. godine. Idealna je lokacija nakon celodnevne šetnje po jakom suncu. Odlično je rešenje za ljude sa decom jer će ova atrakcija zasigurno njihov boravak učiniti jako zabavnim. 

#3 Azurna obala – luksuz i melem za oči

Azurna obala (Francuska Rivijera) je jedno od najpoznatijih i najluksuznijih mesta na Mediteranu. Ovaj prelepi deo obale nalazi se na jugoistoku Francuske i pruža bezbrojne mogućnosti za odmor i zabavu.

Sa svojim slikovitim peščanim plažama, tirkiznim morem i raskošnim hotelima, Francuska Rivijera predstavlja raj za sunčanje i uživanje. Gradovi kao što su Nica, Kan, Antib i Monako privlače mnoge turiste svojom glamuroznom atmosferom i bogatom istorijom. 

Od kupanja na zadivljujućim plažama, preko posete neverovatnim muzejima, sve do ekstremnih sportova na vodi, Azurna obala neće vas razočarati.

#4 Amalfijska obala – italijanski raj

Ovaj deo italijanske obale je poznat po svojoj spektakularnoj lepoti. Posetite prelepa mesta kao što su Amalfi, Ravello i Positano, uživajte u ukusnoj hrani i mediteranskom ambijentu.

Amalfijska obala obuhvata 13 čarobnih gradova i od 1977. godine spada u Svetsku baštinu UNESCA. Prelepe obale ovog regiona privlače veliki broj turista svake godine. Idealno vreme za posetu ovoj obali jeste između aprila i juna jer će vas vreme tada najbolje poslužiti.

Neke od aktivnosti u kojima ćete uživati a Amalfijska obala ih nudi jesu planinarenja, put do ostrva Kapri, poseta Vile Cimbrone, odlazak do brojnih poznatih plaža i tako dalje.

#5 Ibica – lude žurke

Upoznajte Ibicu – ostrvo koje nikada ne spava! Ovo magično mesto, smešteno u sred Mediterana, je utočište za ljubitelje zabave, sunca i nezaboravnih iskustava.

Čim stignete na Ibicu, njena neverovatna atmosfera nateraće vas da zaboravite na sve stresove. Pulsirajući noćni klubovi, boemska kultura koja se oseća u vazduhu, kao i prelepe plaže sa tirkiznim morem čekaju da budu istraženi.  

Uživajte u muzici koja se oseća srcem, igrajte do zore i stvarajte nezaboravne uspomene sa novim prijateljima. Ako, ipak, poželite da se odmorite od uzbuđenja, možete posetiti i tradicionalna sela i mirne uvale koje krije Ibica. Istinski doživite lokalnu kulturu i probajte ukusnu kuhinju Ibice koju vam nude autentični restorani. U ovom gradu turizam ne prestaje da cveta i ukoliko ga posetite uverićete se zašto je to tako.

Leto je uvek savršeno vreme za odmor na Mediteranu. Ova prekrasna regija nudi raznolike destinacije s prekrasnim plažama, nezaboravnim aktivnostima i bogatom kulturnom baštinom. Ako planirate svoje letnje praznike ili samo nekoliko dana opuštanja, definitivno preporučujemo da neke od ovih lokacije uzmete u obzir! 

Za još interesantnih tema pratite objave na našem sajtu!

Back to Top